Данас о стању у правосуђу БиХ

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би данас на тематској сједници да разматра информацију о стању правосуђа у БиХ, са посебним освртом на борбу против организованог криминала и корупције.

Босна и Херцеговина 14.06.2017 | 07:46
Данас о стању у правосуђу БиХ
Сједница је заказана на иницијативу СДС-а, односно његовог посланика у Представничком дому и замјеника предсједавајућег овог дома Младена Босића, коју је крајем прошле године подржао Колегијум Представничког дома.

Босић је тада рекао да очекује да расправа о овој теми буде иницијални корак да се дође до реформе правосуђа, прије свега да оно буде независно, што сада, према његовом мишљењу, није, већ је под утицајем политике.

Од Савјета министара БиХ затражено је да надлежно министарство да свој материјал и своје виђење стања, на основу чега би била отворена расправа.

Материјал за ову сједницу Представничког дома припремило је Министарство правде БиХ које је релевантне податке прикупило од Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

Разматрајући ову информацију почетком прошлог мјесеца Савјет министара БиХ усвојио је закључак да, иако досадашњи резултати показују позитивне помаке, ипак, сматра да није постигнут задовољавајући ниво борбе против организованог криминала и корупције.

Савјет министара БиХ позива сва надлежна тијела да уложе додатне напоре и да свако из оквира своје надлежности предузме све мјере са циљем сузбијања свих облика корупције и организованог криминала.

По окончању ове сједнице, која је заказана за 10.00 часова, биће одржана још једна сједница Представничког дома на чијем је дневном реду у другом читању Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ чији је предлагач посланик СББ-а Дамир Арнаут.

Предложеним измјенама и допунама законски се регулише да возила хитне помоћи и ватрогасне службе имају предност у односу на возила под пратњом.

Пред посланицима би у првом читању требало да се нађе Приједлог закона о парламентарном надзору чији је предлагач Привремена заједничка комисија оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

Овим законом се регулише надзор парламента БиХ над радом свих буџетских и ванбуџетских институција БиХ, органа управа и институција са јавним овлаштењима.

Регулише се и надзор над радом лица која управљају дијелом буџетских и ванбуџетских извора средстава, профитних и непрофитних организација и тијела, а која су поријеклом из извора БиХ или су донирана институцијама и тијелима БиХ, без обзира на процентуални износ, лица за чије именовање, потврду или сагласност дају један или оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

Законом се предвиђа да Предсједништво БиХ, Централна банка БиХ, Уставни суд БиХ, Институција омбудсмана за људска права БиХ и Канцеларија за ревизију институција БиХ буду надзирани искључиво по питању финансијског пословања.

На дневном реду сједнице су и извјештај о заштити личних података у БиХ за прошлу годину, Програм развоја система заштите и спашавања на нивоу институција и тијела БиХ и измјена и допуна Годишњег плана обуке и вјежби припадника и јединица Оружаних снага БиХ у иностранству за 2017. годину.

Посланици би требало да дају сагласност за ратификацију Уговора о финансирању пројекта "Болнице у Републици Српској-Б" између БиХ и Републике Српске и Европске инвестиционе банке, те за ратификацију Споразума о статусу и функционисању међународне комисије за нестала лица.

На крају сједнице биће разматран материјал са ознаком "повјерљиво".

(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Драганче

14.06.2017 06:23

Ево предлога за још једну тему : број људи у државној администрацији. БиХ има више ухљеба од бивше Југославије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алумина

14.06.2017 07:29

ПОСТАВИТЕ ПИТАЊЕ УЦЕСЦА ПАРАЛНОГ ПРАВОСУДЈА У БЛОКАДИ АЛУМИНЕ, ТЕ СТА ЈЕ ВСТВ УРАДИО ДА САНКЦИОНИСЕ ЗВОРНИЦКУ СУДИЈИ ЈЕЛЕНУ ТОДОРОВИЦ КОЈА ЈЕ НА СРАМАН НАЦИН УРУСИЛА ПРАВОСУДЈЕ ОВОМ БЛОКАДОМ УМКОРСИТ КОНТРОВЕРЗНОГ ПАВГОРДА И ЊЕГОВИХ СЕФОВА.

Name

075

14.06.2017 08:37

@ Драганче 190.000 "ухљеба" а СИВ(влада СФРЈ) у тренутку распада СФРЈ имала око 20.000! Паметном доста, али не 190.000 X 3 или 4(чланови породица) и добијете цифру од 570.000 или 760.000 "вјерних гласача" СДА, СНСД, ХДЗ, СББ итд.! А ни то им није мало него до краја ове године "скаче" број са 190.000 на 196.000! Једва чекам дан када ће БиХ са ентитетима и Брчко дистриктом банкротирати, због "ухљеба", част ријетким поштеним изузецима међу "ухљебима"!!

Name

Опције

14.06.2017 08:39

1- страни утицај или 2- ревоуција.

Name

П

14.06.2017 09:22

Нема се ту шта расправљати:ЧОВИЋ И ДОДИК ПРЕКО СВОЈИХ НАЈОДАНИЈИХ ЉУДИ ВЕЋ ДЕЦЕНИЈУ КОНТРОЛИШУ ПРАВОСУДЈЕ БИХ И ОПСТРУИШУ ИСТРАГЕ!СВЕ ЈАСНО КО ДАН АЛИ СТРАНЦИ НЕЋЕ ДА РЕАГУЈУ А ОВИ НАШИ ДОМАЋИ РЕАЛНО НЕМАЈУ СНАГЕ НИ МОЋИ!

Name

Борац рс

14.06.2017 06:34

НИСТА СЕНЕЦЕ ПРОМИЈЕНИТ ДОК ЈЕ ТАМО ТЕГЕЛТИЈА ГЛАВНИ ЗАСТИТНИК ДОДИКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селман-КРИМИ

14.06.2017 07:18

"Не може нам нико ништа"

Name

Први нека буде ОСНОВНИ СУД у Бањалуци

14.06.2017 06:47

Нека крену од криминалног ОСНОВНОГ СУДА у Бањалуци. Милорад Додик и Милан Тегелтија су ОСНОВНИ СУД у Бањалуци претворили у приватни СУД СНСД-А,односно Додика,односно криминалца. Милан Тегелтија треба бити у затвору а не у ВСТСу,Милан Тегелтија и његов кум Владо Јуришић требају на робију за примјер другима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није лоше

14.06.2017 07:15

Нека ВСТС преконтрилише рад Основног Суда у Бањалуци па да видимо какву ће оцјену дати. Да ВСТС није под управом Додика,Бакира и Човића са Основног Суда би суспендирали много судија.

Name

СВЕТОЗАР БАЈИЋ

14.06.2017 08:29

Мора бити како Милан Тегелтија каже и тачка. Ако Милан Тегелтија каже да је неко за сјечу ја сјечем јер знам од кога је Тегелтија добио директиву,од нашег вожда и сеоског кнеза а губернатора у покушају МИОРАДА ДОДИКА!