Зашто је Србима одлазак на море императив?

Већина наших људи обавезно отпутује, чак и они који уопште не воле купање и сунчање. У банкама се највише задужујемо током јуна јер нам треба новац за летовање

Занимљивости 19.06.2017 | 08:54
Зашто је Србима одлазак на море императив?
Када је летњи одмор у питању, кризни финансијски моменти изгледа не пресуђују, а грађани се чак у те сврхе лакше задужују него иначе. Прошлогодишњи подаци Удружења банака су показали да су позајмице грађана у јуну увећане за 1,3 одсто у односу на мај и претходне месеце, па су за само месец дана, банке одобриле 61 милион евра кредита више него иначе.

Притом је највише узимано кеш и потрошачких кредита. Није ово вест од јуче, нити је предмет расправе ако кренемо од тога да море лечи и да нам је понекад потребно као ваздух. Али, спорно је то зашто је и када одлазак на "обале соли" постао императив. Ако не отпутујеш на море овог лета, као да нећеш ни живети. Или је суштина још више изврнута - ако не будеш имао морске фотографије, као да си потпуни "аутсајдер". Има ли истине у томе? Има - каже психотерапеут Тијана Митровић. И додаје да смо заборавили да је море лек за тело и душу, а не парада тела.

- Више се и не питамо да ли нам је боравак на морском ваздуху жеља и потреба, него аранжамане уплаћујемо рутински, по инерцији - каже психотерапеут. - Бирање купаћег костима и шешира по последњој моди, важније је од мисли да ћемо се у морским дубинама "нахранити" здрављем, опоравити, излечити, продисати, ослободити стреса. Од одмора се све више желе препланули тен, проводи до зоре и егзотика за фотографисање.

Још је Хипократ у звезде ковао море, тврдећи да је слана вода мелем за готово сваку бољку. И стари Египћани су знали колико је то велико, водено пространство, саткано од најразноврснијих минерала, лековито и важно. Временом је таласотерапија, лечење морем, добила пуну употребну вредност и чврсто се усидрила у здравственом систему већине нација. Незванично, Французи су у томе озбиљно предњачили. Србија, нажалост, нема море, али има љубав према њему. Срби су и без своје обале страсни "морепловци", па јарболе дижу и пре ударне летње сезоне. Аранжмани за братску Грчку се распродају још у децембру, јануару, а најкасније током мартовског Сајма туризма у Београду. У ово доба године, туристичке агенције само попуњавају малобројна празна места. Има и оних који, поготово на Јадранско море, одлазе "ад хоц" - без јасног плана и агенцијског печата.

Сваки лекар ће вам препоручити боравак у морској води, јер је она краљица важних животних елемената. Ту количину минерала не можете пронаћи нигде другде. У комбинацији са морским ваздухом који нас пуни енергијом, јача имунитет и лечи, слана вода нас "диже из мртвих". Али, општи је тренд да море претварамо у позадину за слике, хвалећи се знаним и незнаним људима и чињеницом да смо "покорили" још једну пешчану плажу. И да смо, притом, врло згодни и препланули. А, јесмо ли заиста удахнули море? Препустили се сасвим том воденом здрављу?

САВРШЕНСТВО, АЛИ НА ИНСТАГРАМУ Друштвене мреже, пре свега, Инстаграм и Фејсбук врве од "савршених" слика у купаћем костиму. Иако сви знају да у реалности то није тако, јер су обраде и филтери на изволте, млади су почели да губе самопоуздање, пошто не изгледају као цице и фрајери са фотографија. Истраживање из Мичигена је показало да су под таквом пресијом млађи испод 30 година постали опседнути жељом да што боље испадну на фоткама, па заборављају да уживају у тренутку. Више од 60 посто девојака и жена је признало да када негде отпутују, поготово на море, несвесно проведу пола дана у прављењу "савршених фотки" за друштвене мреже, не обазираћи се на лепоту призора.

- Наравно, постоје људи који су свесни свих предности боравка на мору и цене га, чак и када им је то чист луксуз. Неки су спремни да целе године отплаћују рате за десет дана одмора на некој обали, јер им то ублажава проблеме са астмом, алергијом, леђима, артритисом, дерматитисом, екцемима... Нема бољег лека од морске воде и ваздуха. Има и оних који уопште не размишљају у том правцу, него одлазе из авантуристичких побуда - да пливају, роне, једре, сурфују. Некоме је само потребан одмор од буке, асфалта и гужве, па једва чека да се смести у хладовину борове шуме, чита књигу испод палме, дише пуним плућима и "краде" витамин Д. Чак и неко ко не зна да плива може да се брчка у плићаку и ужива јер море томе служи. Али, ако се задужујемо и преваљујемо далек пут само да бисмо се сликали за друштвене мреже, хвалили се да смо пили скупе коктеле, рекламирали трбушњаке и деколте, а готово и не улазимо у воду, онда смо промашили тему - каже психотерапеут.

Не треба замерати младим људима што не устају рано како би удисали морска испарења, избегли јако сунце и искористили дан. Уз те године иду ноћни изласци и чекање зоре на обали. Исто као и морске љубави, па и жеља да се доживи бар једна сцена из романтичног филма. Младим девојкама је императив и да их море "пролепша", јер море и сунце савршено регениришу кожу, чисте је, а уклањају и целулит. Али, саговорница "Живота плус" примећује да су многи постали робови потребе да се са одмора врате што црњи, јер код куће "морају" да се похвале бојом.

- Витамин Д који се добија сунчањем је веома важан. Истраживања показују да он игра значајну улогу у спречавању многих болести, али само ако се сунчамо умерено и паметно. Многи се често оглушују о упозорења лекара, па се по сваку цену "прже" на подневном сунцу, са кремама које их минимално штите од зрачења. Све се то дешава из малограђанске потребе да препланулим теном докажемо другима да смо били на мору. Да смо пристали да се такмичимо у нечему што није ни здраво ни похвално. Ако нема боје, као да нисмо ни летовали - каже психотерапеут.

Задовољавајући тако неписана правила чаршије да се по повратку са летовања на сто прво изваде црна боја коже и атрактивне фотографије, осмех, енергија и здравље остају у неком запећку. Баш као нека морска звезда коју смо позирајући пропустили да изронимо. А, рате за летовање тек треба да се отплаћују...

СТРЕС УМЕСТО ОПУШТАЊА

Море пре свега има сврху да нас опусти и ослободи од стреса, али саговорница "Живота плус" каже да нас данас често "баца" у стрес.

- Ако немамо новца за летовање и непромишљено се задужимо само да бисмо отпутовали, на леђа стављамо нови терет. Може да се деси и да током десет дана летовања не успемо да се опустимо, јер стално размишљамо како ћемо отплатити дуг. У том случају је паметније да останемо код куће, јер ћемо бар бити мирнији, а вероватно и срећнији - сматра психотерапеут.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар