У БиХ се уноси сумњиви новац

У протеклих неколико година у Босну и Херцеговину, путем куповине некретнина, ушао је новац сумњивог поријекла, изјавио је замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић новинарима у Сарајеву, на конференцији под називом "Индикатори ризика у вези са финансирањем тероризма".

Босна и Херцеговина 13.06.2017 | 12:24
У БиХ се уноси сумњиви новац
Крешић каже да је ријеч о значајном броју трансакција, односно новцу сумњивог поријекла у готовини, који је накнадно регистрован кроз одређени финансијски систем, не наводећи о којем износу је ријеч.

Он је истакао да је у БиХ добродошао сваки капитал који је "чист" и који ће унаприједити земљу у позитивном смјеру.

''Треба нам додатног знања и искуства, с обзиром на нове начине и моделе које користе лица која желе да финансирају терористичке активности и садржаје, јер они користе нове технологије и системе и производе уведене у системе плаћања и размјене новца'', рекао је Крешић.

Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма, каже да је у БиХ, а посебно у Федерацију БиХ, стигло на стотине милиона марака "прљавог" новца који се користи за финансирање вехабија, али и изградњу њихових насеља и зграда око Сарајева, гдје ће се тај новац касније "опрати" даљом продајом станова на тржишту.

''У БиХ никада није проведена велика акција у којој би се јасно утврдило ко то пере новац из Саудијске Арабије и ко то финансира вехабије у БиХ. Па, на листи Савјета безбједности УН имате седам организација из Босне које су окарактерисане да финансирају тероризам. О овом проблему се ћути'', каже Галијашевић.

Он додаје да су и поједине банке по Федерацији БиХ на чудан начин приватизоване и данас иза тих банака стоји Саудијска Арабија и друге арапске земље које преко њих финансирају вехабије у БиХ.

Дводневна конференција под називом "Индикатори ризика у вези са финансирањем тероризма", која се одржава у Сарајеву има за циљ боље разумјевање проблема финансирања тероризма. У конференцији учествују експерти из Велике Британије, представници агенција за спровођење закона, тужилаштава, надзорних органа у финансијском сектору и представници приватног сектора.

''На подручју Федерације БиХ имате 64 вехабијска насеља. Ти људи добијају новац сваког мјесеца. Поред тога финансира се и њихов пут на страна ратишта. Плаћају им се и авионске карте, даје се и новац њиховим породицама кад неко из куће оде на сиријско ратиште. Таква насеља не постоје нигдје другдје, него у Федерацији.

То су кампови за обуку, али и регрутни центри за одлазак на друга ратишта. То су у ствари тачке прања "прљавог" новца за финансирање тероризма на глобалном нивоу. У тим насељима нико ништа не ради, а сви живе добро. Питам се, одакле им новац?

Ово нису тајне већ чињенице, али у БиХ нема праве реакције безбједњака. Нико још није поставио питање финансирања ових заједница, чак ни у смислу обичне кривичне пријаве. Нико није покушао да спријечи њихову обуку. Фрапантно је да се институције на нивоу БиХ не боре против тога'', наводи Галијашевић.

Он тврди да вехабијских насеља засада нема у Републици Српској, али постоје потенцијална жаришта, поготово у мјестима са већинским бошњачким становништвом, гдје доминирају повратници и избјеглице.

Крешић је изјавио да постоје неусклађености ставова "са стране" и оних из БиХ и додао да је неопходно да се информације размјене и ускладе.

Он наводи да је БиХ добила препоруке Организације за контролу и спречавање прања новца (ФАТФ) шта мора да унаприједи у различитим сегментима, а једна од њих односила се на невладине организације. Истиче да постоји застој у провођењу тих препорука и да БиХ није успјела да примјени акциони план који је усвојио Савјет министара БиХ.

Извор: Новости

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Тип топ

13.06.2017 10:30

Одавно људи пишу да овде мафија има државу за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

13.06.2017 13:18

То је нажалост тачно јер свака држава има своју мафију само мафија у БиХ има своју државу ( БиХ ) !

Name

Никарагва

13.06.2017 14:34

Банана држава!

Name

Ревис

13.06.2017 10:49

Кад је Галијасевиц у питању неби ме цудила изјава да је у федерацији 10 милиона вехабија наорузано до зуба и да само цекају знак на акцију. Дај струцњакута насеља и те људе именом и презименом, а не овако замајават јавност и подгријават национализам по Милетовим упутама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лова

13.06.2017 10:50

Ако је сумњив, предати га Додику, њему неце бити сумњив

ОДГОВОРИТЕ
Name

полицајац

13.06.2017 11:01

Боље је да се уноси сумњив новац него да се износи чист новац?Битно је само да га има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

13.06.2017 11:04

Само нек се уноси новац, није битно одакле. Боље и то него да се износи из земље. Мада мислим да се не може унијети толико, колико наши политичари могу украсти и изнијети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоле

13.06.2017 11:22

Кад поцнете претразивати крените од арапа који су се доселили око сарајева

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ И АУСТРИСКА МАФИЈА

13.06.2017 11:47

Новоматиц преко БиХ пере огроман новац нарко дилера и Јужне Америке. Новоматиц у Бањалуци има регистроване двије фирме за прање новца НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ Доо. Сувласник 20% је Милорад Додик а преко Наде Илић из Београда. Нада Илић из Београда је умјесто Додика положила оснивчки капитал. Ново РС доо и РСА ГАМИНГ Доо раде потпуно заштићено,штите их институције Републике Српске које су уствари Додикове институције. Поред сувласничког пакета Додик је добио и 2 милиона еура у кешу од Новоматицових мешетара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је то

13.06.2017 12:08

Па нормално да се уноси сумњив новац , ови Милокрадови стратешки партнери сви са ташна-машна фирмама регистрованим на Бермудима, Дјевичанским острвима , Кипру односно у порезним оазама.Дају Милету проценат , мало уложе , купе пропалу ил добру фирму небитно брзо је доведу до пропасти , дигну кредите од ИРБ-а за подстицаје , узму живу лову у џепове , фирму заложе за кредите (ионако ништа не вриједи ) и то је то.Нама остаје нешто што никад више неће радити , упропаштен банкарски систем а Милокрадова банда пуни џепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

13.06.2017 12:12

ПРАВИ НЕПРИЈАТЕЉ ЈЕ ЕКОНОМСКИ НЕПРИЈЕТЕЉ. КОЛИКО СМО ДУЖНИ НИ САМИ НИСМО СВЈЕСНИ. КАД ТРЕБА СМИРИТИ СИТУАЦИЈУ ПОЈАВЕ СЕ ВЕХАБИЈЕ, ИСИЛ, ЧЕТНИЦИ, ПОТОЧАРИ, или нешто треће пето или опет десето. КВАЗИ СТРУЧЊАЦИ КАО ШТО СУ ГАЛИЈАШЕВИЋ, ЋЕРАНИЋ, ЛУКАЧ или неко други избаци или боље испали који фазон да се народ мало позабави или насмије. НАЈВЕЋИ НЕПРИЈЕТЕЉИ СМО САМИ СЕБИ. ПОГИНУЛО:ЈЕДНО, ДВОЈЕ, ТРОЈЕ, ЧЕТВЕРО, ПЕТЕРО и тако од 01 до 31 и сваке године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кекец

13.06.2017 12:22

БОЉЕ РЕЦИ ДА СЕ ИЗНОСИ ВАНИ ИЗ БИХ СУМЊИВ НОВАЦ ЗА ТУРСКУ ЗА СРБИЈУ ХРВАТСКУ и.т.д.А сто се тице Галијасевица њега финансира влада републике српске и од тога зиви па тако и Галијасевиц мора разумјети да и вехабије морају од нецега зивјети и да их неко финансирати мора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАНАМА ЦАРГО ЛИНЕС Лтд

13.06.2017 12:22

Шта ћемо са Додиковим фирмама ПАНАМА ЦАРГО ЛИНЕС Лтд и УНИБРОС СТЕЕЛ Лтд? Предсједник нам је свјетски човјек има офшор на КИПРУ и у ПАНАМИ. А како се прање новца врши преко ових фирми зна Владимир Делић и Синиша Мали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРУГАРИ

13.06.2017 12:37

Замјеник министра безбједности прича глупости, нека објасни јавности која странка а зна се да је ХДЗ, и ко се све финансирао новцем од милионског шверца цигарета преко граничног прелаза стрмица.Зашто гранична полиција никад није ни покушала да проведе ту истрагу , а службено је полицајац пријавио и шверц цигарета и пријетње које су уследиле након разоткривања организиринаог криминала.О овом криминалу сипа је проводила истрагу непуне три године саслушала свједока полицијског службеника, и извјештај доставила тужитељству БиХ, на поступање. Нека господин крешић објасни јавности ко се то финасирао тим милијунским износима очигледно је да нису државне институције БиХ.....подсјећамо да је запљена цигарета и разоткривеање овог прекограничног криминала највећа запљена заслугом једног полицајаца од оснвања институције граничне полиције што је и посебан догађај и заслуга овог честитиог човјека, којем су се после овог свега натоварили хрватски кадрови унутар граничне полиције којима је засметао равносан рад и залагање овог полицијског службеника који нема мрље у својој полицијској каријери , а колико им је сматеало то што је човјек открио свједочи да му нису дали претпостављени, нити слободан дан, довољно говори, па су му монтирали рјешење о интерном премјештају из Стрмице за Кладушу са лажним наводим и нетачним оутем службених докумената, па су му покушали отказ са посла у два наврата што је министарство правде БиХ, открило и спречило јер је видјело да постоји неслагање података, па су га протузаконито раздужили полицијском униформом само како би га омолаважавали и понизили, али храбро срце честитиог човјека је издржало ову тортуру пуних десет година , оних којима је засметало то да србин нешто открије на територији гдје су већински хрвати , по власти, јер истичем да территорију Боснаког Грахова, , и сТРМИЦЕ КОНТОЛИШЕ ДЕСЕТИ КАНТОН ЛИВАЊСКИ И ХРВАТИ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

13.06.2017 13:24

Ружица Крешић-Јукић "фризерка" из ВСТВ и овај Крешић су из истог села , Пар села покрај Тузле , гле случајности ?!

Name

М16

13.06.2017 12:39

АКО ПРОВЈЕРИТЕ ТКО ЈЕ ПО НАЦИОНАЛНОСТИ МИРОСЛАВ МАРКОВИЋ И ОДАКЛЕ ЈЕ И НЕ ЧУДИ ШТО ЈЕ ОБУСТАВИО БЕЗ ОБЈАШЊЕЊА И АДЕКВАТНОГ РАЗЛОГА ИСТРАГУ ОКО СТРМИЦЕ И ВИСОКО РАНГИРАНИХ ПОЛИЦИЈСКИХ КАДРОВА КОЈИ СУ УМЈЕШАНИ У ШВЕРЦ ЦИГАРЕТА ПРЕКО ГРАНИЧНОГ ПРЕЛАЗА СТРМИЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без Сумње

13.06.2017 12:40

Овде је вец одавно све сумњиво,само будала то не види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КГБ

13.06.2017 12:42

ПРОБЛЕМ ЈЕ ШТО ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СУ ИСТИНИТЕ СКРИВАЈУ СЕ И НЕ ОБЈАВЉУ СЕ НАРАВНО ЈЕР ТО НЕ ОДГОВАРА ПОЛИТИЧКИМ ОПЦИЈАМА У ВЛАСТИ, ЈЕР ИЗА СВАКОГ ВИСОКОГ И ВЕЛИКОГ КРИМИНАЛА СТОЈИ НЕКА СТРАНКА, ТО НЕМОЖЕ РАДИТИ ПОЈЕДИНАЦ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

13.06.2017 15:37

О цему се ми бринемо,долази нам прљав новац ,требамо бит сретни да било какав новац долази,нетреба дозволит да се масовно новац узносиу.Са оваквим изјавама неце са стране нико ни да улазе у БиХ. Нас занима одакле му новац,а брига нас сто би улозијо и којег радника запослио.