Исконструисани "напади Срба"

Пензионисани италијански НАТО генерал и војни дипломата Бјађо ди Грација рекао је да сумња у званичне интерпретације догађаја на Маркалама, према којој су ту сарајевску пијацу гранатирали Срби, као и да су у Рачку Срби масакрирали Албанце.

Регион 18.06.2017 | 11:11
Исконструисани "напади Срба"
Ди Грација, који је спровео истрагу о гранатирању Маркала, истакао је да сумња да би Срби гађали пијацу удаљену неколико корака од православне цркве.

Он је за београдску "Политику" рекао да је извјештај о томе послао Команди посматрачке мисије Европске заједнице /ЕЦММ/, али да нису били заинтересовани и ништа се није десило.

Ди Грација је оцијенио да је његов извјештај о догађају на Маркалама доживио сличну судбину као и допис његовог италијанског колеге о Рачку.

Наводећи да у почетку није вјеровао у српско објашњење Рачка, Ди Грација је рекао да је послије неколико дана од дешавања у Рачку срео једног колегу, италијанског официра на дужности посматрача ОЕБС-а, који му је рекао да тај догађај није онакав као што га приказују на телевизији.

Према његовим ријечима, тај колега је први стигао на мјесто догађаја и није затекао призоре које су потом пренијели медији.

"Послао је извјештај шефу Мисије ОЕБС /Вилијаму Вокеру/, али ништа се није догодило", испричао је Ди Грација.

Он је увјерен да су косовски Албанци били срећни када се догодио Рачак и да би га, да се није догодио, "свакако у погодном тренутку измислили".

Ди Грација је рекао да много исламистичких бораца потиче са Косова и Метохије, као и из БиХ, те да су државне границе Косова и БиХ бесмилица, за разлику од граница Србије, Хрватске, Словеније и Црне Горе, које су стабилне и добре.

Он је рекао да је бомбардовање СР Југославије било експериментални рат НАТО и то је упоредио са бацањем атомске бомбе на Нагасаки.

"Ако се атомска бомба бачена на Хирошиму дјелимично може схватити као војна акција, она наредна, бачена на Нагасаки у тренутку кад Јапан већ прихвата капитулацију, означила је почетак Хладног рата и била својеврсна порука САД Совјетском Савезу", оцијенио је Ди Грација.

Он је рекао да је бомбардовање бивше Југославије послужило НАТО-у да, између осталог, тренира своју авијацију у нападу, гдје је била неупоредива диспропорција између онога који напада и онога који се брани.

На констатацију да бомбардовање кинеске амбасаде тумачи као тадашње упозорење Запада Кини, Ди Грација је рекао да је то његов лични закључак, баш као што је цјелокупно бомбардовање СР Југославије било упозорење ослабљеној Русији.

"Бомбардовањем Србије је Русији послата порука о томе ко је побједник у Хладном рату. И ништа од тога није кривица Србије, која је урадила све што је могла, јер су међународне околности биле такве да је Русија била слаба", нагласио је он.

Ди Грација је истакао да је сада ситуација битно другачија, те додао да нико не размишља о бомбардовању Сјеверне Кореје због нуклеарног оружја, али и чињенице да иза ње стоји Кина, која је у међувремену ојачала.

Извор: Срна

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

БОБА

18.06.2017 09:51

КАД ЧОВЈЕК УМРЕ НАЈ ЛАКШЕ ЈЕ НА ЊЕГА СВЕ СВАЉИВАТИ А КАД ЉУДИ БУДУ ОСУЂЕНИ ОНДА НИКО НИЈЕ КРИВ КАКО НАМ ЈЕ НЕК НАМ БОГ СУДИ СВЕ ЈЕ ТО ТРЕБАЛО ГОВОРИТИ НА ВРИЈЕМЕ КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ.НАРОДЕ ПАМЕТ У ГЛАВУ.НИКАД НИЈЕ КАСНО ТО ЈЕ СТАРА ПАРОЛА АЛИ СУМЊАМ У ТО ЗА НАС ЈЕ СВЕ ЗАКАСНИЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

18.06.2017 09:53

ДОСТА ЈЕ ВИШЕ ЗАПАДЊАЧКИХ НАКНАДНИХ ПРИЧАЊА ИСТИНИТИХ ПРИЧА, А КАДА ЈЕ ТРЕБАЛО СВИ СТЕ БИЛИ У СЛУЖБИ ХАЈКЕ НА СРБЕ. НЕПРАВДА УЧИЊЕНА ПРЕМА СРБИМА НЕ МОЖЕ СЕ ВИШЕ ИСПРАВИТИ, ОНА ЈЕ УШЛА У ИСТОРИЈУ, ПОСЕБНО НАРОДА КОЈИ МРЗЕ СРБЕ, А ИМА ИХ ДОСТА. НЕКА ЈЕ НА КРАЈУ СРАМОТА ‚ "ДЕМОКРАТСКОГ ЗАПАДА" КОЈИ ЈЕ КУКАВИЧЈА ЈАЈА ПОТУРАО СРБИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диктатура

18.06.2017 09:58

На западу су многи знали какве игре игра Нато на Балкану.Не могу да схватим докле се запад уплео у злоцине на овим насим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Диктатура

18.06.2017 11:43

Какве је то игре играо НАТО на Балкану од 1991-1995? Пустили су Милошевића да са свом ЈНА техником разара све бивше ЈУ републике пуне ЧЕТИРИ ГОДИНЕ. Пустили га да прави своју КаВловац-КаВлобаг-ВиВовитица Србију, да пали и коље све што му је на путу... Зар сте мислили да ће вас неко пустити да побијете 10 милиона људи за ваше болесне циљеве? Највећи Српски генерали и официри су свједочили о злочинима, признали поразе и покајали се. Сви они слагали, а овај бивши замјеник помочникове секретарице у праву??? Нема за вас лијека...

Name

Милосрдни анђео

18.06.2017 12:49

Игре НАТО-а су исте какве је и у другом свјетском рату играо Хитлер. Сви други народи бивше нам државе, осим Срба су смишљали и правили планове одмах након завршетка ИИ свјетског рата, како срушити СФРЈ и на крају уз помоћ запада су то и урадили. Срби су само себе и своја огњишта бранили и на крају су остали једини кривци.

Name

Истина је само једна

18.06.2017 14:08

Какаве везе има ЈНА са Милосевицем? Дали се неки људи несјецају да су ЈНА војску цинили све републике и из ње су настале све паравојске.Као и ТКЗ армија бих која је настала од цланова ЈНА.Докле висе да се замлацујете глупостима кад то и птице на грани знају.

Name

Азем

18.06.2017 10:09

"Државне границе БиХ су бесмилица, за разлику од граница Србије, Хрватске и Црне Горе, које су стабилне и добре." Бесмислено је прокламовати добрима границе три дрзаве које окрузују БиХ а тврдити да су границе БиХ лосе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре азем

18.06.2017 10:24

Тзв беиха није дрзава то сватите.маркале,тузланска капија,сребреница И остала мјеста су дјело терористе алије посто је видио да немозе да остварите свој болесни ум па је кренуо да убија свој народ како би оптузио србе заједно са западом.ал истина полако излази на видјело

Name

Ре Ре

18.06.2017 10:46

Ти си стварно будала ал не тзв. него стварна

Name

Ре ре

18.06.2017 11:15

Засто је цовјек будала он је само искрено за разлику од тебе и ти знас истину ал цутис. Зар није Алија зртвово Сребреница да би заузврат НАТО бонбардовао РС то казу твоји, маркале никад није доказани да су срби бомбардовали напротив

Name

Бј

18.06.2017 12:01

Највеце зло за БиХ су њене сусједне републике и народи. У висе наврата су нам у историји увалалили и ратове, покоље, мадивне гробнице и медусобну мрзњу. Заузвра су нам давали стјене и камендуре: Камендура на Козари, камендура на Сутјесци и сл.

Name

пиетрен

18.06.2017 10:15

Ајде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Позз

18.06.2017 10:55

Казу ПИО фонд РС у губитку 500 милиона КМ, Ало 500 милиона, а у Федерацији у Високом отварају фабрику за производњу пресвлака за Форд Фоцус за 500 радника!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

непаметуј

18.06.2017 11:10

"да сумња да би Срби гађали пијацу удаљену неколико корака од православне цркве" То је његов аргумент? Браво, знали тај, бивши генерал колико православних светиња у сарајеву је оштећено баш због граната које су падале са србских полозаја око Сарајева

ОДГОВОРИТЕ
Name

Думине

18.06.2017 11:45

И колико је Срба погинуло од тих " српских" граната Људи дајте се у памет.

Name

јосе

18.06.2017 11:17

"Ди Грација, који је спровео истрагу о гранатирању Маркала, истакао је да сумња да би Срби гађали пијацу удаљену неколико корака од православне цркве" Црква Светог Преображења (Сарајево)и Саборна црква у Сарајеву су биле гранатирање током рата, о цему прица овај тзв. генерал?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркусант

18.06.2017 11:30

Невјероватно! Када нафатају ових бивших замјеника помочника, пропале алкохоличаре и коцкаре без динара, идиоте који би данас за 1000 марака и своју матер продали... Родио сам се и одрастао 20 метара од цркве светог Михаила и Гаврила, или што би ми рекли старе цркве у Сарајеву. Ако ишта познајем у животу, то је чаршија и Стари Град. Нај ближа православна богомоља је удаљена минимум 150 метара од пијаце Маркале. Оружје које је кориштено у масакру није био топ из 1800, него веома прецизан минобацач. Одвратно је и послије 25 година узнемиравати кости убијених љиди, без обзира о коме се ради...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.06.2017 17:46

Бас бих волио знати како изгледа прецизан минобацач! Поготово ако се гађа на 2-3000 метара

Name

Блунт

18.06.2017 18:02

Поготово недуго послије приступа ЦГ У НАТО и прице о Македонији. Смрди на руско масло!

Name

Думине

18.06.2017 11:49

Интересује ме када ћемо напокон Злочин назвати Злочином и кажњавати злочинце без обзира на нацију вјеру и политичке циљеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

18.06.2017 12:06

Чудан смо ми народ, спремни смо на прву слијепо вјеровати неком пензионисаном генералу, (који је веома могуће плаћен нашим новцем,одвојеним од наших уста и наше дјеце да даје овакве изјаве) , а не вјерујемо својим очима, не вјерујемо стотинама правомоћних пресуда међународног суда, не вјерујемо својим очима иако свако мало на дневнику видимо ископавања стотина костура жена и дјеце из разноразних јама, не вјерујемо да је Томашица у којој је нађено скоро хиљаду убијених доказ оног што се десило у Приједору, у којем уопће није било ратних дејстава?? Не знам за вас који овдје пишете разноразне коментаре, о томе како су се муслимани сами убијали, драго браћо, али ја више вјерујем својој памети и својим очима. Велико је зло урађено Србима у протеклом рату, али и Срби су урадили пуно зла другим људима, немојмо лагати сами себе и одгојатаи нашу дјецу у оваквим лажима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре србо

18.06.2017 13:03

Прво ста су радили зелене беретке око приједора колико је погинуло срба прије томасице.ста су радили васи у сарајеву колико је побиједили срба.питање за тебе сто сте се спремали за рат од 90 год осим сто сте се спремали да остварите алијин сан о исламској босни.И кад вам план није успио сам кмеците.И морате бити свјесни никад висе свама ниста закедницко.ти судови су направили да дуде само србима а И би знате истину о рату у бивсој беиха али се правите енглези

Name

реплика ткзв Србо

18.06.2017 17:52

А ништа ми нема драже него кад ви Бошњаци окачите себи неки Ник који алудира на нешто српско. Па ћорав види да ти ниси никакав "Србо" нит "Перо" нити било шта слично а глуматаш да јеси. А и да јеси стварно Србин у шта 99,99% сумњам, кога брига за твоје петоколонашко виђење ствари. Знаш за Томашицу а не знаш како је све почело око Приједора. Знаш ли за мајора Зоку Карлицу и још њих 12 који падоше у одбрани града и институција? Знаш само за оно са ЦНН-а

Name

краљ

18.06.2017 12:12

Тзв. БиХ је непостојеца дрзава..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре краљ

18.06.2017 12:28

Краљу ти би опет у авион са златом па правац Лондон е волио је или не она постоји

Name

Геј=океј

18.06.2017 12:20

Умјесто ових глупости у режији САНУ, могли би мало народу у Српској пренијети коју лијепу вијест из Федерације. Можда им љубомора покрене мозак и коначно сконтају шта им раде. Фирма Превент из Сарајева, иста она која редовно купује трезорске записе владе РС и узима десетине милиона на каматама, отвара нови погон за 400 радника, поред 7000 које већ годинама запошљава. Најнижа плата (100% провјерено) је 810 КМ, администрација и пословође од 1500 до 3700 КМ. Свим радницима је обезбјеђен један бесплатан оброк у кругу фирме, као и превоз до посла Превентовим аутобусима... Производе заститну опрему, аутосједиста, тапацирунг у аутомобилима. Купили су Санитеx у Великој Кладуси и производе средства за медицину и прву помоћ. Производе једне од наквалитетнијих завјеса на свијету, раде интеријере за јахте. Купили су у Њемацкој најстаријег производјаца кухиња по мјери. Купили су и оживили Творницу каблова у Дувну и ЕЛКУ у Загребу. Имају АСА Осигурање, Моју Банку... Купили творницу јахти и цамаца у Солину код Сплита. Снадбјевају аутоиндустрију Њемацке и Француске... То су теме да стока прогледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

океј

18.06.2017 12:44

Браво за коментар. Стока ће остати стока. Ништа од овог јој не може покренути мозак. Много је лакше жвкати што јој домаћин понуди.