Политичари контролишу јавне сервисе

Међу многобројним депешама, које су амерички дипломати широм света протеклих година слали у Вашингтон, “Викиликс” је објавио и један занимљив извештај Амбасаде Сјдињених Америчких Држава у Сарајеву о покушају СДА и Странке за БиХ да преузму политичку контроле СДА над БХРТ и Федералном телевизијом пре непуних десет година.  Такође,аутори истог извештаја, наводе и да Милорад Додик, лидер СНСД, спречава да се чује глас опозиције на јавном сервису РС али и у другим медијима, које држи под контролом.

Босна и Херцеговина 12.06.2017 | 22:26
Политичари контролишу јавне сервисе
У поверљивом документу који су службеници Амбасаде САД-у Сарајеву 30. новембра 2007. послали на адресу  “Стејт Департмента” и ЦИА, изражава се озбиљна забринутост због настојања бошњачких политичких странака да инсталирају себи одан кадар у Управни одбор БХРТ, пише Клиx.ба.

- Политички и медијски извори наводе да бошњачке националистичке странке кују заверу како би преузеле контролу над уређивачком политиком јавних сервиса/телевизија. Предстојеће гласање у Парламенту БиХ о избору замене за бошњачког члана Управног одбора БХРТ пружиће прву прилику за Странку демократске акције предвођену Бакиром Изетбеговићем и Странку за БиХ да промовишу своје кандидате. Предлог закона о јавном РТВ сервису у Федералном парламенту виде као критичан за националне интересе Бошњака. Ови догађаји могу водити гушењу вести које су критичне према националним странкама Бошњака и њиховим политичким интересима, и биће изазов слободи медија - наводи се у депеши Америчке амбасаде у Сарајеву.

У истом се документу надаље појашњава да ће Парламент БиХ ускоро изабрати новог кандидата за Управни одбор БХРТ, а након што је истекао мандат дотадашњем бошњачком члану Пламенку Чустовићу.

- Политички и медијски извори казали су да фракција СДА коју предводи Бакир Изетбеговић подржава кандидатуру Шаћира Филандре (у то време председника Муслиманског културног друштва Препород, а касније декана Факултета политичких наука у Сарајеву, оп.а.)….Ми смо забринути да је он кандидат Странке БиХ и крила СДА које контролише Изетбеговић, из разлога његове подложности политичким притисцима. Председник СДА Сулејман Тихић наводно подржава другог кандидата Ахмеда Жилића, којег многи медијски професионалци виде као независну и професионалну алтернативу – пише, између осталог у извештају.

Они су, такође, навели да је неколико политичких и новинарских извора изразило забринутост да су се Бакир Изетбеговић и њему одани чланови СДА договорили да у сарадњи са Странком за БиХ смене менаџмент Федералне телевизије.

У то је време, подсетимо, Бакир Изетбеговић био шеф Клуба заступника СДА у Представничком дому Парламента БиХ, Сулејман Тихић је обављао функцију председника СДА, док је лидер Странке за БиХ Харис Силајџић био бошњачки члан Председништва БиХ.

Амерички дипломати реферишу, између осталог, да је ФТВ јавно довела у питање постављање неколико рођака Бакира Изетбеговића и федералног премијера Неџада Бранковића на менаџерске позиције у БХ Телекому.

- Српски члан Управног одбора БХРТ Никола Деретић такође врши притисак на Одбор и недавно је затражио смену Бакира Хаџиомеровића. Странка за БиХ не крије своје непријатељство према ФТВ и њиховој уређивачкој политици. Заступници СБиХ у Федералном парламенту искористили су недавно дебате у парламенту како би отворено напали званичнике ФТВ. Неколико заступника СБиХ претило је да ће смијенити званичнике ФТВ, укључујући и Бакира Хаџиомеровића - пише у наставку.

Аутори, међутим, напомињу да напади нису одвратили Хаџиомеровића од емитовања прилога у којима се критикује националистичка бошњачка политика Странке за БиХ и СДА.

Аутори извештаја су истакли да покушаји СДА и Странке за БиХ да контролишу јавне емитере подсећају на њихово жонглирање како би овладали двема великим и профитабилним јавним компанијама, БХ Телекомом и Електропривредом БиХ.

- Ако СДА фракција Бакира Изетбеговића успе, уз помоћ Странке за БиХ, у избору њиховог преферираног кандидата за Управни одбор БХРТ, то ће бити још један ударац ауторитету председника СДА Сулејмана Тихића и његовој способности да контролише чланове своје партије. Још је више узнемирујући наводни покушај бошњачких националиста да преузму контролу над ФТВ. Ово, у комбинацији с Додиковим успешним ућуткивањем опозиције у медијима у Републици Српској и јануарским бојкотом БХРТ, ускратило би бх. грађане за објективно телевизијско информативно извештавање - закључује се на крају извештаја.

Десет година касније јасно је да су упозорења и страхови америчких дипломата у Сарајеву и њихових саговорника из БиХ о будућности јавних телевизијских сервиса била посве оправдана, наводи Клиx.ба.

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Изненадјени градјанин

12.06.2017 21:14

Зар је могуће??? Ја мислио да они не постављају кадрове, да посао раде професионалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вип

12.06.2017 21:35

БХРТ треба укинути или му промијенити назив и финансијера. Никада нисмо имали програм по мјери сва три народа нити ће то икада бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замјеник директора

12.06.2017 22:13

Американци открили топлу воду!!! За Додика је јасно, довољно је само погледати РТРС 10 минута. За Бакира нисам баш сигуран, већ дуго година на ФТВ је "у моди" Туђманов Крватски који ни 90% Хрвата не разумије. Ближи ми је Шпански од њиховог новог Тисутљетно/зракомлатно/шпортско/суставно/пантолодржачког...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није могуце

13.06.2017 08:10

Како то кад су нам 1992 увели најбољи систем.Њихову демократију.

ОДГОВОРИТЕ