Брнабић-шаховски потез Вучића

Избор Ане Брнабић за новог мандатара владе Србије рафиниран је шаховски потез српског предсједника Александра Вучића, јер је она стручна, међународно добро "умрежена", уздигнута изнад "страначке мочваре" и - апсолутно лојална Вучићу, пише данас штампа на њемачком језику.

Србија 19.06.2017 | 21:33
Брнабић-шаховски потез Вучића
"Београђанка, која течно говори енглески и руски, и има диплому британског универзитета у Халу, нема политичку моћ у рукама", констатује лист "Ханделсблат" и оцјењује да то оставља простор предсједнику Србије за утицај на владу.

Швајцарски дневник Неуе зурцхер зеитунг такође истиче да Брнабић "нема моћ у кући", те да је зависна, јер ју је "поставио Вучић, и он у сваком тренутку може да је смијени".

Ипак, сматра лист, она има "унутрашњу независност" и, уколико ситуација за њу постане неприхватљива, у сваком тренутку може да поднесе оставку. Неуе зурцхер зеитунг наводи да је Брнабић засад "неисписан лист", јер је тек у августу постављена на чело Министарства државне управе и локалне самоуправе, од када је радила на дигитализацији и повећању ефикасности државне администрације.

Први успјеси су били видљиви, наводи Неуе зурцхер зеитунг, али сматра да је Брнабић имала премало времена да докаже себе и своју пробојност, док ју је њена блискост са ИТ сектором подстакла да се успјешно заложи за увођење информатике као обавезног предмета у школама.

Аутор текста поставља питање да ли је Ана Брнабић "Вучићева марионета" и сматра да је то могуће, "али не мора обавезно бити тако", јер, "за разлику од свог слабијег противкандидата, министра спољних послова Ивице Дачића, она није компромитована и нема чиме да буде уцијењена".

Лист даље пише да су гејеви и лезбејке у Србији уздржано реаговали на именовање и да је Брнабић још када је ушла у владу рекла да не види себе као геј-министарку и да питање истополног брака не спада у њен ресор. "Она познаје важећа правила и поштује табуе.

Ипак, она својом личношћу помаже да се промијени представа према којој шеф владе мора бити мушкарац, а ако је жена, онда бар мајка, а ако је хомосексуална, онда само у тајности. За спољно дјеловање Србије, бар на Западу, она представља добитак", пише Неуе зурцхер зеитунг.

Лист Неуес Деутсцхланд пише да се Вучић, и поред отпора Српске православне цркве, па и унутар своје странке, свјесно одлучио за проевропску, политички неискусну, али успјешну министарку.

Према том листу, она важи за стручну, међународно добро умрежену, уздигнуту изнад београдске "страначке мочваре" - и апсолутно лојалну Вучићу", а лист наводи и да је она захвалила предсједнику за "огромно повјерење и рекла да јој је част да служи својој земљи."

Лист наводи да је она, као експерт за државну управу и локалну самоуправу, студирала у САД и Великој Британији, а почела каријеру још прије него што је прешла у политику.

Неуес Деутсцхланд подсећа да је била руководилац пројеката организације за развоју помоћ УСАИД и директорка једне фирме за електране на ветар у САД, те да је ранији послодавци хвале као компетентну у тимском раду.

Извор: Тањуг

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Геј=океј

19.06.2017 19:46

Је ли овај текст писао Вучић или Вучићевић, везе ово са логиком нема. По први пут у историји, Вучић је преорао Устав Србије гдје је мимо одлуке владе сам одредио премијера. Још је од једног направио два, именујући Дачића половином премијера за тзв политику, а Брнабичку половином за тзв економију. Оволику глупост ни Цвијановићка не би могла направити, дно дна, напреДНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

основе устава

19.06.2017 21:48

Како мислис да 'мимо одлуке владе сам одредио премијера' Па по уставу у том моенту влада не постоји, тј бице формирана тек када Вуциц као педсједник дрзаве повјери некоме ко мозе обезбиједити вецину у народној скупстини мандат да буде премијер.

Name

Анте

19.06.2017 19:57

ООООООООООООО србијо докле си досла

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјенерал

19.06.2017 19:57

Ма зена је дефинитивно образована и вјерујем да сама има образовање које сви наси политицари скупа имају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо2

19.06.2017 20:04

У Србији лезбејке на власти у хрвацкој педери а демографи се убисе разглабати о наталитету која слуцајност

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Недјо 2

19.06.2017 20:45

Сви су они бољи од ове месарско-аутомеханицарске власт у РС.

Name

Зоки

19.06.2017 21:02

Вуциц је прави дрзавник и прави водја,он најбоље зна сто је бас Ану ставио на цело Владе.Свака цаст Предсједнице,битно је да је Ана струцна,вриједна,постена и лојална Дрзави у којој зиви и за коју се бори,а све остало је небитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Зоки

19.06.2017 21:19

Више се у РС-у пита она баба што продаје приглавке и зелен испред Бањалучке тржнице, него што се Ана пита у Србији. Додик и Вучић користе идентичну политику владавине/диктатуре засновану искључиво на страху и константном одржавању ванредног стања. Није Додик Вучића називао политичким побачајем само онако. То је био смишљен потез како да Србијанце који не подносе Додика превесла да из ината гласају за Вучића и радикале. Даљи резултат је очигледан. Србија на путу у провалију без повратка, док мафија око Вучића и Додика мете стотине милиона и паркирава их по Кипру и Русији. КГБ школа...

Name

Милица

20.06.2017 04:32

Па поставио је послушника и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.06.2017 06:35

Она је већ дуго члан Еаст Wест Бридге (Трилатерала) као сви у еx-Yуг, који су на важним функцијама. Та мрежа је кључ "успјеха".

ОДГОВОРИТЕ