Укидање роминга с ЕУ?

Министри из БиХ, Србије, Црне Горе и Македоније задужени за сектор телекомуникација данас су постигли договор да Европској комисији упуте писмо у којем ће затражити да се одлука о укидању роминга у државама ЕУ прошири и на ове четири земље западног Балкана.

Регион 19.06.2017 | 22:40
Укидање роминга с ЕУ?
Како је саопштено из Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије, којим руководи министар Расим Љајић, данас је током дана требало да буде усаглашен садржај и текст писма које ће бити адресирано на Андруса Ансипа, потпредсједника ЕК за јединствено дигитално тржиште.

Осим Љајића, писмо је у међувремену потписао и Исмир Јуско, министар комуникација и транспорта БиХ, а тек треба да га потпишу и Драгица Секулић, министар економије Црне Горе, те Дамјан Манчевски, министар за информационо друштво и администрацију Македоније.

Јуско је данас "Независним" рекао да се с Љајићем чуо у петак те да су договорили ову иницијативу, како би нешто покушали да ураде за своје земље. "С обзиром на то да су све ове четири земље опредијељење да уђу у ЕУ, то би била лијепа порука ЕУ према државама регије. Ускоро ћемо упитити писмо с молбом да нас укључе у процес укидања роминга", рекао је Јуско.

И Љајић је истакао да су се министри "за пет минута" телефоном договорили о реализацији ове иницијативе. "Ми смо свесни да реализација неће бити ни једноставна, ни брза, ни лака, с обзиром на то да је и у оквиру саме ЕУ усаглашавање о укидању роминга трајало пуних 10 година", рекао је Љајић.

Он је додао да је слична иницијатива покренута прије двије године, али да тада није прихваћена. "Не треба ни сада стварати превелика очекивања, али сматрамо да би, као земље у процесу придруживања, и наши грађани требало да имају бенефите које користе и грађани ЕУ.

Уосталом, ова одлука важи и за земље које нису чланице ЕУ, као што су Норвешка, Исланд и Лихтенштајн", рекао је Љајић. Србија, БиХ, Црна Гора и Македонија су прије три године потписале споразум о међусобном снижавању цијена роминга, захваљујући којем се већ три године постепено снижавају цијене услуга роминга у региону.

Извор: Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Бб

19.06.2017 21:20

Сто укидати ,кад је.у ромингу нек троси..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.06.2017 04:26

Па ти свакако нигдје и не идес, теби нетреба.

Name

Ромингаш

19.06.2017 21:34

Било прије, па их ЕУ одбила. Нисно дио ЕУ. Прије свега, хајде да ти исти министри смање цијене услуга код нас, укину роминг у тим државама, па онда да иду ка ЕУ. Типично балкански. Овим петоминутним договором су само показали да нити у једном тренутку нема иновативности и да се очекује да ЕУ уради за њих све. Овај закон је најављен прошле године још, а ситуација на телекомуникационом тржишту се није промијенила. Хајде донесите закон да ми мтел не може наплатити 100% услуге ако сам морао да потпишем да имам дупло спорији интернет, јер они нису у стању да га пруже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.06.2017 04:28

А засто Србија, БиХ, Црна Гора и Македонија између себе не укине роминг и тиме показуЕУ како су спремни за договор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Але

20.06.2017 04:42

Што ти исти министричићи не укину роминг у тим наведеним земљама....између БиХ и Србије бар?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

20.06.2017 08:57

Ма сано гули народ кад је будала, само их дери, козу им гули.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

20.06.2017 10:35

Липши магарче до зелене траве!

ОДГОВОРИТЕ