Стравичан пожар у Лондону

У пожару који је протекле ноћи захватио стамбени облакодер у западном Лондону, има настрадалих, изјавила је данас комесарка ватрогасне бригаде у Лондону Дени Котон.

Свијет 14.06.2017 | 09:14
Стравичан пожар у Лондону
Како преносе британски медији, она је рекла да је ово најгори пожар који је видела у последњих 29 година и додала да је пожар захватио све спратове.

Котонова је рекла да су ватрогасне екипе стигле на лице места за само шест минута и да раде у изутено тешким околностима.

Она је навела да је узрок пожара још непознат.

Медији преносе да се верује да је у згради било око 600 људи.

Више од 200 ватрогасаца покусава да угаси пожар који је протекле ноћи захватио облакодер Гренфел тауер, а повређено је најмање 30 особа, које су пребачене у болницу.

"Можемо потврдити да смо 30 пацијената пребацили у пет болница", саопштила је Хитна помоћ у Лондону, преноси Ројтерс.

Како јављају британски медији, неки станари су и даље блокирани у 27-спратном Гренфел тауеру, са 120 станова.

ББЦ наводи да је непозната судбина "значајног броја људи".

"Ватра је захватила спратове од другог до 27-ог", саопштила је Ватрогасна служба на Твитеру, док ватрогасци на лицу места кажу да су успели да евакуишу станаре до 11-ог спрата, истичући да су услови изузетно тешки и да је реч о озбиљном инциденту.

Како се наводи у саопштењу, пожар је пријављен у 01:16 сати по локалном времену.

У близини зграде у пламену распоређено је 45 ватрогасних возила и 20 амбулантних кола.

Полиција је саопштила да је "извесном броју особа пружена помоћ због разних врста повреда", међу којима су се барем две особе нагутале дима, преноси АФП.

Очевици наводе да су чули вриску са горњих спратова док се пламен ширио, а један очајни станар је махао белом тканином са прозора на највишем спрату, док медији наводе да неки људи искачу кроз прозор.

Избезумљени чланови породица људи који се и даље налазе у згради покушавају да их дозову, а полиција их упуће у оближњи ресторан где се некима од повређених указује помоћ.

Страхује се да би цела зграда, која је скоро у потпуности у пламену, могла да се обруши, јавља ББЦ.

Може се видети и како велики делови зграде падају са Грефел тауера, стамбеног блока изграђеног 1974. у радничком насељу у северном делу четврти Кенсингтон, недалеко од Нотинг хила.

Полиција евакуише и оближње зграде из страха да их не оштете делови који отпадају са облакодера у пламену, а затворила је и део аутопута А40, прометне саобраћајнице која води ка центру Лонодна.

Такође је затворена линија метроа која пролази испод те четврти.

Градоначелник Лондона Садик Кан је изјавио да је реч о "озбиљном инциденту".

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Тиито

14.06.2017 06:51

Тероризам није само бомба и пушка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

14.06.2017 06:58

Гледао сам снимке позара, ово моза бити само подметнуто и истовремено запаљено на висе мјеста. Ниста слицно осим за рата у Сарајеву нисам видио до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕЕ

14.06.2017 14:40

Ово ме подсјеца на филм Паклени торањ!

Name

БАС КАО БЛИЗНАКИЊЕ

14.06.2017 08:06

ОЦИГЛЕДНО ДА ЈЕ ДОБАР ПИРОМАН УРАДИО ОВАЈ ЛОС ПОСАО

ОДГОВОРИТЕ
Name

цдблука

14.06.2017 09:32

Трагедија. Интересантно је да је зграда комплет изгорила а солитер се није срусио...као у Неw Yорку. Масони лосе одрадили посао...