Да ли це Ана имати већину?

Српска напредна странка и предсједник Александар Вучић имају проблем у обезбјеђивању већине у парламенту када је ријеч о изгласавању Ане Брнабић за премијера, пише "Блиц", наводећи да ће због тога бити одложена сједница Скупштине Србије.

Србија 17.06.2017 | 22:48
Да ли це Ана имати већину?
У току дана је одржана и сједница београдског одбора СНС-а.

"Пред предсједником Вучићем и странком су проблеми који се тичу обезбјеђивања већине у Парламенту. У веома смо тешкој ситуацији око формирања стабилне већинске подршке и цијелу недјељу ћемо искористити за обезбједивање те већине", рекао је за "Блиц" функционер СНС Небојша Стефановић, иначе врло близак Александру Вучићу.

Стефановић додаје да са сигурношћу може казати да ће седам посланика Јединствене Србије гласати против, да више њих из СНС-а није сигурно како ће гласати, а приједлог неће подржати ни Муамер Зукорлиц.

Према његовим ријечима, због цијеле ситуације Вучић и СНС током недјеље ће се бавити учвршћивањем већине.

"Ако већину успијемо да обезбиједимо, можемо очекивати да сједница Скупштине на којој би требало да буде изабрана нова премијерка почне током наредног викенда", рекао је Стефановић.

Он истиче да је Вучић одлучан и истрајан у свом приједлогу, као и да га неће мијењати ни по коју цијену, "јер ово није само питање подршке Ани Брнабић већ и предсједнику Вучићу". 

Одлука о кандидатури Ане Брнабић изазвала је оштре реакције опозиције, а београдски медији спекулишу да је осјетно незадовољство и у редовима владајуће Српске напредне странке (СНС) које је Вучић предсједник.

Медији су се иначе више бавили полном орјентацијом и хрватским поријеклом Ане Брнабић него програмском политиком владе Србије. Док коалицијски партнери подијељено реагују на Вучићеву одлуку, конзервативни дио опозиције оптужује новог шефа државе да је поклекнуо под притисцима и утјецајима Вашингтон, те да Брнабић уопште није његов избор, него одлука коју му је наметнуо Запад.

“Лом је потпуни у странци. Ова одлука за многе је изненађење. Тешко да ће сви наши посланици подићи руку за Брнабић”, цитира портал Блица неименоване изворе у врху Вучићевих напредњака.

Вучићев протукандидат на недавним предсједничким изборима и вођа парламентарног конзервативног покрета Двери Бошко Обрадовић, оцијенио је да Ана Брнабић има веће повјерење Запада него предсједник Александар Вучић.

“Зато предсједник мора предложити оно што му је Запад наредио. Изгледа да се није много питао. Је ли чуо неко образложење зашто је Ана Брнабић добро рјешење за премијера? Вјеројатно му је глупо да каже да то није његов избор, него туђи”, оцијенио је Обрадовић, рекавши да је Брнабић цијели живот радила за иностране компаније и невладине организације.

Либерално демократска партија (ЛДП) Чедомира Јовановића поручује да је интересује политика, а не личност Ане Брнабић, те да ће подржати њезину спремност да дефинише као приоритет еуропску будућност, направи разлику између Брисела и Москве. Такође, ЛДП условљава своју подршку Ани Брнабић њезином способношћу да “пресјече Гордијске чворове у регији - од Босне и Херцеговине и Косова до Хрватске, што је предуслов чупања Србије из живог блата 90-их”.

Вучић је рекао раније да одлуку о именовању нове премијерке није било лако донијети, “али је донесена у складу са интересима и циљевима Републике Србије, с идејом да радом и идејама доносимо добре резултате за нашу земљу и њезине грађане”.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Драган

17.06.2017 22:21

Кад Трилатералци наредјују...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вец гледам наслове у свим свјетским медијима:

17.06.2017 22:31

"Председник дрзаве Србије, који је истовремено предсједник најјаце политицке странке која са својим коалиционим партнерима има вецину у Народној скупстини Србије није у стању да убједи посланике из своје странке да гласају за мандатара кога је он предлозио"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изненадјен и увредјен!

18.06.2017 12:14

Ако под "свјетским медијима" мислис на Балканске медије, онда си вјероватно у праву. Истински свјетске медије овакве глупости не занимају, И радије це објавити прицу о спасавању неке несретне зивотиње.

Name

Гдје нестаде свака пристојност?!

17.06.2017 22:33

Зашто је називате само Аном? То јесте њено име, али га је врло непристојно користити без презимена, и то још на званичном порталу (озбиљне) телевизије. Морате бити свјесни да не причате преко плота са својим (х)ајванима, већ да преносите информацију која, поред тога што би морала бити тачна, треба да има и пристојну форму. А ова то нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нинослава

18.06.2017 06:35

Још једна Вучићева представа, да се Власи (читај запад) не досете. Ко се још прима на то да ми је знати?, Сви се баве личношћу будуће премијерке, а Вучић купује време на власти. Сад ће опет ванредне изборе. Колико је их било од кад је СНС на власти? Да ли неко може да сети?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

18.06.2017 09:02

Овим "проблемом" око подршке, Вучић штити Брнабићку јер нема напада антигеј удружења, и осталих који су против Ане. И онда на крају кад буде подршке посао је обављен без проблема.

Name

Слоба Павловиц црни

18.06.2017 06:51

Ана Брнабиц,најбољи је потез Вуцицеве каријере.Све остало мозете окацити мацку о реп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

18.06.2017 09:56

ВЕЛИКА ПОДРШКА ВУЧИЋУ СВЕ ОКО ЊЕГА СУ ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ ПАЦИ УДИЦУ И САЗНАЈ КО ЈЕ КО БРАВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

18.06.2017 11:51

Све би то било тако да он и брат немају оно што имају.