Запошљавање по баби и стричевима

Запошљавањима у јавном сектору нема краја. Осим тога, примјери показују да је основна квалификација за запослење на државним јаслама родбинска веза са неким из власти. Из невладиног сектора поручују да власт већ одавно не промовише и не запошљава способне већ подобне.

Република Српска 10.06.2017 | 19:53
Запошљавање по баби и стричевима
Непотизам у запошљавању свакодневица је у Републици Српској. Најдрастичнији примјери запошљавања по баби и по стричевима, а на рачун Републике Српске су премијерка и министри Српске. Цвијановићи су први схватили да је на државним јаслама најбоље, па је тако шефица Владе Жељка Цвијановић сина удомила у “Електропренос БиХ”.



На запослење није дуго чекала ни кћерка шефа трезора Републике Српске. Зоран Тегелтија кћерки је нашао посао такође у “Електропреносу БиХ”. Најновији примјери су супруга министра за рад и кћерка министра за пољопривреду Републике Српске. Супруга Миленка Савановића однедавно плату прима из Фонда за зашиту животне средине и енергетске ефикасности, а на платном списку овог фонда је и кћерка Стеве Мирјанића.

"Јавна управа још увијек не баштини, не промовише, не заговара и не тражи најбоље кандидате. Траже се подобни на овај или онај начин. По правилу су то политички подобни", рекао је Адис Араповић из Центра цивилних иницијатива.



Да ствари нису чисте показује и податак ове невладине организације о транспарентности података јавних предузећа о запошљавању.

Случајно или не, на листи оних који таје податке је и Фонд за зашиту животне средине у којем су запослене супруга и кћерка министара Републике Српске.

"Неутемељено у закону, неоправдано и потпуно непотребно скривање информација од јавности што може само скренути пажњу на ове институције и пробудити сумњу да се нешто крије. Да се крије нетранспарентно, немериторно, непоштено и понекад незаконито запошљавање у овим јавним институцијама и предузећима", истакао је Араповић.

Није боље ни у осталом дијелу БиХ.

У задњих годину дана, на основу уговора о дјелу, у Архиву БиХ био је запослен Аднан Хаџиабдић, син замјеника директора ове институције Хаџије Хаџиабдића. Хаџиабдић старији је за Балканску истраживачку мрежу БиХ потврдио информацију истичући да је његов син запослен јер се "указала потреба".

Тако су јавне институције постале политички плијен.

"Цијела прича о јавном конкурсу, и његово расписивање које је добрим дијелом нетранспарентно, и процедура која је такође нетранспарентна, и састав комисија које су такође нетранспарентне, и на крају поступак вриједновања кандидата што је једним дијелом транспарентно, али потпуно ирелевантно - нас води до избора оних кандидата који су подобни", напомиње Араповић.

Поставља се питање до када ће све то трпјети млади, незапослени, политички неподобни и без премијера и министара у породичном стаблу?

"Уже може да се вуче стотинама година, али ће једног дана доћи до пуцања ужета. Једнога дана ће ти млади људи морати, хтјели или не, немајући куд и гдје схватити да ако је неко функционер да његово дијете није најпаметније и да је оно једино квалификовано за одређен посао", рекао је психолог Милан Стојановић за БН телевизију.

Закон о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске је непрецизан због чега је тешко доказати утицај функционера на запошљавање, нагласили су из невладиног сектора.

Док се закон не прецизира, како ствари стоје, још ћемо се наслушати оправдања попут оног министра Савановића да је његова супруга "поднијела жртву", а не добила награду новим запослењем на рачун Републике Српске.



БН телевизија

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

награда

10.06.2017 18:06

Стручни људи одлазе, одлази омладина из БиХ и РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

касно је

11.06.2017 04:12

Касно је, требали смо отићи чим је Тита забољела нога.

Name

Спиридон Копицл

11.06.2017 06:06

Има ли ко из СДС-а, да је упослио неког свог?

Name

БУДО

10.06.2017 18:16

А како да се запослите кад имате вишак правника,економиста,дифа,педагогије,психологије итд,штанцање диплома на приватним факултетима итд.Већ имамо и довољно математичара(штанцање у Брчком)а свагдје у свијету је дефицит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доле на дну

10.06.2017 21:18

Дјеца се знаци запосљавају у фамозном "електропреносу БИХ" а овамо прица непостојеца БИХ, нефункционална, неодрзива итд.прица за стоку ситног зуба. Овај неписмени крезуби народ (цаст изузетцима) не заслузује боље.

Name

дејанпд

10.06.2017 21:38

Наивно је мислити да има виска игдје осим на јавним јаслама, ови које набрајас су на Бироу рада, мозда цекају посао у струци,мозда преквалификацију, какогод или цекају или покусавају наци рјесење да не проведу зивот у цекању. Проблем је сто нема сметњи да се исти ти правници, економисти...без проблема,али и без отворених позиција у јавним предузецима и установама запосљавају само зато сто су дјеца руководилаца,министара и слицних или су им сира фамилија и странацки подобна гласацка база или це тате да празне Будзет фирме или установе на рацун партије кад затреба куповина гласова и промотивна кампања пред нове изборе. Људи никако да схвате да су ови лопови на власти изградили систем нема ту ситних лоповлука и класицне куповине гласова,то се ради системски од јавног сервиса, хеликоптерског сервиса, сви ресурси РС се стављају на располагање владајуцој клики, па цак и Будзет, средства путева, возила јавних установа и предузеца, привредници којима се гледало кроз прсте последњих година, онда кампањски путем мјесних одбора крецу спискови за запосљавање, па спискови гласаца којима мозе платити тај посао, па на крају уцјене у јавним предузецима, пријетње предсједника ста ако он не побједи, те на последњој степеници демократије долазе и изборне комисије и стабови, које у довољној велицини контролисе тренутна позиција и вуце конце...ако ни то не помогне онда се купе папци... Нема изборне смјене резима, он се руси револуцијом. Историја показала и доказала

Name

Никола

11.06.2017 05:31

А јел се на државном не купују испити и дипломе?

Name

ЕЕ/ Касно Је

12.06.2017 05:26

Е бас зато сто нам је касно, требамо тољаге у руке и сви на улицу.Зар имамо ста изгубити????

Name

Велики

10.06.2017 18:47

Паметни одлазе у иностранство који су се намучили да додју до дипломе. Ови татини и мамини синови који су купили диплому остају овдје јер тамо такве неце. Тако смо гласали па сад трпимо незналице које трче на дрзавна јасла јер тамо плата иде а не треба знање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

10.06.2017 21:52

Свака цаст погодјена сустина са овом констатацијомТАМО ТАКВЕ НЕЦЕ у исто ам се увјерио приликом студија у грацу вратисе се татини и мамини синцици ил се пребацисе на некакве висе сколе тамо јел побогу претезак је језик камо ли јос испит полозити.

Name

Гојко

11.06.2017 06:32

Ако наведете име иједног политичара код ког жена и дјеца раде код приватника, и нису на буџету, гласамо одмах за њега

Name

либерал

10.06.2017 18:55

У РС у прва 3 мјесеца родјено 2118 умрло 4111. Само се запосљавајте. Ускоро играте пред празним трибинама. А мозда додју и Арапи, ко зна. Данке Деутсцхланд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овер

10.06.2017 21:09

Није мозда Арапи долазе сигурно...пусте њиве требају господара. Исто је и у Србији

Name

Будимо реални

10.06.2017 19:04

Па како би ви запосљавали ? Јел мислите да је у Њемацкој другације или САД ????? Ко је гори вазда це бити гори. Па они су нам то донијели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре будимо реални

10.06.2017 20:47

Не лупетај .

Name

Дијагноза

11.06.2017 06:55

Са ког ли си небеског тијела ти спао на планету земљу?

Name

ЕЕ/ Овер

12.06.2017 05:31

Не знамо ми без тудје сапе!И

Name

опомена

10.06.2017 20:04

Узалуд све у оваквој земљи, имате дио клана којима је све допуштено, да се запошљавају на мјеста које они замисле, да имају све привилегије, без обзира шта неко каже, јер они су та нека посебна класа изнад обичног народа.Управо то доказује да им ништа није битно у овој земљи, само су они битни,а ко им је омогућио да уживају ово данас што имамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ступидон Моронесцу

10.06.2017 20:12

Сваки народ има власт какву заслузује. Дакле, покварен народ има покварену власт. Ту и такву власт бирају они којима никако не долази из гузице у главу, и то вец дуго времена. Питагорина теорема: "Будали је лаксе зацерати 2 метра у стразњицу, него 2 милиметра у главу". Цаст изузецима, али они су и онако преко границе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драж

10.06.2017 21:05

Све фини неки људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драж

10.06.2017 21:06

Народе,само паси и не дижи главу

ОДГОВОРИТЕ
Name

игор укц

10.06.2017 21:57

Ево нам на укц једног који се вратио из аустрије студирао тамо медицину није исло напустио па заврсио факултет спорта у грацу овдје се запослио као доктор на паприковцу тако га потписују... од кад је то ДИФ једнак МЕДИЦИНИ јесте ли ви нормални људи...СТА РАДИТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замјеник директора

10.06.2017 22:10

Све законе, укључујући и оне који дозвољавају запошљавање татиних синова УСВОЈИО ЈЕ НАРОД Босне и Херцеговине. Сви политичари су дошли из народа, изабрани од народа! Према томе тишина и да се не чујете, овце немају право гласа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чаруга

11.06.2017 05:37

Код нас у Броду посао је наследан.По одласку на друго радно мјесто или пензију обавезно се запошљава неко од родбине тј син ћерка снаја и то под условом "ЈА ИДЕМ АЛ НА МОЈЕ МЈЕСТО МОЖЕ САМО ОНА ИЛИ ОН"

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрзим босну

11.06.2017 07:34

Молио би бн да објави криминалне радње ико запосљавања у бијељини коју проводи сдс гдје су поједини запослили по 10 цланова своје фамилије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далеко од мене

11.06.2017 07:59

Сви они који нису способни било шта конкретно да раде, тамо се запошљавају. Имали смо прилику да их срећемо, да се сажалимо на њихове способности, а онда проради штела и добије се скупо плаћено радно мјесто. Ирезултат је држава оваква,каква јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИМА ТОГА ЈОС!

11.06.2017 08:03

Арие Ливне својим соферима и тзв. тјелохранитељима купује дипломе и запосљава их у јавни сектор. То је онај сљам који трцкара око њега ради интереса, а он их назива својим пријатељима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрзим босну

11.06.2017 10:49

Опет једни на друге лажу.кад се поцну запошљават по струцној спреми а не бабиној ил странацкој бице нам боље

ОДГОВОРИТЕ