Нова звијезда тениса је рођена!

Зове се Јелена и воли да плеше. . . ! Млада Летонка, која је пре два дана прославила 20. рођендан освојила је Ролан Гарос и свет тениса на пречац.

Тенис 12.06.2017 | 22:45
Нова звијезда тениса је рођена!
Јелена Остапенко је учинила немогуће и постала прва освајачица Ролан Гароса која није постављена за носитељку још од 1933. године!  

Када је пре две недеље почео овогодишњи париски грен слем Јелена Остапенко није била разматрана ни у једној јединој причи о успеху, добром наступу, а камоли титули. Јер, до данас није освојила нити једну WТА титулу! У првом плану су биле Симона Халеп, Каролина Плишкова, евентуално прошлогодишња шампионка париског грен слема, Гарбиње Мугуруза, па чак и Каролина Вознијацки.  Већ тада је могло да се осети да је у женском делу жреба велико изненађење могуће. Поготову што у Граду светлости није било ни трудне Серене Вилијамс, ни кажњене и повређене Марије Шарапове.

Ту прилику је, сада већ знамо најбоље искористила Летонка, која је одушевила наступима, пре свега због веома енергичне, агресивне игре, пандан оној коју уме да прикажеДоминик Тим у мушком делу белог спорта. Или пак њен идол, Серена Вилијамс. Занимљлив је податак да је просечна брзина њеног форхенда на овом Ролан Гаросу била за неколико км/ч већа од оне коју је забележио први мушки рекет света, Енди Мари! А то довољно говори колико су њени ударци моћни. Када је крене, а када погађа линије или бар близу њих, нема те играчице која би могла да се носи са толиком снагом коју генерише невероватним кретањем и снагом у ногама.

Добро кретање, то јест координацију ногу јуниорска шампинка Вимблдона из 2014. каже да дугује бављењу модерним плесом, где је чак стигла до националног првенста. Ципеле за играње је носила од пете до 12. године, када је одлучила да их замени патикама за тенис. И није погрешила.

Поред плеса, сигурно јој у бављењу спортом помаже и генетика пошто јој се отацЈевгенијс некада бавио фудбалом у Летонији. Остапенко је иначе украјинског порекла, тако да говори и украјински језик, осим Летонског и Енглеског.     

Где су домети 20-годишњакиње која је пре два дана, играјући полуфинале прославила рођендан, остаје да се види. Оваква игра је може довести до врха, али је велико питање може ли тело да издржи. У сваком случају, звезда је рођена.

ПУТ ДО КУПА СУЗАН ЛЕГЛАН

1. КОЛО Лујза Ширико (САД) 4:6 6:3 6:2
2. КОЛО Моника Пуиг (Порто Рико) 6:3 6:2
3. КОЛО Лесија Цуренко (Украјина) 6:1 6:4
1/8 ФИНАЛА Саманта Стосур (Аустралија) 2:6 6:2 6:4
1/4 ФИНАЛЕ Каролина Вознијацки (Данска) 4.6 6:2 6:2
1/2 ФИНАЛЕ Тимеа Башчински (Швајцарска) 7:6 (4) 3:6 6:3
ФИНАЛЕ Симона Халеп (Румунија) 4:6 6:4 6:3

Извор: моззартспорт

фото: Ацтион Имагес

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

да

13.06.2017 05:48

Јелена Остапенко - ипак се ради о Рускињи.

ОДГОВОРИТЕ