Без бриге, Србија је безбиједна

Исламска држава је након пораза у Сирији појачала нападе у ЕУ, а након последњих терористичких напада у Великој Британији, а пре тога у Француској и Немачкој, многи су се запитали и колико је Србија у опасности.

Србија 11.06.2017 | 15:51
Без бриге, Србија је безбиједна
Предавање на Факултету за безбедност Проф. др Дарко Трифуновић и бригадни генерал Петар Цветковић

Управо је о томе причао и бригадни генерал Петар Цветковић, директор Војнобезбедносне агенције, који је одржао предавање на Факултету за безбедност.

"Видите, формирана је једна мешовита радна група за супростављање тероризму у којој аплицирају припадници свих служби, која се састаје једном недељно, и припадници ВБА ту размењују информације с припадницима других агенција. Сарадња је на највишем нивоу. Повратници из Ирака и Сирије су мирни, не предузимају никакве активности нити се баве пропагандом. Када се узму у обзир све информације којима располажемо, а у то укључујем размену информација с нашим и сродним светским службама, заиста немамо ниједан релевантан податак да би нешто могло да се догоди и код нас", рекао је бригадни генерал Цветковић.

Студенте је између осталог интересовало и то да ли у Војсци међу појединим припадницима постоји верски екстремизам.

"Ми у Војсци немамо показатеље који би нам указивали на утицај верског екстремизма. Припадници МО и ВС изражавају своја верска осећања у складу са прописима како у војним објектима, тако и ван њих", рекао је генерал Цветковић.

Када је реч о региону, ситуација је ипак мало другачија него у нашој земљи.

"Када је у питању БЈР Македонија, ситуација се мало смирила, али ето, провлачи се кроз медије да ће ући у НАТО под другим именом. Којим, како ће да се зову? Може ли македонски народ да пређе преко свега тога и где је црта испод које се не иде. Када је у питању БиХ, док је ЕУ и док је пара, ситуација ће бити у реду. После тога, видећемо", рекао је Цветковић и наставио:

"Што се тиче Косова и Метохије, мислим да Албанцима није у интересу да праве нови погром Срба као 2004. јер је очигледно да ионако имају допуштење да раде онако како сматрају да им одговара. СЗО није формиран, иако је то било договорено, и ником ништа. Рекли су им да не праве превремене изборе и шта су урадили, направили су их и ставили на листе оне који би требало да се нађу на оптужницама Специјалног суда како би им обезбедили имунитет", навео је Цветковић.

(Ало.рс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Лупетање

11.06.2017 14:55

Само ви лупетајте.Нико није висе сигуран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ветеран

11.06.2017 16:14

Ма нико данас није сигуран, све су то само личне процјене. Свијет је начисто полудио, само фали да сјеверна кореја опали ракету и сви смо у хаосу.

ОДГОВОРИТЕ