Анализа - ''Орлови'', није фраза: Од вашег почетка све зависи!

Српска селекција је у досадашњем току квалификација показала много тога доброг, али је висила у раној фази меча против Молдавије и Грузије. Такав грех би вечерас био неопростив. Из више разлога. . . !

Фудбал 11.06.2017 | 19:00
Анализа - ''Орлови'', није фраза: Од вашег почетка све зависи!
Поглед на табелу - сјајан. Шанса да се домогнемо Мундијала - више него опипљива. Проблеми ривала изазвани суспензијама и повредама - велики. Осећај нације - као у селекторској ери Радомира Антића.

Рационални фудбалски аргументи су ту, на столу. Остао је само онај тежи део посла - да Орлови истрче на добро попуњену Маракану и почисте Велшане. Избаце директног ривала из озбиљне трке и устреме се ка Републици Ирској. Тамо где можемо коначно да покажемо да смо сазрели. Ако не за велика дела, онда бар за велико такмичење.

Теорија је та која указује да Острвљани без Герета Бејла могу само да буду колатерална штета успона српског националног тима. Међутим, Орлови морају да буду довољно паметни, покажу зрелост једнаку оној из меча против Аустрије, како не би у пракси добили шамарчину... А и поред одличних резултата које има иза себе селектор Славољуб Муслин је претходних дана имао на чему да ради.

Искусни стручњак је преузео кормило Орлова, слушајући коментаре о томе како ће својим дефанзивним принципима затегунти Орлове. Како ће од њих да направи такмичарски тим, који неће блистати, али ће за све ривале бити озбиљна „коска“. Десило се нешто супротно: Србија је под командом Славољуба Муслина и на крилима Тадићевог чаробњаштва постала ефикаснија него код Радомира Антића. Три гола Аустрији, исто толико Молдавији и Грузији, два Републици Ирској.

Ипак, коликог год се Велшани плашили наших офанзивних бројки, толико се сигурно надају да Орлови ништа нису научили из сопствених грешака. Када се не ослањају на суви квалитетГерета Бејла Велшани су екипа која се храни самопоуздањем које расте са сваким добијеним дуелом. Видели смо то много пута, видели смо и на Првенству Европе у Француској.

Наша селекција је „икс“ пута фудбалски писменија од Острвљана, али то би морала да покаже од прве секунде меча. Старт у „леру“, налик оном из мечева против Ирске у Београду, као и у Грузији и Молдавији могао би да нам се олупа у главу.

Тај проблем лошег старта је нешто што је сигурно жуљало Славољуба Муслина у претходном периоду. Ирце смо на премијери частили јефтиним вођством. Нисмо платили скупу цену, на крају се и бод испоставио као добар улов... Као што нисмо платили скупу цену тумарања у молдавским и грузијским пространствима.

Високе амбиције Орлова висиле су као најефитнија бижутерија у Кишињеву добрих 30 минута. Молдавија нас је давила високим пресингом и пробијала по боку, са свих страна је био затрпаван простор испред Владимира Стојковића. Срећом, лимитирана Молдавија је убрзо постала жртва сопственог система, али смо сигурни да такав расплет Славољуб Муслин није нацртао у свлачионици. Још горе смо деловали у Грузији. И очајан период је дуже трајао.

После поготка Качараве у петом минуту, Грузија нас је убијала брзом трансформацијом. Ривал није искористио два зицера и дао нам вештачко дисање, погурао је Душана Тадића иФилипа Костића да остатак екипе извуку из мрака и покажу тријумфалан пут.

Рећи ће многи да је то озбиљан напредак када и поред ужасних периода против не баш квалитетних ривала крунишете победом. Можда је то и тачно, али нешто слично у судару са Велшанима би представљало озбиљно изазивање судбине. Идеалан сценарио је да те „жуте минуте“, који су нас прогонили од Кишињева до Тбилисија скратимо на најмању могућу меру. Посебно у оводној фази.

Гол у мрежи Велшана у првих 20 минута значио би да су Орлови обавили више од пола посла. Све супротно била би најава ровоске борбе, великог отпора Острвљана и бојазни да нервоза може да поједе квалитет Орлова.

Зато је почетак важан. Много важан. Волели бисмо да буде сличан оном у Новом Саду. Када су Орлови са Синишом Михајловићем на клупи јаким темпом урнисали Велшане за мање од пола сата. Повели смо већ у у 16.минуту, затим се на све то надовезао погодак Зорана Тошића... Велшани су улетели у машину за млевење меса и нису могли да извуку живу главу.

Нека буде тако вечерас. Почетак је важан. Много важан. Орлови, ставите им до знања где су дошли.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар