Коалиција у БиХ на инфузији

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да је кључни проблем у БиХ неповјерење, као и да ће власт и у наредних годину и по морати да буде одржавана на инфузији.

Босна и Херцеговина 12.06.2017 | 11:51
Коалиција у БиХ на инфузији
"Власт смо направили од странака које не чине власт на различитим нивоима и људи који представљају те странке недовољно искрено су кренули у тај процес, вјерујући да ће у њему максимално остварити своје циљеве.

Циљеви партнера су на неки начин били дезавуисати друге и јавност. Могло се сналазити и пливати у тим водама шест мјесеци или годину, али су касније то неповјерење и неискреност дошли до изражаја", рекао је Човић за "Глас Српске".

Према његовим ријечима, да на нивоу БиХ нема парламентарне већине јасно се видјело на примјеру закона о акцизама и још десетак приједлога закона или њихових измјена.

"Видјело се да су представници Савеза за промјене, или у неком тренутку неко други, потпуно другачијег става од оних којима су се до јуче заклињали на партнерство", навео је Човић.

Он каже да је евидентно да се у све ушло неискрено, те да је криза настала још од механизма координације, као и код пописа становништва, али и у случају ревизије пресуде против Србије.

"Нажалост, другог пута немамо и мораћемо на инфузији одржавати власт и у наредних годину и по и покушати извући максимум из овог што данас имамо", нагласио је Човић.

Човић, који је и хрватски члан Предсједништва БиХ, сматра да су измјене закона о акцизама неопходне и да морају бити усклађене са стандардима који се балансирају са свјетским финансијским институцијама, те да без тога нема инвестиција у саобраћајној инфраструктури, здравству и другим областима.

Он је констатовао да је БиХ на прекретници која значи кандидатски статус за ЕУ, те да институције БиХ треба да преузму одговорност за евроатлантски пут и унутрашње уређење и социјално-економске односе.

"Како сутра можемо отварати поглавља, а да имамо институције међународне заједнице које доносе одлуке у име нас? Некада је то некоме у БиХ одговарало. Мислим да је то вријеме истекло и да ћемо се с тим у наредних пола године до годину морати на коректан начин разићи", каже Човић.

Он је рекао да је задовољан комуникацијом и односом који има са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком који је "неприкосновено власт, као и СНСД са својим партнерима на нивоу Српске".

"Умјесто да нас охрабре јер се кроз то могу ријешити кључни и витални проблеми, замјерају нам. Ту немам шта коментарисати, осим да је у политичком смислу то постало само себи сврха", поручио је Човић, истичући да је сарадња са Републиком Српском важна ако се ишта жели урадити на нивоу БиХ.

Он је оцијенио да је положај Хрвата у БиХ доста сложен и обиљежен епитетом уставне неравноправности, односно неприхватљив док год неко други у њихово име може бирати представнике Хрвата у институцијама БиХ.

Коментаришући опструкције на које наилазе приједлози ХДЗ-а када је ријеч о Изборном закону БиХ, Човић је рекао да то није чудно јер тај закон представља виши ниво потребе међусобног усаглашавања.

"Шта год проговоримо је слика трећег ентитета. Ако причамо о спорту, култури, привреди, којекаквој политичкој реорганизацији или измјени изборног законодавства код друге или треће стране се дочека, а посебно у Сарајеву, као подјела, као трећи ентитет", рекао је Човић, коментаришући оптужбе да овим законом утире пут трећем ентитету.

Он је навео да ће се одазвати позиву на инаугурацију новог предсједника Србије Александра Вучића. "И сада смо разговарали на билатералним састанцима у оквиру процеса `Брдо-Бриони` и обећао сам му да ћу доћи на инаугурацију", додао је Човић.

Извор: Глас Српске

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

@&@

12.06.2017 09:57

Казе: "Власт на нивоу БиХ цине људи који су неискрено кренули у тај процес"!!! А, људи моји....???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

12.06.2017 10:03

Нисте ви на инфузији народ је на инфузију ви сви политицари колективни лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

12.06.2017 11:02

@ Драган " Наши политичари " су нама највећи непријатељи , али нажалост паметнији су и " јачи " од нас јер када год ми " прогледамо " и почнемо се приближавати они нам потуре нацинализам као " кукавичје јаје " и ми заборавимо на све неправде овога свијета и скоро сви почнемо нажалост мрзити !

Name

ЖИКА Ж

12.06.2017 10:25

ДРАГАНЕ: ИМО ПА НЕ ИМО !???? НА МОСТУ ДОБИО, НА ЋУПРИЈИ ИЗГУБИО !????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

12.06.2017 10:42

Гдје је нестало ОСАМ МИЛИЈАРДИ прикупљених кроз порезе на гориво и регистрацију возила???!!! Када обезбједите европски стандард људима, онда ударајте европске таксе и акцизе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само је битно

12.06.2017 10:54

Битно је да сте Додик,Бакир и ти добили инфузије од Новоматица а остало како буде...Фукаро....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеа јацта ест

12.06.2017 11:48

Како дошло тако отишло, биће и то.

Name

Пацијент

12.06.2017 14:37

Нико ко је дуже времена био на инфузији није дуго живио. Тако ће бити и са ...

ОДГОВОРИТЕ