Анализа: Шта даље за Донаруму, Милан и Рајолу?!

Реал је први у реду, Росонери имају још веће чудо од голмана?! Три клуба су потенцијални купци, Милан активира план Б.

Фудбал 18.06.2017 | 00:00
Анализа: Шта даље за Донаруму, Милан и Рајолу?!
Одлука Ђанлуиђија Донаруме се чекала месецима у Италији, али и широм Европе јер као најталентованији голман на Старом континенту, Ђиђо је мета скоро сваког озбиљног нклуба. После одлуке да не продужи уговор са Росонерима, постављају се питања: Шта даље за Донаруму и Милан?

Славни клуб прво мора да одлучи да ли ће Донаруму продати већ овог лета или ће га пустити да оде наредног без обештећења и после целе сезоне на трибинама.

Логичан избор би био да Милан прода Донаруму у овом прелазном року. И да заради на њему. Међутим, са актуелном ситуацијом и ставом младог голмана да неће продужити уговор, Милан је упао у клопку. Сви клубови заинтеерсовани за његовог голмана знају за ситуацију и они ће диктирати цену у преговорима, а не Милан. То значи да од оних цифри од 60 и кусур милиона евра које су раније помињале - сада нема ништа. Нико неће платити тако баснослвну суму када зна да је Милан принуђен на продају. Максимална цена коју би Милан могао да извуче за свог голмана овог лета 40.000.000 евра. Можда чак ни то…

Ако Милан одлучи да га прода, треба реално сагледати списак потенцијалних купаца. То нису Бајерн, Манчестер Сити, Манчестер Јунајтед који имају сигурне изборе на гол линији. Вероватно ни Челси, мада би Конте можда размислио да Куртоу замену земљаком. Треба отписати и Арсенал, Ливерпул и Тотенхем. Они не нуде Италијану много више од тога што би имао у Милану. И економски, и спортски.  Барселона до сада није важила као озбиљан кандидат, а чини се да Ђиђо није школа голмана какви се траже у Каталонији (ужасан је у игри ногама, али и то може да се научи) и да је Тер Штеген сигуран.

Остају Јувентус, ПСЖ и Реал Мадрид. Милан ће урадити све да голман не оде у Јувентус, а Стара дама је већ договорила долазак Шченсног као замену за Буфона после лета 2018. Мада, Рајола је у идиличним односима са управом Јувентуса, са Недведом је одавно у причи око Донаруме и Јуве неће тек тако одустати од оваквог поклона…

ПСЖ би могао већ овог лета да купи Донаруму, њихов директор је већ био у Милану да се распита о цени, а клуб из Париза такође негује добре односе са Рајолом. Такође, једва би дочекали голманску звезду уместо Ареоле или Трапа који нису положили испит.

Ипак, Реал Мадрид је највећи кандидат за потпис младог Италијана. Све се уклапа у тој причи.Флорентино Перез жели звезде попут Донаруме и зато се намерачио да склони КејлораНаваса упркос противљењу свлачионице и Зидана. Донарума је идеалан профил ПерезовогГалактикоса и решио би питање голмана у Реалу за наредних деценију или више. Питање је само: Да ли овог или следећег лета?

За Реал није проблем да одмах плати 40.000.000 евра Милану. И да се успут реши КејлораНаваса. Чак не би ни условљавао Росонере јер су два клуба до сада били у пријатељским односима и џентлменски поступали један према другом. С друге стране, ризик би био чекати годину дана за голмана који неће бранити целу сезону. Ко зна какав би Донарумабио после толико паузе, мада за такав енорман таленат, ни то не би био проблем. Већ се спекулише да је Реал за Ђиђа спремио уговор вредан 6.000.000 евра по сезони. Мало више од оних 5.000.000 које му је нудио Милан. Али Реал нуди и највише спортске домете, дрес највећег клуба на свету и статус суперзвезде. Реал и Барса су два најтрактивнија клуба на свету… Има и једна зачкољица. Флорентино Перез избегава да ради послове који укључујуМина Рајолу. Због имиџа клуба.

Док буде ломио шта да ради са Донарумом, Милан мора да реши и питање голмана за наредну сезону, Резервни чувар мреже Сторари је ту само да би попунио број. Већ се прича о новом голманском чуду из Миланове школе - Алесандру Плицарију! Он је трећи голман, а неки кажу да је чак и талентованији од Ђиђа… Манчестер Сити је хтео да га “украде” још пре годину дана.

Недавно је на Мундијалиту одбранио два пенала у борби за треће место и одмах доспео у орбиту јавности. Више због ситуације око Донаруме него због својих квалитета. О његовом таленту се већ неко време причају бајке, али лудо би било очекивати да је таленат попут Донаруме. Једноставно, такве ставри се не дешавају. Годину дана је млађи одДонаруме, што значи да би Росонери опет много ризиковали са тинејџером на голу. Вероватно га имају у плану али не као стартног голмана. Помиње се опција о преласку у Спал или неки слабији клуб на позајмицу где би се калио. Сада можда та опција отпада иПлицари је ближи останку.

Најреалније да Милан сада доведе неког искусног, а јефитног голмана јер се у клупском буџету није планирало велико обештећење за чувара мреже. Помиње се Пепе Реина из Наполија, опције су и Јувентусов резервни голман Нето, затим Лено из Леверкузена који је са ценом од 25.000.000 евра ипак прескуп. А можда дође и до луде трампе са Реалом у којој би Мадриђани послали мање новца и Кејлора Наваса у замену за Донаруму.

На крају, танка и нереална нада Милана да можда није све готово. Њихов проблем није била висина уговора за Донаруму. Проблем је што је Рајола иснситирао на откупној калузули ако се Росонери не пласирају у Лигу шампиона и што је желео непристојну провизију за себе у будућем трансферу што му је Јувентус омогућио у случају Пола Погбе. Али тиме би Миланово ново руководство изгубило кредибилитет и популарност које су стекли серијом добрих потеза на фудбалској пијаци овог лета.

Једна ствар је сигурна у Донарумином одласку: Мино Рајола је за сва времена завршио са Миланом. А ово је лекција и другим клубовима шта радити са децом на коју шапе стави контроверзни менаџер.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар