„ДОЛАРУМА“ - прича која дрма Италију!

Како је Рајола ухватио Милан у клопку и шта је истина од почетка. . . ?! Миланове легенде већ виде Ђиђа у Јувентусу, рафал критика на рачун младог голмана.

Фудбал 16.06.2017 | 22:30
„ДОЛАРУМА“ - прича која дрма Италију!
Италија цео дан грми о Ђанлуиђију Донаруми, све остале спортске вести су пале у други план. Одлука младог голмана да преко менаџера Мина Рајоле одбије нови уговор у Милану је запалила Апенине. Друштвене мреже брује само о томе, талентовани голман је добио надимак „Доларума“. Не само да је разочарао Милан који је у њему видео нову икону клуба попут Барезија или Малдинија, већ је и понизио славни клуб.

Сваког тренутка излазе нови детаљи о највећој трансфер саги досадашњег дела прелазног рока. Као што се зна, Ђиђо има уговор до следећег лета када може да оде без обештећења. Видећемо да ли ће Милан ризиковати и преселити га на трибине годину дана (неки предлажу прекоманду код Гатуза у малди тим) или ће га продати овог лета како би зарадио.

После састанка Милановог директора Фасонеа и менаџера Рајоле, у јавност су процурили сви детаљи приче која се вртела претходних недеља. Милан је играчу понудио и више од 5.000.000 евра по сезони што је максимална граница за момка од 18 година и учинила би га најплаћенијим играчем у тиму. Од почетка је било јасно да Милан удара у клин, а Рајолау плочу. Разумљиво, њему би најмање одговарало да је Донарума остао.

Конторверзни менаџер је као први изговор пред почетак преговора истицао да његов клијент жели да игра у амбициозном клубу који ће се борити за трофеје и да му новац није најбитнији. Милан је заиста претходних година личио на рушевину некадашњег гиганта и није био конкурентан али управо зато је Донарума и добио шансу са 17 година на голу Росонера.

Када су нови власници експресно уложили новац у појачања и довели неколико атрактивних појачања са којима Милан има велике шансе да се врати у врх италијанског фудбала и Лигу шампиона, Рајоли је тај аргумент о недостатку амбиција избачен из руку. Финансијска понуда је такође била добра, тако да му је требало нешто као разлог да одбије Миланову понуду.

Отезао је и чекао Миланову грешку. И дочекао ју је...

Он је као разлог за одбијање новог уговора данас на састанку навео то што је спортски директор Мирабели њему иза леђа звао Донаруминог оца. Мирабелију се смучило отезање и неизвесност и желео је да зна одговор Донаруме и његове породице. Рајола је побеснео због тога и искористио тај аргумент против Милана. Чак је данас на састанак у Каза Милан дошао под условом да Мирабели не присуствује састанку. Милан му је и то испунио, па је само Фасоне био на састанку... Ово значи и да је Рајола завршио са Миланом док јеМирабели ту, а вероватно и на дужи рок. 

Генерални директор Росонера је представио понуду, покушао да убеди менаџера, али је било јасно да је одлука донета одавно и да Рајола нема никакву намеру да он и његов клијент потпишу нови уговор. Ни под каквим условима. Причало се и о фамозној клаузулу у новом уговору. Рајола је желео фиксну откупну калузулу у висини од 50.000.000 евра ако Милан не уђе у Лигу шампиона, клуб то није могао да допусти и инсистирао је на граници од 100.000.000 евра.

Истина је да Рајоли ни у којем случају не би одговарао останак „златне коке“ у Милану. Његов посао је да што више зарађује од провизија на трансферима и да његови клијенти што чешће мењају клубове као у случајевима Ибрахимовића, Погбе, Мхитарјана... Провизије које он зарађује су бруталне. Само од Погбиног трансфера је летос инкасирао 48.500.000 евра! Тако нешто је намеравао и са Донарумом...

Донарума је од љубимца Миланових навијача за кратко време прешао пут до издајника. Чак су и клупске легенде дигле глас.

„Желим да људи и менаџери схвате да овде причамо о Милану, а не о неком пропалом клубу. Овај клуб је седам пута био првак Европе и понос је италијанског фудбала. Мора да постоји неко поштовање према клубу који ти је као тинејџеру дао будеш стандардни голман у Серији А. Једна ствар је када желиш да зарађујеш више, а потпуно друга када ни под каквим условима који ти се нуде, нећеш да продужиш уговор. То је понижавање клуба. Донарума је пунолетан и има моралну обавезу да објасни шта се десило“, рекао је ЂованиГали, легендарни голман из генерације која је харала Европом код Сакија.

Љут је и још један бивши ас из славне генерације - Данијеле Масаро.

„Када ми је Интер понудио уговор и обећао ми да ћу добити све што желим, одбио сам и отишао у Јапан из поштовања према Милану. Не знам ко је крив за ово са Донарумом, али он је навијаче држао у заблуди. Ако су његове одбране донеле Милану шест бодова у првом делу сезоне, онда будимо поштени па рецимо да су његове грешке коштале Милан шест бодова у другом делу сезоне. Мислим да је он одавно направио договор и да иде у Јувентус“, рекао је Данијеле Масаро.

Старији љубитељи фудбала памте Миланову легенду Енрика Албертосија.

„Лудило је понудити момку од 18 година 5.000.000 евра по сезони. И још веће лудило је да то момак одбије од клуба какав је Милан. Издао је клуб који му је дао шансу са 17 година. Није агент крив, већ играч. Увек је на крају играч тај који одлучује. Да је желео да остане, остао би“, рекао је Албертоси.

Видећемо шта ће даље бити са Донарумом. На потезу је Милан: Продаја одмах или годину дана изолације.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар