Анализа, ЛШ: Будућност - Партизанова редовна муштерија!

Фудбалери Партизана вољом жреба овогодишње квалификације за Европу почеће против добро познатог ривала Будућности из Подгорице. Црно и плаво бели ће у јулу имати прве дуеле после пуних 12 година паузе.

Фудбал 20.06.2017 | 23:00
Анализа, ЛШ: Будућност - Партизанова редовна муштерија!
Оба тима имају доста тога заједничког из претходне сезоне, до титула су стигли после драматичних завршница, а оба су остала и без тренера. Међутим, док је Партизан у серији од 36 утакмица без пораза, Будућност је добила свега четири меча у 2017.

Будућност је у 33 кола прошле сезоне остварила 17 победа уз десет пораза, те забележила гол разлику 52:28. Међутим, плаво-бели су у последњих 15 кола остварили свега три победе. Успели су да испусте чак 11 бодова предност са полусезоне над тада првим пратиоцем Младошћу, а 20 у односу на Зету.

Први меч играће се 11. или 12 јула у Београду, док је реванш 18. или 19. у Подгорици.

Један гол донео титулу

Три првопласирана тима су протеклу сезону у Црној Гори завршила са истим бројем бодова – 57, али је титула после контроверзне одлуке Дисциплинске комисије ФСЦГ припала Будућности.

Коло пре краја шампионата навијачи Будућности су прекинули градски дерби против Младости, при вођству ривала 1:0. С обзиром на сличне инциденте из прошлости, када су Зета и Ловћен кажњавани одузимањем бодова, слично се очекивало и у овом случају.

Међутим, кажњена је само службеним поразом 3:0, па су у последње коло Будућност, Зета и Младост ушли са по 54 бода. Будућности је била потребна само победа над Јединством да обезбеди круну, и са 4:1 то је успела.

Будућност је освојила титулу иако је на терену освојила шест бодова мање од Зете, али је искористила казну ривала из Голобоваца. "Плави" су у међусобном троуглу са Младошћу и Зетом имали најбољи учинак захваљујући само једном голу!

Будућност је имала победу више у три меча против Младости (1:0, 2:1, 0:3), исти скор са Зетом (1:0, 1:1, 0:1), која је имала исти учинак у међусобним дуелима са Младошћу (0:0, 1:0, 0:1).

Тако је овај подгорички тим стигао до треће титуле шампиона Црне Горе, прве од 2012. године, а у понедељак му је жреб доделио старог ривала из бивших заједничких држава Партизан та конкурента у другом колу квалификација за Лигу шампиона.

Голгетери у четвртој деценији носиоци игре

Будућност је титулу освојила под вођством Миодрага Вукотића који је током сезоне најчешће користио следеће играче: Милош Драгојевић – Лука Мирковић, Ристо Радуновић, Момчило Распоповић, Никола Вукчевић – Иван Пејаковић, Дени Хочко, Милош Раичевић – Радомир Ђаловић, Горан Вујовић, Милан Вушуровић.

Осим њих су скоро па редовни у ротацији били дефанзивци Филип Митровић, Данило, Марковић и Ј Симовић, везисти Велизар Јанкетић и Д. Цамај, те нападач Милан Вушуровић.

На клупи плаво-белих је сада Драган Кажић. Кажић има 55 година, а пре Будућности, што као први тренер што као помоћник, радио је на Исланду у екипама ИБВ, Валур и Викингур. У Подгорицу га је довео Мирољуб Остојић, спортски директор "плавих", с којим је сарађивао у стручном штабу Хајдука из Куле.

По доласку у подгорички клуб рекао је да жели офанзиван фудбал своје екипе са високим пресингом. Кажић је до сада у Будућност довео два појачања – стигли су репрезентативни голман из Дечића Милан Мијатовић, те нападач из Сутјеске Милан Влаисављевић.

"Желим Партизан, и то из два разлога. Први је што не бисмо много путовали до Београда, а други зато што мислим да је то противник по мери и да би био спектакл у обе утакмице. Биле би пуне трибине. Ипак, Будућност неће бити фаворит", рекао је уочи жреба Кажић.

Најбољи стрелац тима био је искусни голгетер Горан Вујовић са 12 голова, један мање дао је бивши репрезентативац и пре 17 година кратко првотимац Црвене звезде Радомир Ђаловић, док је девет додао 23-годишњи крилни фудбалер Миливоје Раичевић.

"Наш тренер је желео Партизан, а желели смо га и ми. Атрактиван противник, јак, али нисмо без шанси. Даћемо све од себе, то је сигурно. Радујемо се утакмицама и пуном стадиону. Улогу фаворита ће морати да покажу на терену, то је једино мјерило. Иза њих је сјајна сезона, али ми смо прошле године на европској сцени показали да немамо комплексе. Сви су мислили да ће Генк лако да нас савладала, а умало нисмо направили сензацију", рекао је Ђаловић.

Историја на страни Партизана

Партизан и Будућност имају богату заједничку прошлост, до сада су имали 82 међусобна сусрета, а црно-бели су далеко успешнији са 53 победе, наспрам 13 Подгоричана, од чега тек две у Београду.

Последњи пут су се састали 6. маја 2006. у Београду када је Партизан славио са 3:0 у последњем колу тадашње лиге Србије и Црне Горе. Црно-бели су и на последњем гостовању у Подгорици освојили сва три бода, минималним резултатом 3. децембра 2005. Укупно гледано, Партизан је добио последњих десет сусрета против Будућности.

Велики број играча је током своје каријере из Будућности прешао у Партизан, посебно треба истаћи имена Предрага Мијатовића, браћу Бранка и Драгољуба Брновића, Дамира Чакара, Младена Божовића, Николу Вујовића, а тренутно су у Хумској Марко Јанковић и Небојша Косовић, црногорски репрезентативци.

Подгоричанима кратко траје европско лето

Будућност се није много задржавала у европским куповима од осамостаљења Црне Горе. Прошле сезоне је елиминисана у другом колу квалификација од белгијсконг Генка са 4:2 на пенале, након што су оба тима славила победе код куће са 2:0.

Претходно је Будућност елиминисала македонски Работнички. Најуспешније лето је имала 2010. када је стигла до треће рунде квалификација за ЛЕ, а бољи је тада био Брондби.

У последњем наступу у квалификацијама за ЛШ, плаво-бели су елиминисани на првом степенику, у другом колу од пољског Шљонска са 2:1, упркос победи код куће у реваншу са 1:0.

"Гробари" вс "Варвари"

Осим на терену, у овом двомечу ће бити ватрено и на трибинама. Навијачи Партизана "гробари" и најверније присталице Будућности "варвари" су често током историје имали жестоке сукобе, а посебно од разиласка две земље.

У претходних 12 година су ти обрачуни били искључиво на кошаркашким утакмицама, па нема сумње да ће они који више воле "битку" на фудбалским трибинама искористити максимално овај дуел.

Међутим, не треба заборавити ни огроман број навијача које Партизан има у Црној Гори, међу којима се посебно истичу омражени подгорички ривали Никшићани, па је сигурно да црно-белима неће недостајати подршка на стадиону Под Горицом у реваншу 18. или 19. јула. Стадион Будућности има капацитет 15.000 места.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар