Прецијенили Грчку, обарају цијене

Пред почетак сезоне одмора, расположење туриста се мења, у првом плану мало очекиване дестинације

Србија 11.06.2017 | 20:00
Прецијенили Грчку, обарају цијене
Грчка острва су најтраженија, Турска је најповољнија, а многи наши туристи који се надају да ће проћи најповољније остаће без одмора.

Српски туристи поново, као и претходних година, у "три таласа" одлучују где и када ће на одмор. У првом су они који добро знају шта желе, па уплаћују фирст минуте до фебруара, пролазећи најјефтиније, а други талас је био у мају и чинили су га туристи који су искористили последње попусте.

"Трећи талас очекујемо крајем јуна, и то су, обично, људи који чекају да упече сунце и увере се да је стигло лето, или родитељи који чекају да деца заврше школу па тек онда размишљају о одмору", каже Златан Савковић, из агенције "Фибула".

"Они се надају ласт минуте понудама и најчешће прођу најскупље. Ове године смо имали више уплата у априлу него у мају, што је парадокс. Гужве очекујемо од 20. јуна."

Савковић каже и да се многи распитују за Кипар, али да на крају уплате Турску. Наиме, сви желе да иду на грчки део Кипра, који је дупло скупљи од турског. Када пак израчунају да за 500 евра имају авион и седам ноћења са доручком, а у Турској за те паре 10 и "све укључено" у Анталији у хотелу са пет звездица - одлука је лака.

Зоран Арсеновић, из "Контикија", међутим, сматра да су ове године све агенције направиле погрешну поставку сезоне.

"Карактеристика ове сезоне је што су сви, поучени турбулентном политичком ситуацијом, претпоставили да ће Турска ићи лоше и закупили велики број чартера за грчка острва", објашњава Арсеновић.

"То је била грешка, јер сада недељно за Крит лети 13 авиона, а лане их је било девет. То значи да треба послати још 5.000 људи на Крит, па су због превелике понуде почеле да падају цене. Авионски пакет-аранжман за Крит може да се нађе за 199 евра. За исти тај новац постоји и Скијатос, а за Скопелос се за 399 евра добија и полупансион, и деца ништа не плаћају. То никада није било и ласт минуте је више него повољан."

Тачно је да се најповољнији аранжмани тешко продају у последњем тренутку, јер времена у Србији имају само пензионери, незапослени и студенти, а они обично немају новца.

"Још једна грешка је била Турска, јер се нико није надао да ће наши људи брзо схватити где се исплати летовати, па смо са два авиона недељно сада тражили пет летова", истиче Арсеновић.

"Немачким туристима није проблем да баснословно плаћају просечне хотеле на Мајорки, удаљене по 500 метара од плаже, али нашима је јасно да је то скупо. Због тога ће из читаве Србије на Мајорку недељно слетати само три авиона."

ШТА ЈЕ ЛАСТ МИНИТ?

ЗА разлику од фрст минита, куповина аранжмана у последњем тренутку подразумева да нема бирања, јер је најбоље одавно продато.

"Као ласт минит продаје се обично последња соба која је остала, и ту нема бирања", каже  Јелена Милановић из "Вива травела".

"Навикнути на овакве понуде, многи чекају последњи тренутак и остану без летовања или плате следећу смену скупље него остали. Често се дешава да се туристи појаве 6. јуна и траже нешто јефтино за 10. јун, а такви обично остану кратких рукава."

(Вечерње новости)

Коментари / 0

Оставите коментар