Тродневна жалост због настрадалих

Према званичним информацијама које преноси агенција АП број жртава у пожару који је у суботу избио у централном дијелу Португала, у Педрогау Грандеу, порастао је на 62, а у земљи је проглашена тродневна национална жалост.

Свијет 18.06.2017 | 15:19
Тродневна жалост због настрадалих
Највећи број људи је изгорио у покушају да оде из угорженог подручја у колима, пренио је ББЦ. Око 600 ватрогасаца и 160 ватрогасних возила од јуче поподне покушавају да ставе под контролу ватрену стихију која се раширила на неколико фронтова, навео је АФП.

Према ријечима португалског премијера Антонија Коште, ово је највећа трагедија која је задесила Португал посљедњих година.

Он је рекао да би број настрадалих могао да буде и већи и да је приоритет спасити све оне који се још налазе у опасности.

Кошта је навео да ће помоћ пружити и шпанске спасилачке екипе и захвалио се хиљадама ватрогасаца који су помогли у савладавању пожара.



"Најдубље саучешће жртвама ... и ријеч охрабрења и снаге за све који помажу у борби против ове пошасти", објавио је Коста на свом Твитер налогу.

Европска унија уложила је напоре у оквиру цивилне заштите како би помогла Португалу да се избори са шумским пожаром. Европски комесар за хуманитарна питања Христос Стилијанидес изразио је саучешће жртвама у саопштењу наводећи да је "ЕУ у потпуности спремна да помогне".

Он је навео да је на захтев Португалије за помоћ, Шпанија послала неколико, а да Француска шаље три авиона који ће помоћи у гашењу пожара.

Премијер Шпаније Маријано Рахој огласио се путем Твитера поводом несреће.

"Јако сам погођен трагедијом која је задесила Педрогао Гранде. Грађани Португала могу да рачунају на нашу солидарност, подршку и бригу", изјавио је на свом налогу Рахој.



Португалске власти су саопштиле да још истражују узрок пожара, али је како наводи агенција, Коста изјавио да су можда узрок пожара високе температуре које су претходних дана достизале до 40 степени.

Становник који је пред пожаром побјегао у ценар Португала, за несрећу је као узрок навео то што није било кише.

Како је пренео АП, папа Фрањо је позвао на хиљаде људи да одрже минут ћутања на тргу светог Петра за жртве "поражавајућег пожара".

Поводом трагедије у Португалу саучешће је изразила и фудбалска репрезентација те државе.

Извор: Агенције
Фото: Тањуг/АП

Коментари / 0

Оставите коментар