Хиљаду мљекара мање у Српској

Ситуација у мљекарској индустрији Републике Српске у катастрофалном је стању, затварају се не само мали произвођачи и мала газдинства, већ и понеке велике мљекаре, што доводи до све слабије домаће производње млијека.

Република Српска 19.06.2017 | 08:34
Хиљаду мљекара мање у Српској
Пољопривредници тврде да највећи проблем за овакво стање представљају цијене које нису адекватне производњи, а поред тога мљекаре мучи и нередовна исплата субвенција.

“Проблем је и у укупној расподјели млијека, јер се субвенције прелијевају мљекарама. Ми имамо најниже откупне цијене у окружењу, а највеће субвенције, тако да се овај несразмјер мора ријешити у корист мљекара фармери би требало да добијају минимум 0,70 КМ по литру како би онда субвенције биле умањене”, казао је за Независне новине Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС.

Да би се стање побољшало, каже, потребно је радити више на заштити домаће производње. Владимир Усорац, предсједник Удружења мљекара РС, упозорава да примјена потписаног адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) БиХ с Европском унијом већ даје ефекте, па је забиљежено повећање увоза млијека из ЕУ.

“Сваке године губимо око хиљаду произвођача. Изгубили смо два велика у Републици Српској, ‘Фармланд’ из Нове Тополе и ‘Планинско добро’ из Невесиња, око двјеста средњих и остало су мали произвођачи. Сада их има испод четири и по хиљаде”, процјењује Усорац, додајући да ће се стање само погоршавати.

“Ми овдје немамо јефтине кредите нити подстицаје код инвестиција, док у Европској унији произвођачи имају право на једнократне помоћи. Убрзо ће села бити празна, и не чуди ме што је све мање људи у нашим селима, а све више у европским метрополама”, каже Усорац.

Иако су количине откупљеног млијека у Семберији веће за 10 до 12 одсто него у претходном вишемјесечном периоду, Љубо Малетић, предсједник Удружења пољопривредника РС град Бијељина, каже да ће пољопривредници који имају пет до десет крава морати да напусте производњу млијека, и да ће остати само људи који имају фарме са око 150 крава. Ипак, квалитет млијека није упитан.

“Цијена по литру млијека у мојој станици износи 0,50 КМ, плус премије и 0,30 КМ које произвођачи добијају на квалитет, ако је ријеч о екстра класи млијека”, појаснио је Малетић.

Запослени у републичком Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди од почетка овог мјесеца врше интензивну контролу млијека на терену.

Светлана Андрић, контролни асистент у овом ресору, наводи да су до сада обишли осам откупних станица у Семберији, а све с циљем да се помогне фармерима да лакше остваре право на подстицаје за млијеко, односно да побољшају квалитет производње.

Малетић каже да се могло очекивати да, због квалитетније хране у љетном периоду и млијеко буде квалитетније, а принос већи, те да се откуп у његовој станици повећао са 400 на 500 литара.

“Моја откупна станица свакодневно преузима млијеко од 22 кооперанта, али и из сусједних села, а млијеко потом испоручује мљекари у Градачцу, која је редован платиша. Од 22 кооперанта пет их има најбољу, екстра класу млијека”, каже Малетић.

(Фокус)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Покојни пољопривредник

19.06.2017 06:43

За годину дана неце бити и ово сто је остало омладина напуста бих немилице само нека иду овде нема зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

19.06.2017 06:53

Ја гласам за Додика бас ме брига сто све пропада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О цему ви

19.06.2017 06:58

Убиј све домаце и продај цијелу рс за 1 км ако је ико купи. Браво за црвене сјецикесе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запазање

19.06.2017 20:16

То је план, бице то ОК

Name

Трн

19.06.2017 07:35

Ко јос данас пије варенку данас је Пива ин и Преседник цасти пивом а не варенком....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пипа

19.06.2017 08:17

Стаце нам краве морају СЕ муст ми имамо једну краву која нас музе и све помузено проследи фармеру Додо и тако је процес нај брзи и нај лакси нацин тоје код нас нај нови нацин музео у окрузењу хххх.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

19.06.2017 09:23

Да ли чита ово Дудук па још нема позитивне вијести из РС-а само негатива људи мијењајте то најебаћете а послије ће касно бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.06.2017 20:18

Дусебризник, добрицино,...охани све је то добро

Name

б

19.06.2017 09:53

СХВАТИЛИ ЉУДИ ДА СЕ ВИШЕ ИСПЛАТИ МУСТИ БУЏЕТ НЕГО КРАВЕ ЈЕР ЈЕ ТАМО ПРАВА КРАВА МУЗАРА КОЈУ НЕ ТРЕБА ХРАНИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усорац Фармланд

19.06.2017 10:41

Овај Усорац је добио на поклон од фармланда јунице и пољоп.масине па онда престао говорити о њиховом криминалу,провјерите и.овину квазидиректора фармланда Топаловица,Дјукица,Сандаре,Згоњанина....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо Добој

19.06.2017 10:44

Мљекара има мање због тога сто су људи нашли боље послове..нико неце висе да узгаја краве и продаје млијеко... Привреда Републике српске јача из године у годину и сасвим је нормално да се људи запосљавају у индустрији ,ИТ сектору РС-а неко у шталама краве узгајат...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

19.06.2017 11:40

Тако је Перо! Република Српска незаустављиво напредује и иде ка свом циљу ...

Name

@Перо

19.06.2017 17:08

Шта рече црни Перхане и остаде жив???????? Сељак продо краве и запослио се у ИТ сектору? Развија програме за Мицрософт и Аппле??? Вас СЕРБовске патриЈЈЈоте треба изложити у Музеју Ретардираних Идиота! Бог те, која нација мајмуна! Замијенили краве за Нуклеарну Физику????

Name

@ннн

19.06.2017 17:09

Ти си толико узнапредовао у Додиковом дебелом цријеву, више ти ни ципелице не вире...

Name

Директ

19.06.2017 19:07

Држава треба да субвенционише фармере са 1 КМ по литру или да, као што је урађено у Пољској (која је трећа европска сила у мљекарској индустрији) да се дају субвенције по хектару. У Швајцарској субвенција за млијеко израчуната у КМ износи око 2 КМ по литри млијека. Зато је Швајцарска синоним за мљекарску инсустрију, прије свега за производњу квалитетних сирева. Овдје држава иде на то да сељака отјера са села и узме и оно мало субвенција што даје. И послије се чудимо зашто су нам многа села пред изумирањем. Паметне нације се боре да сељака задрже на селу како би исти производио за индустрију тј. својим радом јачао не само село већ и град док наша држава тјера сељака из села у град гдје такође нема хљеба уколико га нема на селу. Тако на крају губимо људе који одлазе у иностранство усљед зачараног круга који неко мора да прекине или да нам држава каже да се сви селимо, а политичари и њихови подобници нека остану сами са собом пошто видим да су сами себи довољни. Шта ће нам пољопривредници, љекари, електричари, разни инжиињери, образовање итд. када страначка подобност је најуноснији бизнис, а ћутање злато. Предлажем и пољопривредницима да бјеже из ове земље јер од ове земље нема ништа и то у наредних 100 до 500 година пошто наш менталитет је једноставно поданички још од турског периода преко аустроугарске па све до данашњих дана када су ОХР и корумпиране врхушке скоро све обесмислили. Проблем је у томе што западу не треба човјек конкурентан њему у сваком погледу, као што и локалним политичарима не одговарају људи паметнији од њих јер једноставно тада нама неби требао ОХР, а и политичари би нам тада били медијски битни колико исти у Белгији. Ова земља може да буде развијена још од сутра само мораће неки да затворе своје канцеларије, а неки да промјене плочу (јер су постали већ одавно досадни и богу и народу) да би истом било боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контролни асистент

01.04.2018 16:02

Значи за све малверзације око откупа млијека треба да се захвалимо тој Светлани Андрић?

ОДГОВОРИТЕ