Опасне змије харају у БиХ

Сезона топлог времена пробудила је гмизавце, који у појединим градовима већ праве проблеме. У последње две седмице у Универзитетској болници Фоча збринули су пет пацијената који су доживели ујед змије.

Босна и Херцеговина 14.06.2017 | 12:10
Опасне змије харају у БиХ
Шефица Службе за инфектологију, Јелена Фиреску Говедарица, истакла је да су пацијенти прошли без тежих последица.

– Имамо серум Антивиперинум и спремни смо на све, јер ове године, кажу, има већи број змија него иначе – додаје Фиреску Говедарица.

У Ургентном центру Кантоналне болнице Горажде ове сезоне нису имали случајева змијских угриза, осим пацијента који је транспортован из Рудог.

– Тамо је добио серум, а овде осталу потребну терапију, аналгетике и антибиотике, јер радило се о нашем осигуранику. Ујед змије је био у пределу руке и све је прошло без последица – каже дежурна докторица УЦ, Алта Бихорац, те додаје да УЦ КБ Горажде располаже са залихама серума „Антивиперинум“, преноси Аваз.

Вишеград тренутно без серума

Дом здравља Вишеград тренутно нема серума, а интерес за његовом набавком показали су и радници комуналног предузећа који се већ сусрећу са змијама. Уједа током ове сезоне није било, али до болнице у Фочи потребно је око сат и по времена, па је евентуални угриз и потенцијални ризик за пацијента.

– Имали смо одређену количину серума на залихама, али истекао му је рок трајања, па нам је проблем набавити 4-5 доза колико нам годишње треба. Окренули смо се Сарајеву и очекујем да ћемо наредне седмице решити тај проблем – додаје директор Дома здравља Љубиша Шкипина.

Уједи поскока у Херцеговини

Алпинисткиња Мартина Матлек (34) из Дубровника, коју је на планини Прењ пре седам дана угризао поскок, још увек се опоравља у Кантоналној болници „др.Сафет Мујић“ у Мостару.

- Спасио је драги Бог, јер нам је довезена пет сати након угриза. Она се сада успешно опоравља - казао је др Назиф Дервишкадић, шеф Инфективног одељења, стручњак са огромним искуством. Уз Мартину на овом Одељењу је ових дана била још једна пацијенткиња, коју је, такође, угризао поскок у близини куће у мостарском приградском насељу Драчевице.

Но, она је, практично, у болницу дошла мање од пола сата након угриза те никаквих компликација у лечењу није било. Када је у питању угриз змије најважније је што пре стићи до најближе здравствене установе.

- Важно је да пацијент мирује и да се само лагано на место угриза стави хладан облог. Дакле, не исисавати зубима отров, не расецати и не подвезивати екстремитете - истиче др Дервишкадић.

Змије поред Јале

Најезда змија није заобишла ни Тузлу. У протеклих неколико дана примећене су поред корита реке Јале, а није реткост да се појављују и поред стамбених објеката. Из надлежних комуналних и здравствених институција позивају на опрез. Како је за “Аваз“ потврђено из Клинике за заразне болести Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Тузла, серума засад има.

- Серума тренутно имамо. На нашој Клиници до сада нисмо имали лежећих пацијената од угриза змије. Сумњи јесте било, али случајева угриза није – рекла је прим. др Лејла Делалић, дежурни лекар.

У Заводу за јавно здравство ТК у току је процедура набавке 30 до 40 доза антивиперичног серума.

Здравствене установе имају проблема са набавком „Антивиперинума“ јер ради се о серуму са ограниченим роком трајања, па залихе пропадају. Због тога би централизација набавке на ентитетском или државном нивоу довела до ефикасније примене серума и рационализације трошкова.

Савети љубитељима природе

Према речима др Алте Бихорац, при одласку у природу битно је водити рачуна о заштитној опреми.

- И ја сам често у природи и увек пазим где ћу стати и где отићи. У зависности од онога што планирају радити вани и од места где иду, грађани требају обући хлаче са дугим ногавицама, обути и чизме, одећу са дужим рукавима, користити и рукавице – каже Бихорац.

У Ветеринарској станици Горажде за наредну седмицу, на позив компаније из Индустријске зоне Витковићи, планирају да средствима са интензивним мирисима растерају змије са обале Дрине.

- Змије воле камен, па се настане у некој рушевини, каменој огради око куће, могу залутати али неће остати у уређеном и бетонираном дворишту. Змија неће напасти ако није угрожена, али ако је видимо у близини куће онда је на стручан начин треба одстранити. Иначе, ова сезона влажног и топлог времена погодује и змијама и инсектима – посебно крпељима, јер на високим температурама их је мање – истиче др Боровина.

Поскок – најопаснија врста у БиХ

Бењамин Јусић, који је у Мостару магистрирао на тему «Сполни диморфизам и морфолошка варијабилност випера аммодyтес (поскок оп.а.) у Херцеговини» раније је за Аваз изнео да две до четири седмице након хибернације мужјак поскока пре женке излази из легла ради сперматогенезе.

- Он се, једноставно, сунча, односно треба топлоту ради спермија, а кад женке почну излазити следи парење. Женка поскока први пут може добити три до пет младих, а старија и преко 10. Ако парење почне у априлу или мају младе ће добити у августу или септембру - објаснио нам је Јусић, додавши да поскоци за разлику од већине других змија које полажу јаја, рађају живе младе.

Страх и незнање

Директор Ветеринарске станице Горажде, др Енвер Боровина, каже да су поскок и шаран једине опасне врсте змија у БиХ.

– Поскока нисам видио годинама и мислим да се цела прича о змијама, због незнања и страха, мало и надува. Смокуља уопште није отровна, а поготово водене змије које често видимо на обалама река – каже Боровина.

(Аваз)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

XXЛ

14.06.2017 18:32

МА ЗМИЈА ЈЕ ОК.....ЦУВАЈТЕ СЕ ОНИХ КОЈЕ УЛАЗЕ ИСПОД ЈОРГАНА ИЛИ ТИ ПЛАХТЕ.XАXАXАААА...

ОДГОВОРИТЕ