ЕУ: Стање у БиХ веома лоше

Економски раст БиХ је испод могућности земље, што отежава смањење стопе незапослености, док чести застоји политичке природе спречавају спровођење структуралних реформи с којима се ионако касни, навела је Европска комисија у Прегледу спровођења економских реформи за земље западног Балкана и Турске.

Босна и Херцеговина 10.06.2017 | 20:10
ЕУ: Стање у БиХ веома лоше
Упозоравају да Економски програм реформи БиХ за период 2017 – 2019. не садржи план структуралних реформи с кохерентном стратегијом за цијелу земљу, а процјене и препоруке Европске комисије из прошле године су углавном изигнорисане.

Такође, наводе да и даље не постоји ни покушај реформе образовног система који би био усклађен с потребама на тржишту, а гломазни, компликовани и неефикасни јавни сектор спречава раст кључних грана попут туризма и информационих технологија.

Посебно брине, како истичу, снажан раст спољног дуга, посебно у РС, који, како упозоравају, већ досеже 60% бруто домаћег производа. Укупан дуг БиХ, како наводе, износи 40%, међутим, посебно упозоравају на то да је тренд раста у протеклих неколико година веома забрињавајући.

''Приступ међународним финансијским тржиштима је ограничен, а домаћи извори финансирања су већ сада протегнути до крајњих граница. Та чињеница представља главно ограничење за спровођење већ ионако закашњелих јавних инвестиција. Јавна потрошња је и даље у значајној мјери усмјерена ка потрошњи и прерасподјели, док се пословично запостављају потребе за инвестирањем'', наведено је у документу.

Додају да је око 70% јавног дуга према иностраним кредиторима, од чега се највећи дио односи на међународне финансијске институције попут Међународног монетарног фонда, Европске инвестиционе банке и Свјетске банке, а већина њихових кредита условљена.

Сервисирање јавног дуга више је него удвостручено протеклих година, а што је још горе, Европска комисија предвиђа да ће наредне године јавни дуг досећи чак 6% укупног БДП-а.

''То ће посебно отежати рефинансирање јавног дуга. Осим тога, већ сада изражена потреба за рефинансирањем, издавање владиних обвезница у 2015. и 2016, као и ограниченост и дјелимичан застој у приступу другим изворима финансирања, могу довести у питање фискалне пројекције'', навели су они.

Велика препрека значајнијем смањењу незапослености, како се наводи, је и даље велико оптерећење на зараде, што, како упозоравају, доприноси јачању сиве економије.

''Такође, оштар пад у приходима из доприноса за социјалну заштиту је изненађујући, с обзиром на очекивани солидан раст запослености'', навели су они, чиме се, истина посредно, поново ставља знак сумње на званичне статистике институција у БиХ о повећању запослености.

Међутим, ни ту није крај поражавајућим подацима Европске комисије. Истичу да је пословни амбијент у БиХ најгори у Европи.

''БиХ је с удјелом од 34% бруто домаћег производа у 2015. у односу на 98% прије рата једна од најмање интегрисаних економија у региону. Посебно брине губитак конкурентности због застарјелих технологија, фрагментираног унутрашњег тржишта, нетарифних трговинских баријера попут компликованих процедура за извоз, недостатка координиране контроле на граничним прелазима, слабе граничне инфраструктуре и недостатка циљаних мјера за задовољавање европских санитарних и фитосанитарних стандарда'', наведено је.

БиХ, такође, нема адекватне политике којима би планирала развој, а томе посебно доприносе лоши статистички подаци и застарјеле рачуноводствене праксе.

Извор: Индикатор.ба

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

С странци

10.06.2017 21:08

А странци кад додју.Казу ви напредујете.Смијесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Квази

10.06.2017 21:41

Каква од два народа нежељена 'држава' - такве јој и институције и све оно што би дрзава требала да буде. А ово је вјештачка, нежељена и неодржива творевина. Разлаз!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

10.06.2017 21:45

Јако ми вас зао,све је испало као сто смо зељели......!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трљају руке

11.06.2017 10:27

Задужили нас до гуше, економију уништили...али иду даље!!!

Name

Драган

10.06.2017 23:13

И на то све дипломате попут Хана, Вигемарка, Могерини или Инцка само "изразе забринутост"...чиме јасно показују да им овакво стање одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.06.2017 06:50

Подијелите нас па да свако свој кутак гради. Не иде више овако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

11.06.2017 09:17

Ма јок,како лосе,па гледамо ми РТРС, људи фино казу како смо ми имали привредни раст за 2% сто ни једна земља у региону није имала,немој да сирите дезинформације,то сто ова омладина одлази је зато сто су нерадници а у ста це нам....имами ми насе пензионере,они неце никуд а и људи имају искуство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.06.2017 02:54

Овде је ријец. О овима твојима на нивоу БиХ цитај мало