Ријечи које су се чекале - прича Мина Рајоле...

Ма какве паре, Ђиђо хтео да остане, одлука моја 100 одсто! Претње смрћу, мобинг. . .  Контроверзни менаџер изабрао новинаре којима ће се обратити и до детаља испричао своју верзију приче око Донаруме и Милана.

Фудбал 21.06.2017 | 21:00
Ријечи које су се чекале - прича Мина Рајоле...
Коначно, прича која тресе Италију и европски фудбал претходних дана добија свој врхунац! Сага око Ђанлуиђија Донаруме и његовог одбијања уговора достиже тачку кјучања пошто је први пут у јавност тим поводом изашао и главни “негативац” приче – Мино Рајола!

Неколико дана пошто је на састанку са челницима Милана у Донарумино име саопштио да млади голман не жели да продужи уговор који му истиче у лето 2018. године, Рајола је испричао своју верзију приче. Наполитанац је изашао у јавност на начин који је он изабрао.

Рајола је јуче решио да изабере тројицу новинара којима ће дати интервју око Донаруминогслучаја. Изабрао је ТВ гиганте Раи, Медијасет (у власништву Берлусконија) и Скај Спорт. Тројицу новинара из ових медијских сила је довео у Монте Карло где су са њим урадили интервју у кухињи његове резиденције, а свако је имао право на неколико питања и задржао је ексклузивитет на те одговоре. Четврта ТВ станица Спортиталија је одбила јер не прихвата услове да Рајола прича само кад њему одговара и да у етер иде само оно што њему одговара... 

Интересантно је да је Рајола одбио представнике штампаних медија којима се на Апенинима и даље верује више него ТВ или интернет медијима. На састанак са новинарима је закаснио сат и 45 минута и услов је био да интервју буде емитован у поноћ како штампани медији у првом издању следећег јутра не би имали његове одговоре. Бирање новинара од стране Рајоле, већ је међу навијачима изазвало сумњу јер друштвене мреже брује “о најнамештенијем интревјуу икада”.

Али поента ипак није како је и под којим условима дошло до интервјуа већа шта је Рајоларекао.

“Ситуација је постала насилна и непријатељска, тако да није било другог излаза. Одговор је био негативан због њиховог понашања у јавности и креирања непријатљске атмосфере према мом клијенту и мени”, једно је од Рајолиних објашњења.

А онда је кренуо у детаље мотива.

“Донели смо одлуку коју нисмо желели да донесемо. То нема никакве везе са новцем. Претили су нам. Донаруминој породици је прећено. Њему је прећено да неће играти, па му је чак прећено и смрћу. Не можете очекивати да задржите играча ако му претите”, казао је Рајола, али није јасно да ли мисли на претње навијача или је то клуб урадио.

"ПАРЕ НИСУ ПРОБЛЕМ, ДОГОВОРИЛИ БИСМО СЕ"

Медији (углавном штампани) су претходних дана долазили до сазнања да је Рајола тражио 8.000.000 евра по сезони за Донаруму (најплаћенији играчи у Серији А су Игуаин и Дибала са по 7.500.000 евра годишње, а Карлос Бака у Милану са 3.500.000) и откупну клаузулу од 50.000.000 евра ако се Милан не пласира у Лигу шампиона. Росонери су понудили 5.000.000 евра годишње Донаруми и клаузулу од 100.000.000 евра коју има и Белоти у Торину.

“Новац није проблем јер се до њега није ни дошло да би био проблем. Никада нисмо ни причали о новцу или клаузулама јер нам није ни довољено да дођемо тако далеко у преговорима. Није нам дозвољено ни да размишљамо о томе шта је најбоље за Ђиђа. Проблем није био економске природе, јер када две стране хоће да нађу заједнички језик, оне га нађу. О клаузулама и сличним стварима се прича када се заврши 90 одсто преговора. Видим да они иду около са буџетом за довођење топ играча, а топ играч им је у кући. Знам да бих успео да направим финансијски дговор да обе стране буду задовољне, али до тога никада нисмо дошли”.

Рајола је разрешио и дилему која је владала о томе ко је пресекао – он или Донарума?

“Био је спреман да потпише нови уговор. Није имао никакве дилеме у глави. Желео је. Али они и окружење које су направили су нас присилили да напустимо преговоре. Ја преузимам пуну одговорност! Одлука је 100 одсто моја. Ђиђо ми је једном приликом рекао: ‘Мино, искрено мислим да можда и није најбоље да наставимо преговоре када ови људи вређају и прете мени и мојој фамилији’. И ја сам пресекао”!

Као пример претњи је навео трансапренте навијача којима је досадило Донаруминоотезање и ћутање на све напоре клуба да га задржи.

“Посматрали смо понашање јавности претходних недеља. Погледајте само овај пример, испред клупске зграде је био транспарент са увредама. Озбиљан клуб треба да заштити играча од таквих транспарената и да их склони. Донарума је осетио да је заслужио извињење које није добио. Ваљда би клуб требало да подржава играча и храбри га током каријере, а не да му прети да ће га протерати на трибине?!”

Рајола тврди да није било никаквих преговора са Јувентусом, Реал Мадридом и Пари Сен Жерменом као што је Италија брујала претходних дана, недеља, а у случају Јувентуса и месеци. Погтово због Рајолиног односа са Јувентусом од којег је наплатио преко 40.000.000 евра провизије за трансфер Погбе у Јунајтед и пријатељског односа са клупским функционером и својим дугогодишњим клијентом Павелом Недведом.

“Нисам причао ни са једним од великих клубова. Ни са ким од њих немамо договор. Већ смо имали понуде од њих када је имао 14 година и када су га желели Реал, Јувентус и остали велики. Да је хтео да оде, могао је да оде тада. И све вас сада уверавам да неће бити великог трансфера у скоријем периоду јер ни са ким нисмо причали”.

"МИРАБЕЛИ ЋЕ ПЛАТИТИ ЗА ОВО, НЕ ЖЕЛИМ РАТ СА МИЛАНОМ"

Милан је скоро годину дана вршио притисак за продужење уговора, али је Рајола прво одбијао Галијанија са речима да чека нове власнике за тако озбиљну тему, а потом је преиспитивао амбиције и озбиљност нових валсника. Када су они експресно потрошили 100.000.000 евра на појачања и показали озбиљност, избили су му тај адут из руку.

“Већ раније сам им обећао и гарантовао да нећемо отићи без обештећења и да се не плаше да ће Ђиђо чекати да постане слободан играч. Тако да није било потребе да се жури са потписивањем новог уговора. Желео сам озбиљнији и адекватнији приступ клуба целој ствари. Натерали су нас да доносимо одлуке на које које нисмо били спремни. Зато смо донели одлуку и одбили уговор”.

Рајола је признао да је један од проблема његов лични однос са Милановим новим спортским директором Масимом Мирабелијем са којим се није слагао ни у прошлости када је Мирабели био запослен у Интеру. Спекулисало се да је Мирабели чекајући Донаруму да донесе коначну одлуку, изгубио стрпљење и да телефонирао Донарумином оцу. Тражио му да је коначно каже став породице и да кажу клубу на чему је.

“Истина је, уопште се не слажем са Мирабелијем. Ми смо два потпуно различита света. Оно што он ради је на граници мобинга. Ако већ није прешао ту границу... Не делим вредности које он дели, нећу толерисати такво понашање и нећу му дозволити да се извуче тек тако са овим”.

На кључном састанку у Каза Милан када је Рајола саопштио одлуку да Донарума не пристаје на нови уговор и који је напустио после само 40 минута, Мирабели није ни био присутан. Рајола је причао са генералним директором Марком Фасонеом, први човеком од поверења нових кинеских власника.

“Са Фасонеом немам никакав проблем. Не желим да улазим у рат са Миланом, али у овим околностима, не видим како ће се ово другачије разрешити. Дали су нам ултиматум да одговоримо до 13. јуна. Одговорили смо им”, каже Рајола иако је коначан одговор Милану достављен у четвртак 15. јуна пошто је претходна два дана (када је истекао рок) владала тотална конфузија и навијачи су у та два највише изгубили стрпљење са Донарумом због његовог ћутања.  

"НЕКА ДОВЕДУ СЕДАМ ГОЛМАНА, БАШ МЕ БРИГА"

Један од разлога због који је Рајола одлучио да спали мостове се Миланом је можда и то што нови власник Јонгхонг Ли није желео директан састанак са њим, што ни са ким не преговара лично о трансфер политици и за све је овластио Фасонеа и Мирабелија које је и поставио као људе од поверења за тај посао.

“Да, желео сам да будем детаљније упознат са плановима Милановог пројекта јер је у питању будућност мог клијента. По мом мишљењу, они су се поптуно погрешно поставили. Били су превише арогантни, није ми се свидео њихов тон, понашање и начин рада. Гарантовао сам им да играче неће отићи без обештећење и мислио сам да сам их смирио, али они то нису разумели. Ово није требало да буде прича ко ће коме украсти играча. Али они су то тако схавтили и мислили да ће им проћи. Не знам, можда нисам био довољно убедљив и јасан...”.

Рајола је своје урадио, сада је Милан на потезу. Да ли ће продати Донаруму за 25.000.000 или 30.000.000 евра што је више него дупло мање од његове реалне вредности или ће га прецртати и послати целу сезону на трибине.

“Истина, сада постоји тај ризик да ће изгубити целу једну сезону. По његовим квалитетима је то немогуће, али ово је већ дошло до границе мобинга. Када се други људи мешају тренеру у посао, онда је све могуће...”

Да Милан не рачуна на Донаруму за наредну сезону, говори и то да већ траже новог голмана и да су близу довођења Перина из Ђенове.

“Траже голмана? ОК, имају право на то. Нека траже. Што се мене тиче, могу да доведу још седморицу голмана, немам никакав проблем са тим”, завршио је Рајола.

То је била верзија Мина Рајоле која је синоћ у поноћ емитована на три највеће италијанске ТВ станице. Неки му верују, неки не. Ипак, када се подвуче црта иза Рајоле не стоји биографија менаџера чији играчи су верни у клубовима. Ибрахимовић, Погба, Балотели, Мхитарјан, Максвел и остали су често били у ратовима са клубовима на чијем су платном списку били у том тренутку. И увек су захваљујући Рајоли успевали да се изборе за трансфере, а он за своју провизију.

Једини који је изабрао љубав према клубу пре Рајолиних савета је Марек Хамшик. Када је Мино Рајола покушао да га наговори на трансфер у Јувентус пре две године, Хамшикјеодобио и раскинуо сарадњу са њим јер је желео да сам одлучује о својој каријери. Међутим двојица рођених Наполитанаца, Рајола и Донарума су лако нашли заједнички језик у којем Рајола по сопственом признању на крају доноси коначну одлуку о томе где ће фудбалер играти.

Времена Малдинија, Барезија, Тотија, Дел Пјера, Занетија и осталих клупских застава су очигледно прошла... Ово данас су времена Мина Рајоле, Жоржа Мендеша и осталих господара судбина. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар