Спорне дипломе из Брчког дистрикта

Наставницима у Републици Српској који раде у школама са дипломама приватних факултета из Брчког над главом висе откази, а надлежени пребацују лопту са једних на друге.

Република Српска 16.06.2017 | 16:27
Спорне дипломе из Брчког дистрикта
Министарство просвете и културе РС је у априлу ове године добило званичан допис Одељења за образовање у Влади Брчко Дистрикта у којем се наводе разлози због којих Европском универзитету и Интернационалном универзитету из Брчко Дистрикта нису издате дозволе за рад.

- Обавештени смо и о законским одредбама којима је прописано да се не признају академске титуле, стручна и научна звања и дипломе које су издале високошколске установе без акредитације и лиценце - кажу за “ЕуроБлиц” у министарству.

Додају да су ово обавештење проследили свим основним и средњим школама у РС, с обзиром да су и један и други универзитет у одређеном периоду имали студијске програме за образовање наставног кадра.

Преко 80 наставника, углавном, математике је са дипломама ових факултета претходних година запослено у школама у РС. Према ранијим подацима Министарства, реч је о 65 наставника у основним школма, те о 18 професора у средњим школама.

Иако су стручњаци у Српској указивали да су ове дипломе упитне јер су их студенти преко ноћи стицали, ништа се није могло урадити јер није било званичне потврде да ове дипломе нису важеће. У недостатку математичара школе су их запошљавале. Сада, када постоји званично обавештење, нико неће да преузме одговорност.

У школама кажу да су збуњени, јер им није препоручено шта конкретно да ураде.

Мирослав Попржен, председник Актива директора основних школа бањалучке регије, каже да су добили штури допис, из којег не могу закључити шта да раде.

- Министарство не може тек тако да опере руке и пребаци лоптицу на школе. Ако дипломе нису валидне, требало је да онда напишу шта конкретно треба да урадимо са тим људима - да им дамо отказ или распишемо нове конкурсе - каже Попржен.

О свему је обавештена и просветна инспекција, а шта они планирају да ураде нисмо успели да сазнамо.

На проблем запошљавања наставника математике чије дипломе су под упитником указивали су и са Природно-математичког факултета у Бањалуци.

- На основу предмета који се полажу на тим факултетима јасно је да се математика не може тако брзо и једноставно научити. Сви досадашњи покушаји да се сузбије ова појава запошљавања неадекватног кадра су, нажалост, били безуспешни јер није било правног основа за то. Надамо се да ће се спречити даље запошљавање нестручног кадра - каже Драган Матић, шеф одсека за математику ПМФ.

(Блиц)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Замало први

16.06.2017 14:41

Ста закерате, знају одузимат, довољно за друштво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

2+2=5

16.06.2017 14:42

Цуј Европски Универзитет!Како само звуци моћно а оно неки ћумез где дипломе стоје у рафама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све спорно

16.06.2017 15:18

У насем образовању све је спорно.Купљених диплома ко дрва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.06.2017 16:43

Цуј образовању, а у осталим институцијама све по закону?

Name

професор

16.06.2017 15:24

А шта је са учитељима којима је са једном годином методике дозвољено да предају ликовну културу,а не знају растумачити ни наставне јединице,као и "великим стручњацима" за енглески језик са овог факултета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

16.06.2017 15:33

Како онда стоји на нету да су добили све судске спорове и тразе одстету од владе, сваста...просли пут не знају, не смију у средње сколе, сад раде у средњим итд и дје има преко ноци да се добије диплома и то математике или физике или хемије...сваста има у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МН

16.06.2017 16:40

Министар је добио допис Одјељења из Брцког у јуну 2016. године, а сколама прослиједио у априлу 2017. године, али без налога или yпутства ста да ураде. Засто је министар цутао готово годину дана када је знао да наведени универзитетипy немају дозволе за рад, нису акредитовани и нема их на сајту Агенције у Мостару??????

Name

Зоки

16.06.2017 17:24

Мала разлика измедју дрзавног и приватног факултете,на крају и кад заврсе појма немају ни једни ни други,у то сам се и сам увјерио јер запосљавао сам код себе и једне и друге,сваки средњосколац са добрим радним искуством мозе да им дрзи предавање.

Name

Доктор

16.06.2017 18:17

Нама сколе висе нису потребне јер се вецина диплома мозе купити сто много мање коста.Рузно али истинито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риле

16.06.2017 18:38

Медицински факултет Фоца. Ха-ха-ха-ха.....Ало бре Фоца???

Name

Живко

17.06.2017 05:06

Треба реформисати школство. Један професор може да ради само на једном факултету. Он мора посветити дужну пажњу сваком студенту. Тада ће бити вредноване дипломе наших факултета. Са оваквим школством дипломе са наших факултета неће вриједити ни пишљива боба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

17.06.2017 05:41

Циста лаз и манипулација. Факултет у Брцком је добио дозволу за рад од министарства, самим тим доказ да је факултет валидан. Ста је спорно ? То сто неко мисли да није по плану, то не знаци да је тако. На том факултету раде многи редовни професори са дрзавних факултета, ста је спорно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац ВСС

17.06.2017 06:24

Споран си ти и такви као ти који хоце факултетску диплому без довољних нивоа рада, залагања и на крају знања које цете знати примјенити у пракси. Споран је огроман број предаваца којима би у нормалним условима био забрањен улаз у двористе факултета. На све стране ЈАД, али је цињеница да такво стање одговара вецини - па наставимо ка провалији.

Name

Струцњак2

19.07.2017 21:55

Спорно је што си правно неписмен па не знаш прочитати члан у Закону о високом образовању Брчко дистрикта који каже да се лиценце издају на маx двије године и да се тада морају обновити. Њима је лиценца истекла 2013. године а нову нису никада добили. Јел'сад јасно Стручњак?

Name

родитељ

17.06.2017 20:09

Имам студента на факултету ПМФ одсјек математика и знам колико учи, знам колико су тешки и компликовани задаци, колико студент мора прећи задатака да би положило испит... да кажем да томе нема броја ако се жели изаћи на испит спреман. А ово ругло у Брчком је срамота дистрикта Брчко али је и срамота Министарства просвете Републике Српске да је дозвољено да се такве особе запошљавају у школама. Срамота је првенствено зато што су такви назови професори једва завршили средњу школу а за 3 мјесеца добили диплому професора ни мање ни више него МАТЕМАТИКЕ. Па који је мотив студената у БЛ на ПМФ да се боре и уче, да истрају на том нимало лаком факултету када ће им овакви надри професори заузети радна мјеста и то за сада како се наводи 80 радних мјеста? Срамота над срамотама. Нажалост, није само проблем у школству проблем је у Републици Српској што нам медицинске сестре завршавају курс, што фармацеути завршавају курс... питам се у шта се претвара ова наша Република Српска?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Научник

18.10.2017 09:51

Сви фалсифкатори диплома и они који су им их пордали са оним директорима школа корупционашима морају да робијају због тога што су канднидатима са поштено завршеним факултетима београдског и новосадског универзитета пре увођења болосњског систама, полажући испита од неколико хиљада страна отели радно мести. Ко ће сада нама да надокнади штету, министар каже да су дикретори одговорни, није он, само да би се себе збацио било какву одгоовроност, да не иде на суђење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

26.01.2018 16:06

Радим у школи и незванично сам сазнао да су директори школа добили усмену инструкцију из Министарства просвјете Републике Српске да, ако нема других могућности, поништавањем конкурса избјегну примање људи коју су завршили "факултете"у Брчком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дубравка

26.01.2018 17:42

Зашто само Брчко.Треба укинути све приватне факултете и не дозволити сваком да улази у учионицу.

ОДГОВОРИТЕ