Мостар:25 година од прогона Срба

У Мостару је данас обиљежено 25 година од страдање Срба у долини Неретве, гдје је 14, 15. и 16. јуна 1992. године убијено 386 људи, протјерано више од 20. 000 Срба и уништена сва српска имовина и богомоље

Босна и Херцеговина 15.06.2017 | 15:00
Мостар:25 година од прогона Срба
Четврт вијека од страдања Срба у Мостару, које су из долине Неретве протјерали припадници Хрватског вијећа одбране, Хрватских оружаних снага и Хрватске војске, обиљежено је бацањем цвијећа у ријеку Буну и служењем парастоса у Старој цркви.

Општинска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Невесиње овим је обиљежила и Дан несталих и погинулих херцеговачке регије у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Присјећајући се егзодуса Срба из Мостара јуна 1992. године, предсједник Организације Аљонка Џелетовић навела је да је тада убијено 386 људи, док се за њих 85 још трага.

"Само на Буни страдало је 29 људи, од чега 18 војника и 11 цивила. Од тог броја још осам се води као нестало", рекла је Џелетовићева.

Она је нагласила да су Срби мирно живјели од Буне до Бијелог поља и да се нико није надао да ће их неко дирати или да ће некоме засметати.

"Тих дана Хрватска војска удружена са муслиманском побила је све српско што је затекла и уништила сву српску имовину", рекла је Џелетовићева, чији је брат нестао као војник при повлачењу.

Она каже да има снимке учесника тог догађаја и зна имена људи који су одвели њеног брата, али да предмет само стоји у тужилаштву.

"Прво је предмет година стајао у Агенцији за истраге и заштиту БиХ, а сада три године у тужилашту", каже Џелетовићева.

Она истиче да породице имају право да знају истину о страдању својих најближих.

"Сви ми знамо доста тога, али немоћни смо. Институт за нестала лица не ради како треба и то је највећи проблем", рекла је Џелетовићева.

Она напомиње да и поред снимака и познатих чињеница за злочине над Србима у Мостару нико није процесуиран.

"Тијела су премјештана са локације на локацију да би се злочин прикрио, па смо тако добијали некомплетна тијела", подсјећа Џелетовићева.

Љубица Чабрило, чији је муж страдао на Буни 15. јуна 1992. године, каже да је тек 2003. добила његово тијело.

"Нисам никад сазнала праву истину. Тијело није било комплетно, а кажу да га је вода избацила у Метковићу", каже она.

Драшко Шиљеговић каже да је на данашњи дан 1992. изгубио брата.

"Након 12 година тражења нашли смо његове кости, али до данас нису нађени посмртни остаци 14 момака који су били са њим. За злочине над војницима и цивилима у Мостару никад нико није процесуиран", истиче Шиљеговић.

Замјеник предсједника Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Вељко Лазић рекао је да се још трага за 1.662 нестала и да је главна кочница Институт за нестале.

На данашњи дан 1992. запаљена је и Саборна црква Свете Тројице у Мостару, која је рушена мјесец дана.

Мостарски парох Радивоје Круљ каже да се прије 25 година догодило велико страдање српског народа у Мостару.

"Слава Богу обнавља се и Црква, обнавља се и народ. Ми се сјећамо наших страдалих, чинимо помен и молитве, а сјећајући се њих градимо будућност у овом граду и долини. Наш Господ Исусу Христос показао је да преко крста и страдања долази васкрсење и то је поука и порука нашем народу", навео је Круљ.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Карадоз

15.06.2017 13:18

Прица мени бивси комсија како је протјеран из Сарајева, онда онако сједеци нас неколико га подсјетимо да је бас онај викенд кад се загузвало отисао на Пале гдје је имао викендицу и није се висе врацао. Казе он па јест није могао јер би га у Сарајеву убили, питамо ко а он Зелене беретке... Нисмо висе о томе прицали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре карађоз

15.06.2017 18:42

Мој стрић, Владо Перишић није имао викендицу на Палама, па је остао у Сарајеву у свом стану. Вјеровао је да му неће фалити длака са главе. Покој му души, и до данас му нису нашли посмртне остатке, послије клања од стране припадника зелених беретки. О томе се више ништа не прича нити пише, нити у Тужилаштву нити у његовом комшилуку. У његов стан је усељена ''шехидска породица''.