О трошку општине и на онај свијет

Велико сиромаштво довело нас је до тога да многи наши грађани и на вјечни починак иду о трошку локалних заједница, зато што не могу да плате сахрану.

Босна и Херцеговина 13.06.2017 | 11:19
О трошку општине и на онај свијет
На овај начин у РС годишње буду сахрањени они који немају никога од породице, а који за живота нису обезбиједили новац за укоп. Сличне судбине су и покојници чије породице због тешких материјалних прилика нису у прилици да без помоћи са стране организују њихов последњи испраћај.

Ријеч је о изузетно скромним покопима, који у просјеку коштају између 350 и 450 КМ, што подразумијева набавку само најосновније опреме.

У општинама и градским управама у РС објашњавају да трошкове сахране сносе лица која су била дужна да умрлог за живота издржавају или да се брину о његовој сахрани.

''Међутим, ако је човјек живио сам, а ријеч је о сиромашној особи, трошкове сахране сноси јединица локалне самоуправе на чијој територији је умрли имао последње пребивалиште. Трошкови сахране обухватају минималне трошкове погребне опреме и услуга.

Опрема се састоји од сандука, душека и јастука, покрова и надгробног обиљежја. Услуге обухватају превоз умрлог лица у мртвачницу и из мртвачнице на гробље, опремање умрлог, употребу мртвачнице, употребу расхладне коморе и покоп умрлог'', објашњавају у општинама.

Трошак сахране преузимају и центри за социјални рад, и то за лица без породичне подршке, особе лошег здравственог и матерјалног стања, оне која нису заснивали брачну заједницу и немају дјецу, те ближих сродника.

Дешава се, додуше спорадично, да најближи рођаци одбију да преузму на себе да сахране преминулог. С друге стране, није риједак случај да трошкове сахране преминулог на себе преузму комшије, зато што покојник није имао ни пара, ни ближих рођака који би се побринули за његов последњи испраћај.

У удружењима пензионера кажу да је и за многе припаднике ове популације, чак и оне који примају мало веће пензије, трошак сахране превелик издатак.

''Већина пензионера ионако једва саставља крај с крајем, одричући се буквално свега и свачега. Зато нису у ситуацији да уштеде нешто за овакве случајеве. Међутим, кад дође до тога, онда су људи у великим проблемима.

Али, наши су обичаји такви, да свако жели да свог ближњег на вјечни починак испрати у складу са традицијом. Чланови од удружења добију 350, а од Фонда ПИО 500 КМ, што заиста добро дође.

Међутим, има и оних чија сахрана мора да иде на терет локалне заједнице, јер или немају породице или чланови њихових породица немају пара'', наглашавају у овим удружењима.

И у погребним предузећима потврђују да је све више оних који купују јефтину погребну опрему.

''Та опрема кошта око 300 КМ, а обухвата најјефтинији сандук, покров и крст. Често се дешава да породица опрему узима на рате, јер је немаштина све већа'', истичу погребници.

Социолози објашњавају да чињеница да значајан број људи у Српској нема ко да сахрани, осликава тешку ситуацију у друштву.

''Егзистенцијална угроженост, настала као продукт неорганизоване државе у којој живимо, довела је до тога да људи поред тога што немају услова за нормалан шивот, нису у стању ни да напусте свијет како приличи човјеку. Међутим, чињеница да локалне заједнице редовно издвајају новац у градским и општинским буџетима у те сврхе, представља наду да нас држава није сасвим заборавила'', наглашавају социолози.

Просјечна сахрана и до 3 000 КМ!

Једна просјечна сахрана у највећем граду РС, под претпоставком да се преминули није за живота побринуо за гробно мјесто, кошта око 2 200 КМ, у шта, међутим, није урачуната даћа, односно ручак “за покој душе”.

У ову цијену урачунато је гробно место које на бањалучким градским гробљима кошта између 1 000 и 1 700 КМ, скромнији сандук, крст, опрема за покојника, опијело свештеног лица.

Међутим, ако се поменутој цифри придода и трошак даће - што је у православљу обичај од кад је свијета и вијека, укупни трошак испраћаја преминулог, опет у скромнијој решији, износи и до 3 000 КМ.

С друге стране, породице које свог покојника сахрањују на неком мјесном гробљу, ослобођене су превисоке цијене гробног мјеста, због чега их и сахрана у цјелини јефтиније кошта.

Извор: Српска Цафе

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Замјеник директора

13.06.2017 09:38

Треба овце спаљивати као у Индији, метар буковине и здраво, боље не заслужују. Док год буду пуштали да им попови возе мерцедесе и самопроглашени преЦедник плаћа 17 савјетника, умират ће на рате...

ОДГОВОРИТЕ