У закон уграђене сугестије из РС

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић уочи званичних путовања у Брисел и Трст говорио је о измјенама кривичног закона - који је у фокусу протеклих дана.

Босна и Херцеговина 16.06.2017 | 20:36
У закон уграђене сугестије из РС
“Имали смо више измјена које су важне за Босну и Херцеговину, али фокус је остао на том члану 9. који има неколико ставова. Иначе мислим да је питање забране говора мржње нешто што је изузетно потребно Босни и Херцеговини јер ми на дневној бази свједочимо говору мржње који онда изазива различите реакције, радикалну реторику, сталне тензије и тако даље", казао је за Н1.

"Овдје смо ми уградили нешто што представља савремене демократске принципе Европске уније јер су уграђени ставови Савјета Европе", појаснио је Звидзић.

Он тврди да је тамо врло јасно дефинирано да говоримо само о пресуђеним, односно извршним пресудама међународних кривичних судова са јасно набројаним члановима из њихових статута.

"Морам казати да ја нисам до краја задовољан оштрином правних норми уграђеним у тај члан јер су министри из Савеза за промјене на неки начин својим реакцијама ублажили та два става члана 9. Морам казати да су министри Шаровић и Мектић снажно инсистирали и да због тога и јесу уграђене и сугестије које су дошле из Републике Српске и ставови Савјета Европе. Мислим да је овој држави заиста потребно да спријечимо говор мржње и да спријечимо негирање ратних злочина и геноцида. Наравно, не у том облику како се то покушава сада представити од институција или представника Републике Српске", казао је Звиздић.

Оцјењује да је врло јасно назначено да говор мржње или негирање злочина може бити у коначници санкционисано само онда када сигурно доводи до могућег акта насиља, изазивања стварне физичке мржње.

"Видјећемо шта ће бити у Парламенту БиХ са тим законом, али сасвим сигурно тренутно стање - могућност да можете користити говор мржње, а без било каквих санкција по мени представља један од три базна елемента који деструктуишу политичку и сваку другу сцену у Босни и Херцеговини”, изјавио је предсједавајући Савјета министара БИХ. 

(Н1)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ахахахаха

16.06.2017 18:42

Ма види ми Звиздана како покрива Шаровића. Као Звиздић би био за оштрији закон али, ето, стисли Мекта и Шаровић. Ал' добро, кад већ Вукота није стао иза својих министара, дај бар неко да каже нешто у њихову одбрану!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

16.06.2017 19:21

Донијети закон да је у предизборним кампањама као и свим политичарима забрањено да уопсте говоре о рату.Ту тему оставити судовима и историцарима.Само говоре о рату и сл јер не знају о економији и животу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

16.06.2017 20:14

Врло вазно би било донијети закон о говору политицке мрзње која лазно представља национал патриотизам а при томе стити зло мрзњу. Само једно се мозе звати злоцин без обзира ко га је поцинио а то немоза и несме бити тобозе у неције име или недај бозе у име некога народа

Name

Ре

16.06.2017 23:20

Донијети закон. Да одговарат сваки који ради против интетеса свог народа а ОВА двојица су одметници

Name

Босанка

17.06.2017 00:11

Свака вам цаст господине Звиздицу, једини Политицар сте који ради свој посао одговорно. Нека Политицари казу на Изборима ста це направити у будуцности а не само да прицају о прослости. Размислите, прогледајте мало народе, зелите ли некога да вам стално пере мозак и прица о рату и мрзњи или зелите неког ко трази рјесења за насе нагомилане проблеме : посао, боље плате, бољи зивот, редовно плацене рацуне, бољи сузивот са свим људима без обзира на вјеру, бољу будуцност за насу дјецу. Треба дати младим Људима прилику да доду у Политику , сигурно би несто боље направили, ове старе све у пемзију послати, ако су и то заслузили, по мени сигурно нису!

Name

075

17.06.2017 06:01

@ Зоол Браво за коментар!!

Name

Ре босанка

17.06.2017 08:57

Звиздиц је тај који нај мање треба да говори.нек прво погледа своје муслимане ста све прицају И говоре па онда нек измисљас закон. А несто тразит да се неигра сто се није десило то само ви мозете измислит