Пијте воду да не дехидрирате

На врућини се тело више зноји и зато треба водити рачуна да се течност надокнади. Мушкарци би дневно требало да унесу три, жене 2,2, а деца старија од пет година око литара воде

Здравље 20.06.2017 | 10:52
Пијте воду да не дехидрирате
АКО током летњих врућина осетите главобољу, промену расположења, слабост или халуцинације, то може бити аларм да вашем телу недостаје вода. Иако је оптималан дневни унос различит за мушкарца, жене и децу, просечна особа треба да попије просеку два и по литра воде дневно како би организам био здрав.

Количина оптималног дневног уноса зависи од узраста, пола, здравственог стања, спољашње температуре, физичке активности и калоријске вредности хране. Док мушкарци имају већи проценат воде у организму и њихов дневни унос треба да буде око три литра, жене треба да попију 2,2 литра воде. Оне имају већи проценат масног ткива, које слабије везује воду у односу на мишићно ткиво код мушкарца. Деца од пет година треба да пију око 0,75 литара, а са десет година око литар воде дневно.

- Малој деци и бебама треба често нудити течност, али их не треба терати да пију велике количине одједном - препоручује британски доктор Џорџ Кварел. - Треба да пију воду са ниским садржајем натријума и соли. На тај начин, њихови млади бубрези неће бити оптерећени непотребним материјама.

Иако је ово препорука за децу, сви који пију флаширану воду треба да обрате пажњу на састав минерала: калцијума, калијума, натријума, магнезијума, сулфата, хлорида и карбоната. Пре куповине, важно је погледати декларацију и прочитати шта све вода садржи.

- Ако флаширана вода има до 1.000 милиграма сувог остатка по литру, може да се пије у већим количинама - рекао је доктор Кварел. - Вода која има више од 1.000 милиграма сувог остатка је минерализованија. Може се конзумирати уз оброк, али само једна до две чаше дневно.

НЕ ОСТАВЉАЈТЕ ФЛАШУ НА СУНЦУУколико пластичну флашу воде оставите на сунцу у паркираном аутомобилу, то може бити опасно. На високим температурама, пластична амбалажа испушта метал антимон, који може бити штетан за људски организам. Такође, ствара се бисфенол А, који опонаша естроген, узрокује хормоналну неравнотежу и повезује се с болестима дијабетеса.

Квалитет и количина воде коју пијемо су сигуран знак да ћемо избећи дехидратацију. Како до ње не би дошло, треба пити воду пре него што ожеднимо и доведемо организам до колапса. Симптоми дехидратације могу бити главобоље, летаргија, промене расположења, сув нос, сува или испуцала уста, тамнији урин, слабост, умор, збуњеност и халуцинације.

- У дехидрираном телу долази до повећања токсина, које бубрези не могу да прераде и избаце - упозорио је Кварел. - Дужи период без довољног уноса воде подстиче стварање камена у бубрегу и честе инфекције уринарних канала код жене -

Многи погрешно верују да сенадутост и задржавање водеу организму могу избећи ако се не пије вода. У ствари, наше тело задржава воду ако има премало воде у ћелијама. Ако је унос воде редован, тело неће имати потребе да ствара "залихе".

- Течност, такође, омогућава да се тело реши вишка натријума. Ако не пијете воду, повећавате концентрацију натријума, који доводи до већег задржавања воде и надимања - рекао је Квирел.

Код срчаних обољења, међутим, вишак течности у организму може да буде препрека за нормалан рад срца. Зато се срчаним болесницима, за разлику од здравих особа, ограничава унос течности.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар