Балкану 25 год. да стигне ЕУ

Земљама Западног Балкана треба минимум 25 година да стигну ЕУ. Проблем региона је вишеструк. Њемачки план још је само идеја, каже Тобијас Флесенкемпер.

Босна и Херцеговина 13.06.2017 | 10:59
Балкану 25 год. да стигне ЕУ
Директор пројекта за Балкан на Европском институту ЦИФЕ у Ници и члан Саветодавне групе за јавне политике Балкан у Европи (БиЕПАГ) рекао је у интервјуу Радију Слободна Европа да су земље Западног Балкана сиромашније него што су биле прије 30 година због чега ће им требати најмање 25 година да стигну ЕУ, под условом да забиљеже привредни раст.

Због тога је Њемачка предложила план "берлин процес плус", подсјећа он али и додаје да "владајуће гарнитуре на Балкану могу и сада да злоупотребљавају фондове који су тек у најави за јачање своје позиције".

"Због тога је Габријел (шеф њемачке дипломатије) и потенцирао да новац иде директно грађанима и цивилном друштву. Наиме, средства из европских предприступних фондова се дистрибуирају преко балканских држава", објашњава Флесенкемпер. Међутим, има разлога за критицизам и сумњу како ће се ова иницијатива реализовати, наводи саговорник РСЕ и подсјећа на искуство са Пактом стабилности који је покренут пре скоро 20 година на сличан начин да би обезбедио фондове, али који није дао богзна какве резултате због бирократизма и спорости.

Други проблем је како каже Флесенкемпер, тај што постоји механизам предприступне помоћи који треба преиспитати у сљедећем циклусу од 2020. године, а трећи је брзина.

"За успостављање новог механизма је потребно вријеме. Европљани нису познати по брзини у реализовању оваквих иницијатива, док су остали експедитивнији", истиче Флесенкемпер и додаје да је питање је да ли ће њемачка инцијатива брзо заживети. Флесенкемпер каже и да је још увек све само на нивоу идеје.

"Још ништа нисмо чули конкретно око фондова, чак нема ни правног механизма. Све је још увек на нивоу идеја", објаснио је он. "Међутим, знамо које су потребе региона и њихово испуњавање не зависи само од новца.

Једна од препрека за његов развој је огроман дефицит у трговини са ЕУ.

Од 2006. он је нарастао на 98 милијарди евра. То значи да су успостављени такви односи тако да европске земље могу да извозе на Западни Балкан, док економије држава регије нису оспособљене за значајнији извоз на тржиште ЕУ", каже он и додаје да је пропуштена је прилика да се изгради и разграната инфраструктура.

"Жељезничка и мрежа аутопутева прилично заостаје за европским страндардима. Не чини се да ће се ЕУ брзо ангажовати као што то чине остали актери. Постоје планови, али неопходни новац споро пристиже", каже Флесенкемпер.

Такође, према његовим ријечима, осим инфраструктуре, битно је и образовање.

"Као што знате, квалитет образовања је опао у посљедњих 40-так година, упркос све већег броја приватних школа и универзитета. Њихова структура и квалитет нису прилагођени потребама економије. Већина грађана тражи посао у јавном сектору или настоји да оде у иностранство", истиче саговорник РСЕ.

На констатацију да се на Балкану сматра да би "Берлин процес плус” могао да се послужи као замијена за пуноправно чланство у ЕУ, имајући у виду замор од проширења на старом континенту, Флесенкемпер одговара да је проблем са Балканом вишеструки.

Према његовим ријечима земље региона су већ прилично интегрисане у европску структуру.

"Све имају трговинске споразуме са ЕУ. Такође, оне су инволвиране у ваздушни саобраћај са мноштво повезаних летова, дио су европске енергетске заједнице....Недостаје интеграција на политичком плану, тачније, поставља се питање да ли је и када ће политички систем сваке од земаља регије бити довољно кредибилан да испуни обећања и квалификује се за чланство у ЕУ. И ове године се показало да ниво демократије у њима није на европском", сматра Флесенкемпер.

Он каже да ЕУ настоји да смањи економско заостајање Балкана, али и напомиње да чланство у ЕУ не значи и да је достигнут ниво Уније.

"Дакле, није кључно питање да ли ће балканске земље постати формално чланице ЕУ, већ пристизање европског економског нивора. Зато је Габријел казао да треба сада инвестирати у стратешке секторе, како би регион могао да смањује јаз.

Такође, чланство не значи аутоматски да сте достигли европски просјек. Неке земље су успјеле, а друге, попут Хрватске, нису", закључује он.

Извор: Радио Слободна Европа

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Фино фино

13.06.2017 09:27

Фино.Од 1992 до сада 25 и јос 25 година.Укупно 50 изгубљених година.Ал с друге стране мало ми оптимистицно. За 50 година из средњег вијека у Еуропу.То моземо само ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

13.06.2017 10:00

А гдје це Европа бити за 25 г.? Тад це нам требати 50 да их стигнемо.

Name

Игор

13.06.2017 09:57

Свима осим народима одговара овакво стање. ЕУ извози смеце на балкан ( дефицит 98 милијарди ) , оно сто јој треба од радне снаге узме без проблема . ММФ-у се кредити врацају . Домацим феудалцима је рај, подијелили су феуде и владају . Као горе је стање у Србији сад него сто је било у Бугарској кад је примљена у ЕУ, ма хајте молим вас. Закљуцак " у се и у своје кљусе" па се сам интегрисати у ЕУ , није лако али младјима није немогуце. Стицање звања за занимања која су потребна у ЕУ , знање европских језика је први корак а онда интегрисање у систем и напредовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрее бре!

13.06.2017 10:22

Од чега је ова Слободна Европа коју цитирате слободна? На својим картама објављује српску покрајину КиМ као независну? Дакле, није слободна. Од предрасуда. И Американаца који је финансирају. Не види јадна да 5 дрзава те ЕУ није признало ту самопрогласену територију као дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијетин Wиен

13.06.2017 12:31

Па зависи коју земљу у ЕУ посто је половина земаља ЕУ биједа

Name

Брзи

13.06.2017 15:45

Европска заједница:Вјестацка творевина,под геслом ми прицамо а ви имате да слусате.

Name

Сс

13.06.2017 18:02

минимум 25, али реално 250.

ОДГОВОРИТЕ