Узбуњивачима везане руке

Они који пријављују корупцију у Републици Српској неће имати законску могућност да о томе обавијесте и јавност.

Република Српска 13.06.2017 | 17:21
Узбуњивачима везане руке
Наиме, нацртом закона о особама које пријављују корупцију ова мјера је била предвиђена тако што је „узбуњивач“ или „звиждач“ имао могућност да о сазнањима обавијести јавност посредством медија, употребом друштвених мрежа или на неки трећи начин.
 
Међутим, након јавне расправе у Народну скупштину је упућен приједлог истог закона из кога је ова могућност – избирисана. У РС је остало само да пријавилац корупције то може да учини интерно (свом надређеном) или екстерно (истражним органима). Примјера ради, такво рјешење супротно је законима који штите звиждаче у Србији, али и у институцијама БиХ, који предвиђају и јавно изношење информација.

На тај начин, Министарство правде је очигледно послушало мишљења оних који су током јавне расправе широм РС говорили да би обавјештавање јавности довело до злоупотребе пријављивања корупције „с обзиром на слободу изражавања коју медији у великој мјери дозвољавају, а друштвене мреже не ограничавају“.

Није прихваћено компромисно рјешење да се обавјештавање јавности остави као законска могућност, ако други начини борбе не дају резултате. Самим тим, није прошао ни аргумент да једино јавност може направити притисак да се нешто промијени.



Такође, избачена је и могућност да пријава корупције може да буде анонимна, с тим што узбуњивач и даље има право на заштиту личних података од стране одговорног лица коме се обраћа.

Портпаролка Транспаренси интернешенел БиХ Ивана Корајлић сматра да је Влада РС учинила корак уназад.

Требало би да се настоји омогућити што више канала за пријаву или обавјештења. Међутим, Влада се, колико ми је познато, брани ријечима да се тако спречава изношење непровјерених података у јавност. Иста прича је и са анонимним пријавама. Бојим се да ће то одвратити од дјеловања оне који би можда жељели да пријаве корупцију, јер ће имати мање повјерења да их закон штити - каже Корајлићева.

Ова тема биће уједно и први тест за нови, неформални Посланички антикоруптивни клуб у Народној РС, у коме су за сада само посланици из опозиције. Члан тог клуба, посланик НДП Здравко Крсмановић, сматра да су измјене у приједлогу у односу на нацрт закона урађене с циљем да обесхрабре грађане и „да се стекне утисак да се нешто ради, а у суштини бога моле да све остане исто“. Крсмановић је убијеђен да је без учешћа јавности бесмислена прича о борби против корупције, али тврди да само један закон није довољан.

- Ако од самих узбуњивача будемо очекивали да нам рјешавају корупцију, нема од тога ништа. То су и искуства Србије, која такође има закон. Морамо да радимо системски, а то значи да се против корупције боримо снагом свих институција. Тек након тога треба да идемо на човјека, на звиждача који није усамљен – закључује Крсмановић.

Приједлогом закона драстично су повећане прекршајне казне. Умјесто од 500 до 5.000 КМ да одговорном лицу пријети глоба од 5.000 до 15.000 КМ ако, примјера ради, не прихвати пријаву за корупцију, или ако не поступи по њој. Међутим, исте казне пријете и оном ко лажно пријави корупцију.

– Наравно да мора да постоји санкција како би се спријечило лажно пријављивање, али те казне морају да буду много мање од казни за одговорна лица – сматра Ивана Корајлић.

(Блиц)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

опа

13.06.2017 15:37

Пријавићемо све који узимају мито већ се зна за неке нека се припреме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

13.06.2017 15:46

Зиви били па видјели од свега овога нема ниста као и досад ово је јос једна манипулација са градјанима ајде ријесите бар и једну досад пријављену корупцију од оних 250 сто их ја пдп пријавијо ево ја пријављујем Бирац из Зворника и Робну куцу боску кад то процесуирате наставицемо онако је ово само трла баба лан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тр

13.06.2017 16:06

Доносе измјене да би мафија заститила себе тј. Додик и банда око њега. То је одврацање људи да пријављују али и коме да то раде па банда води полицију и правосудје. Само револуција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марио

13.06.2017 17:30

Могу све пријавити од чистачице до преседника немо ко није дао или примио мито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кпд Фоца

13.06.2017 19:48

Синиса Гољанин директор завода у Фоци.Само испитајте ста је имао прије него је постао директор.Лицно сам послао пар дописа и никоме ниста.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

13.06.2017 21:57

ЗА ОВАКО СТРАВИЧНО ЛОШ И РИГИДАН ЗАКОНСКИ ПРИЈЕДЛОГ ОДГОВОРНОСТ СНОСИ ИСКЉУЧИВО МИНИСТАР ЗА СВЕ И СВАШТА, КОЈИ ЈЕ ЕТО САДА СЛУЧАЈНО И МИНИСТАР ПРАВДЕ... НЕ ТРЕБА МУ ОВО ЗАБОРАВИТИ КАДА БУДЕ ПОКУСАО ОБЈАШЊА+ВАТИ ДА ОН НИЈЕ ИМАО НИСТА СА ОВОМ ВЛАСТИ... КАО ШТО НИЈЕ ИМАО НИШТА СА ЗЕМЉИШТЕМ ПОЉОП. ШКОЛЕ ИЛИ СА СЛУЧАЈЕМ НАЖАЛОСТ УПОКОЈЕНЕ ПРАВОБРАНИТЕЉИЦЕ И ГЕОДЕТСКЕ УПРАВЕ.... ОБИЧАН ПРЉАВИ СЛУГАН У СВИЛЕНИМ РУКАВИЦАМА И СА ЛИЈЕПИМ ФРАЗАМА !!!

ОДГОВОРИТЕ