Немам шта тражити у Хрватској

Мира Фурлан ће поново играти у хрватском позоришту због улоге у представи „Касандра“, према истоименом роману њемачке књижевнице Кристе Волф, али је из Калифорније поручила да у Хрватској више нема шта да тражи.

Регион 15.06.2017 | 12:57
Немам шта тражити у Хрватској
“Током својих недавних боравака у Хрватској схватила сам да је читав простор толико загађен сензационализмом, вулгарношћу и примитивним националистичким дискурсом који се није промијенио од деведесетих кад сам отишла да сам закључила како ту, заправо, више немам шта да тражим. То је тужна помисао. Али, нажалост, истинита. А истину треба прихватити, немамо другог избора“, закључила је.

Шездесетједногодишња Мира истиче да за њен статус који је имала у бившој Југославији у Америци нико не мари.

“Америка је, као што знамо, врло затворена земља коју не занима ништа осим ње саме. Мислим да већина Американаца ни не зна гдје је тачно била Југославија. Као што не знају ни гдје су нове земље настале на том простору. Све је то за већину становништва непознаница. Не знам статистику, али огроман број њих нема ни пасош јер им никад није пало на памет да излазе из своје огромне земље. Тако да је за њих прича о неком, наводно, високом статусу у некој опскурној земљи за коју нису чули ни док је постојала, а камоли кад је престала да постоји, потпуно једна неувјерљива и мутна прича“, рекла је за портал "Азра“.

Мира додаје да је емиграција тешка дисциплина јер човек мора да промијени сопствени став и пристане на туђу слику о себи.

(Фронтал.рс)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Одлично

15.06.2017 11:52

Одлична и тужна оцијена некада чувене загребачке и југословенске глумице.Гдје су сада они из неког европског туристичког часописа који препоручују Загреб као један од градова који треба посјетити јер је то космополитски град.Загреб никада није био истински космополитски град чак ни у вријеме комунизма.Једини град који је то био јесте Београд

ОДГОВОРИТЕ
Name

цдблука

15.06.2017 12:16

Управо тако.

Name

Мато

15.06.2017 13:23

Лијепо се ти врати у Калифорнији и врати стан који си добила од КПЈ,а прије свега плати режије за задњих 20 година па ћеш онда моћи продати стан и живи гдје хоћеш.

Name

Душан Лојпур

15.06.2017 18:10

Мира је, као и многи велики умјетници, без предрасуда и широких погледа, те као таква несхваћена и прогоњена у овим нашим примитивним, затвореним или уским просторима...

Name

Мато/мајмуне Хрватски

15.06.2017 20:41

Вјеровати је да си улетио у њен стан или неко твој па сад шаљеш овај глупи и отровни коментар.Мато за Миру Фурлан ти си једна позитивна нула,никоговиц,бедник.

Name

ЖИКА Ж

15.06.2017 12:12

НАЉУТИЋЕ СЕ ЖЕЉКО КЕРУМ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неће

15.06.2017 20:51

Није он(Жељко Керум)нико и ништа за једну Миру Фурлан.Нула од човјека,биједа људска,фукара. Мира је нешто друго Керуму недостижно.

Name

Попович Перо БЛАЗУЈ код Сарајева Илити ИЛИЏЕ

15.06.2017 15:06

У ПРАВУ СИ ГОСПОДЈО МИРО. АЛИ ОВЕ БУДАЛЕ НЕЧЕ ДА ПРИЗНАЈУ. ЈЕБАООООО ИХ ЗАГРЕБ......

ОДГОВОРИТЕ