Електроунион не мора враћати паре

Апелационо одјељење Суда БиХ одбило је приједлог за противизвршење ЈП "Путеви РС" против фирме "Електроунион" из Источног Сарајева, тако да барем засад овом јавном предузећу неће бити враћена 3,4 милиона КМ, колико је раније исплатила фирми из Источног Сарајева.

Република Српска 14.06.2017 | 14:56
Електроунион не мора враћати паре
Ова одлука у најмању руку је чудна с обзиром на то да је управо Суд БиХ поништио рјешење Канцеларије за разматрање жалби по основу које је фирми "Електроунион" из Источног Сарајева због наводне изгубљене добити крајем 2015. године и исплаћен новац.

"Против наведеног рјешења Управног одјељења Суда БиХ, ЈП 'Путеви РС' поднијеће апелацију Уставном суду БиХ, као једино дозвољено правно средство у циљу заштите својих права", рекли су нам у "Путевима РС".

И поред бројних настојања нисмо успјели сазнати разлоге због којих је Суд БиХ одбио приједлог за противизвршење. У фирми "Електроунион", чији је директор Душко Лазаревић, привођен у Тужилаштво БиХ управо због наплате 3,4 милиона КМ од "Путева РС", уопште нису жељели говорити на ову тему.

У кратком мејлу поручили су нам да с обзиром на досадашње објаве "Независних новина", које су биле на њихову штету, уопште не осјећају обавезу да нам одговарају на питања.

Такође, у Суду БиХ само су нам потврдили да је приједлог за противизвршење одбијен.

Иначе, "Независне новине" су прве покренуле причу о спорној наплати 3,4 милиона КМ од "Путева РС", а тек касније дошло је до привођења и истраге СИПА и Тужилаштва БиХ. У тој истрази поред Лазаревића привођен је и Драган Вукајловић, члан Канцеларије за разматрање жалби и извјестилац у овом предмету, а према незваничним информацијама истрага је "закачила" и Синишу Додика, бившег посланика СНСД-а у Народној скупштини РС и власника фирме "Електроунион".

Сам Додик раније је неколико пута демантовао да има било какве везе са фирмом "Електроунион", међутим током истраге према незваничним информацијама дошло се до податка да је управо он (Додик) Вукајловићу дао новац како би Канцеларија за разматрање жалби донијела одлуку по којој је наплаћено 3,4 милиона КМ.

За разлику од Лазаревића и Вукајловића, Додик није привођен јер је непосредно прије хапшења ове двојице отишао у Србију. Подсјећања ради, фирма "Електроунион" из Источног Сарајева жалила се Канцеларији за разматрање жалби БиХ на тендер расписан још 2012. године. Тада је "Електроунион" преузео тендерску документацију за посао одржавања заштите путева у РС, али одмах након тога уложио је приговор на услове тендера, а на сам дан отварања понуда тражио је заустављање читавог поступка, што наравно није урађено јер тадашњи руководиоци "Путева РС" наводно нису знали шта представник "Електроуниона" жели.

Након тога "Електроунион" се жали Канцеларији за разматрање жалби, која "Путевима РС" налаже да обустави поступак до њихове коначне одлуке, а с обзиром на то да у року од 15 дана нису донијели ту одлуку, "Путеви РС" посао додјељују фирми "Романијапутеви" и од тада почиње правна заврзлама, која, по свему судећи, још није завршена.

Након што су "Путеви РС" додијелили посао "Романијапутевима", вриједан око 34 милиона КМ, КРЖ поступак те јавне набавке поништава у цијелости, послије чега "Путеви РС" подносе тужбу Управном одјељењу Суда БиХ са захтјевом да се рјешење КРЖ о поништењу поступка поништи, а Управно одјељење Суда БиХ управо то и чини, али предмет враћа КРЖ на поновно одлучивање.

Након поновљеног поступка КРЖ доноси исту одлуку и у међувремену доноси рјешење којим усваја захтјев "Електроуниона" за накнаду штете у висини од 3.409.838 КМ, послије чега ова фирма покреће поступак принудне наплате, а Суд БиХ блокира рачун јавног предузећа, одакле је недуго затим и исплаћено 3,4 милиона КМ.

Након што је исплаћен новац, Суд БиХ недуго након тога поново поништава рјешење КРЖ које је било основа за наводну надокнаду штете, али то по свему судећи није довољно да Суд БиХ прихвати захтјев за противизвршење, односно да обавеже "Електроунион" да врати новац "Путева РС".

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

В С Т С

14.06.2017 16:24

Колико је додик синиса сада платио мита правосудним маговима зс овакву пресуду? Срамно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труе

14.06.2017 18:09

Доказ у ком муљу живимо.

ОДГОВОРИТЕ