СП: Кејн спасао Енглезе! Тријумфи Словеније, Данске...

Савршени крај каријере Миливоја Новаковића! Сјајни нападач у последњем такмичарском мечу засладио победу над Малтежима - 2:0.  Данци као на траци, Ирци у 92. минуту до три бода! Две победе гостију у квалификацијама за Светско првенство.  Спектакл у Глазгову – Кејн спасао Енглезе у 93'! У оквиру квалификација за Мундијал у Русији, спектакуларан меч виђен је у Глазгову где су репрезентације Шкотске и Енглеске поделили бодове – 2:2.  Шкотска и Енглеска ће лудило из Глазгова препричавати деценијама! Грифитсова ремек дела и Хари Кејн у 93'! Чудесна утакмица у Шкотској!

Фудбал 10.06.2017 | 22:00
СП: Кејн спасао Енглезе! Тријумфи Словеније, Данске...
У мечу Групе Ф, пред око 50.000 гледалаца за шест минута постигнута су три гола.

До првог гола дошло је у 70. минуту када је Алекс Окслејд- Чемберлејн који је заменио Рашфорда, сјајно прошао одбрану и матирао голмана Гордона за 1:0.

Иако је изгледало да ће се меч завршити оваквим резултатом, Шкоти су успели да изједначе.

Шкотска је преокренула захваљујући Лију Грифитсу, који је постигао два гола из слободних удараца, у 87. и 90. минуту. Бод Енглеској донео је Хари Кејн у трећем минуту надокнаде времена, после центаршута Рахима Стерлинга.

За прави спектакл у Глазгову побринуо се Хари Кејн који у 94. минуту доноси изједначење Енглеској – 2:2.

Енглеска је овим ремијем остала на првом месту са 14 бодова, Словенија има 11, а Шкоти сада имају осам.

Незаборавно! Иако су Енглези морали да питање победника реше већ у првих сат времена или можда нешто више. На крају би морали да буду срећни и због освојеног бода, пошто је Хари Кејн тек у 93. минуту утакмице спречио Шкоте да крену да славе победу која би засигурно добила култни статус. На Хемпден Парку у Глазгову 2:2 у једној од најбољих утакмица виђених у квалификацијама за Светско првенству у Русији.

Почетак то ничим није наговештавао с обзиром да су до самог финиша меча играли само - Енглези. Не претерано блиставо, али толико убедљиво да се, кад је Алекс Окслејд Чемберлену 70. минуту коначно откључао браву гола Крега Гордона, учинило да је све готово.

Међутим, зна се - Шкоти нису народ који се лако предаје. Не, Шкоти се никад не предају. До тог 70. минута мртва екипа као да се напрасно сетила да зна да игра фудбал. Или да ако баш и не зна много, има срце које је вољно да експлодира како би спасила обаз Тартан армије.

Њен јунак данас се зове Леј Грифитс. Селтиков фудбалер је у 87. и 90. минуту готово са истоветних позиција испалио два плотуна и оставио Џоа Харта да се пита шта се дођавола десило? Савршенство слободног ударца. Са репризом.

Хемпден парк се запалио!

Али онда је прсте умешала космичка правда. Јер истини за вољу - Шкоти данас нису заслужили сва три бода. И овај један је највише што су могли да добију. Да је било мало више храбрости на почетку, да је било мало више памети на крају. Јер кад је у судијској надокнади Гордонодбранио ударац Ерика Дајера отворио се Шкотима простор за контру којом је могао бити закуцан последњи ексер у ковчег енглеских надања.

Могао је. На крају је испао кобан по Шкоте. Превише су пожурили, превише панично чекали последњи судијски звиждук. Дозволили су гордом Албиону још једну акцију. Перфектан центаршут Рахима Стерлинга и елегантна Кејнова егзекуција.

Вртлог емоција у Глазгову.

Епилог: Енглези су сачували прво место на табели Групе Ф с тим да су им се Словенци после победе над Малтом примакли на три бода заостатка, док би Словаци - ако славе вечерас у Литванији - могли да приђу и ближе. Такође, Грифитсови голови били су први који су у овим квалификацијама завршили у мрежи гордог Албиона.

Не мари - Енглези до краја такмичења имају идеалан распоред. Прво Малту, па Словачку и Словенију на домаћем терену. Ако све буде у реду гостовање у Литванији на концу квалификација биће пука формалност.

Што се тиче Шкота, они ће врло тешко до Русије, али су барем успели да сачувају образ. Много би болео овај пораз. У ствари, нема пораза које би било теже поднети.

Словенија је у Љубљани очекивано победила Малту са 2:0 и направила корак ка Мундијалу. Стрелци за победничку екипу били су Иличић у финишу првог полувремена и Новаковић у 84. минуту.

Словенија је са три победе друга на табели са 11 бодова, а Малта је претрпела свих шест пораза и последња је на табели без бодова.

Илићић је дао, Илићић је наместио, али је главни јунак у Стожицама био Миливоје Новаковић. Један од најбољих играча које је Словенија имала у 21.веку рекао је збогом фудбалу. Човек који је жарио и палио теренима Бундеслиге урадио је то на савшрен начин. Голом којим су Словенци оверили тријумф над Малтом - 2:0. И остали у трци за бараж.

Са 38 година Новаковић је одлучио да каже збогом фудбалу. За све што је дао Словенији космичка правда га је наградила поготком. Играо се 84.минут када је Јосип Иличић одлично центрирао, а Миливоје у свом стилу подметнуо ногу, након што је побегао двојици дефанзиваца. Довољнои за велику радост и овације на Стожицама.

Словенци нису тако били убедљиви.Малтежани су погрешили што су у главама превремено отишли у свлачионицу што је искусни везита Фјорентине умео да искористи и у судијској надокнади првог полувремена постигне прелеп гол.

Наставак је био у знаку Новаковића. На већ описан начин Миливоје је ставио тачку на каријеру и живот у репрезентацији Словеније за коју је дао 32 гола.

У Групи Е Данска је као гост победила Казахстан са 3:1. Данци су повели преко Николаја Јоргенсена у 27. минуту, а водјство је удвостручио Кристијан Ериксен из пенала у 50. минуту. Гол за домаће постигао је Ислабек Куат у 67. минуту, а коначан резултат поставио је Каспер Долберг у 82. минуту.

Данска је друга на табели Групе Е са 10 бодова, а Казахстан је последњи са два бода.

У Групи Ц Северна Ирска је као гост победила Азербејџан са 1:0 голом Стјуарта Даласа у другом минуту надокнаде времена.

Северна Ирска се учврстила на другом месту на табели са 13 бодова, а Азербејџан је четврти са седам бодова.

Данска и Северна Ирска су одрадили максимално посао у квалификацијама за Европско првенство. И то обе репрезентације дошле су до нова три бода у гостима. Данци су били бољи од Казахстана с 3:1, а Северни Ирци од Азербејџана с 1:0.

Данска је на гостовању код Казахстана искористила неопрезан скок Бауржана Исламханакоји је лактом отресао ривала по глави и заслужено добио црвени картон већ у 43. минуту. Још и пре тога Николај Јоргенсен је Данцима донео инцијалну предност, а бројчана надмоћ омогућила је тиму са севера Европе да прилично лако приведе меч крају.

Кристијан Ериксен је био прецизан са пенала, па Каспер Долберг таман кад су Казахстанци помислили да би са десеторицом могли да се врате из мртвих и три бода су већ кренула ка Скандинавији.

Овако су Данци прескочили Црногорце на другом месту на табели Групе Е. Пољаци су три степеника изнад.

У Групи Ц, Азербејџан није успео да на домаћем терену заустави Северну Ирску, иако је деловало да ће бити тако све до 92. минута.

Тада је фудбалер Лидса Стјуарт Далас постигао гол и донео три бода Ирцима који су сада усамљени на позицији број два на табели са 13 остварених бодова.

Велика победа за Ирце.

Група Ц:

Азербејџан  - Северна Ирска 0:1 (0:0)
/Далас 90+2/

20.45: Немачка - Сан Марино
20.45: Норвешка - Чешка

Група Е:

Казахстан - Данска 1:3 (0:1)
/Куат 76 - Јоргенсен 27, Ериксен 51пен, Долберг 81/

20.45: Црна Гора - Јерменија
20.45: Пољска - Румунија

Група Ф:

Шкотска - Енглеска 2:2 (0:0)
/Грифитс 87, 90 - Окслејд Чемберлен 70, Кејн 90+3/

Словенија - Малта 2:0 (1:0)
/Иличић 45, Новаковић 84/

20.45: Литванија - Словачка

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар