Фрижидер изазвао пожар у Лондону

Таксиста из Етиопије Бехајлу Кебеде (44), чији је покварени фрижидер наводно изазвао пожар у солитеру Гренфел у Лондону, кад је погинуло најмање 17 људи, изјавио је да је потресен трагедијом која ће га заувек прогонити.

Свијет 16.06.2017 | 14:50
Фрижидер изазвао пожар у Лондону
Према последњим информацијама, у пожару у којем је тај солитер изгорео погинуло је 30 људи.

Кебеде,  који има једно дете, живео је на четвртом спрату. У тренуцима пре несреће је спавао. Пробудио га је снажан прасак - нешто се догодило у комбинованом фрижидеру и фризу. Устао је и видео да фрижидер варничи, па је одмах упалио противпожарни аларм.

Кад је видео пламен, одмах је излетео и алармирао комшије. Тако је спасао стотине живота.



"Контактирао је с полицијом и све им испричао. Он је у страшном шоку. Рекао ми је да да је видео дим и одмах почео да лупа комшијама на врата. Прогони га то што је видео", испричао је један његов пријатељ Мирору.

Бехајлу Кебеде

Кебеде живи у солитеру Гренфел од 1990., кад је дошао с двојицом млађе браће и затражио азил. Његови пријатељи причају да не може да превазиђе ову трагедију.

"Живео је ту годинама и не може да се носи с несрећом јер је познавао већину страдалих и несталих. Прича о девојчици коју је знао и колеги таксисти ког није ни чуо ни видео од пожара, а онда се сломи. Ни слутио није да ће цео солитер бити уништен и да ће толики људи изгинути. Стално понавља: 'Људи су изгинули, не могу да поднесем'. Криви себе иако је свестан да ништа није могао да уради", прича Кебедеов неименовани пријатељ.

"Често сам га посећивао у том стану. Увек је био весео и ћаскали смо уз пиво. Увек је био насмејан, али јутрос је звучао другачије. Рекао ми је да се ужасно осећа због смрти толиких људи, неки су му били пријатељи. Никада то неће заоравити. Признаје да ништа није могао да уради и да се пренеразио кад је видео да пламенови сукљају уз солитер", додаје он.



"Било је тачно 00.50 кад сам чула да неко лупа на врата. Увелико сам спавала, али ме лупање проудило. Видела сам торбу с његовим стварима испред стана. Пошто је оставио отворена врата, видела сам да гори у кухињи. Пожар није био јак, али нисам чула аларм", испричала је његова прва комшиница Мериен Адам (41) Сану.

Ватрогасци су у 00.54 добили дојаву о пожару и стигли су за само шест минута, али ватрена стихија брзо се ширила.



Есете Мерид, други Кебедеов пријатељ, каже да он није у стању да разговара било с ким. Уосталом, полиција му је наложила да не говори о детаљима несреће јер је истрага у току.

Новинар ''Сана'' позвао га је телефоном, али Кебеде је само кратко рекао: "Не могу ништа да кажем, презаузет сам тренутно. Довиђења".

Извор: Курир

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Вип

16.06.2017 14:16

Ова зграда је прављена од непромочивог картона. За шест минута изгорјела. Не могу вјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

16.06.2017 14:41

Само енглези могу овако лагати.чуј фрижидер устанеш бациш деку и то је то.други пар опанака је у питању,власници и осигурања .а станари колатерална штета..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

16.06.2017 20:34

Чуј лупао на врата. Нисам знао да станови у Енглеској немају звонца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Црног Грујицу

16.06.2017 22:26

А Црни Грујице, да ли твоја интелигенција досезе до тог нивоа да помислис да у таквом страсном позару нестаје уатоматски струје. Или пак да је особа која је лупала на врата била у соку у урадила је оно сто је најједноставније.