Катар: Немир се увукао у људе

"Паника међу људима је велика, прича се и о рату", прича за “Блиц” Вања Шаровић (49) из Катара који је већ неколико дана под потпуном изолацијом суседа.

Свијет 18.06.2017 | 10:24
Катар: Немир се увукао у људе
Српкиња пореклом из Бања Луке, већ седам година живи у Дохи и како каже, немир који се увукао у људе, већи је него током кризе из 2014. године, када су биле повучене дипломате заливских земаља из Катара.

"Највећи проблем је грађевински материјал којег је све мање, и за једну до две недеље ће потпуно да нестану залихе. То ће паралисати целу индустријску грану од које овде многи живе. Други проблем је гасна индустрија, јер се гас извози ка Турској и Ирану, али су околне земље затвориле те гасоводе. Хране има.

Катар има залихе за 12 месеци и једино што фали је свеже млеко које се увози из Саудијске Арабије. Нема несташица, али су цене мало порасле", прича Вања и додаје да се ситуација заоштрава из сата у сат. Једна од последњих вести која пренета је да је Саудијска Арабија тражила затварање медијске агенције Ал Џазире.

Како прича, многи људи из Катара су ишли у Меку због Рамазана, и сада су заглављени у Арабији и Емиратима, па морају да се враћају преко Омана. Породице су раздвојене, цео саобраћај је блокиран, ништа не може да уђе или изађе из земље, а једина веза је авио саобраћај. И ту је настао проблем јер се сви летови врше околним маршутама, преко Ирана и Турске.

"Мени је до Европе до сада требало седам сати, а сада и до 15. Паника је огромна. Сви из околних земаља морају да се врате у Катар у року од 14 дана, док њихови грађани напуштају земљу. То неће изазвати несташицу радне снаге јер овде Арапи не раде ништа, већ раде странци", прича Вања.

Ипак, људи се надају да ће се криза завршити кроз месец дана. Оно што их највише плаши је што се све дешава у време Рамазана, што је преседан јер, како каже, овде се свађају и бију пре и после, али никада за време празника.

И сама се, каже, плаши, јер не зна шта ће се даље десити. Катар је после седам проведених година њен дом, док јој је ћерка на само неколико месеци до завршавања средње школе и уписа Универзитета. Многи странци управо због тога не желе сада да оду из Катара, јер не желе да угрозе будућност деце.

У медијима Катара, као и међу људима, за новонасталу ситуацију оптужују руске хакере и председника САД Доналда Трампа.

"Овде сматрају да су пресушила сва околна ратишта и да се спрема отварање новог. Колико је то тачно ја не знам, али пријатељи из Ал Џазире са којима сам разговарала ми кажу да је Иран изгледа нова мета, јер једини није био захваћен ратовима. Базе САД у Катару су затворене, нико не зна шта се дешава унутра.

Турска је рекла да ће послати 5.000 војника. То је све почело од посете Трампа. С друге стране сматрају да је Катар трн у оку Русије јер је највећи светски извозник гаса... Верујте, лакше ми је да објасним људима шта се дешавало у Босни, него ово овде", прича Вања.

Религијски сукоб Саудијске Арабије и Катара има дубоку историју, каже Вања, јер емир Катара наводно потиче од директне крвне линије Мухамеда Вехаба, оснивача Вехабија, док Саудијска Арабија то негира и тражи да промене име.

Извор: Блиц

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Синнy Боy

18.06.2017 09:53

Знамо ми за тај немир који се увлачи у људе. Осјетили смо га тамо '91.,'92. По Марфијевом закону, све што слутиш то ће се и догодити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

18.06.2017 10:02

А је ли Вања, не мрзиш вехабијске доларе??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асад

18.06.2017 10:22

Зло добро донијело није .Мозда то код Арапа није вазило али у будуце це морати да науце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Боро

18.06.2017 10:58

Коме објаснити да и Трамп и Путин и Меркелова и енглеска краљица припадају истој групи и тезе ка заједницком циљу. Само це обицан свијет да попасе коприве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоку

18.06.2017 17:21

Ко нема Атомску Бомбу надрљо је у Свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

18.06.2017 18:05

Бас тако Зоки. Нато ради по добро испробаном сценарију

Name

Харис

18.06.2017 20:05

Види Вање сад вехабије добре вец си тамо 7 година аааа и паре њихове нису лосе

ОДГОВОРИТЕ