Казна за пасош издат након рока

Агенција за идентификациона документа и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) обрачунаће фирми "Милбауер" пенале за сваки захтјев за издавање пасоша који није ријешен у уговореном року, најавио је директор ИДДЕЕА Ариф Нанић.

Босна и Херцеговина 10.06.2017 | 16:27
Казна за пасош издат након рока
Он је за "Глас Српске" рекао да ће пенали бити обрачунати за сваки захтјев за издавање пасоша који је ушао у досије и у којем је пробијен рок.

''Питањем пенала бавићемо се када "Милбауер" нормализује темпо штампања пасошких књижица. Извршићемо обрачун пенала и онда ћемо добити тачан износ уговорне казне због кашњења'', рекао је Нанић и додао да су добили гаранцију од управе "Милбауера" да ће застој у издавању пасоша бити отклоњен од 15. јуна.

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић затражио је од менаџмента ИДДЕЕА да уговор са "Милбауером" буде досљедно примијењен и да буде активирана наплата пенала јер је становнике довео у ситуацију да на пасоше чекају дуже од 30 дана, колико износи законски рок у којем треба да буду издати.

Затражио је да ИДДЕЕА испита и зашто је дошло до масовне појаве да грађани траже издавање пасоша по хитној процедури. Редовна цијена пасоша је 56, а издавање у хитној процедури кошта 200 КМ.

Османовић је нагласио да је разочаран у "Милбауер" који је у марту потписао једногодишњи уговор са ИДДЕЕА вриједан више од десет милиона КМ и обавезао се да ће у року од годину испоручити око 550.000 пасоша.

''Чим су потписали тај уговор, констатовано је да немају довољно репроматеријала за израду пасоша, прије свега, специфицираног папира, што говори о неозбиљности те компаније која је прије тога три године израђивала пасоше. Надао сам се да смо ријешили питање набавке пасоша за годину и да ћемо моћи у миру расписати међународни тендер за четворогодишњу набавку пасоша'', рекао је Османовић.

"Милбауер" је дао гаранцију да ће послије 15. јуна потпуно стабилизовати издавање пасоша јер ће добити репроматеријал и моћи у пуном капацитету штампати пасоше.

''Сада су радили смањеним капацитетом и трошили репроматеријал који им је остао од прошлог тендера. Имали су залихе за око 100.000 пасошких књижица и то су на неки начин развлачили. Хоћу да вјерујем да ћемо након 15. јуна у пуном капацитету издавати пасоше и да ће грађани БиХ бити поштеђени проблема'', казао је Османовић.

На питање да ли је код кашњења у издавању пасоша ријеч о закулисним играма јер су многи грађани принуђени да за пасоше дају 200 марака, Османовић је казао да очекује да то провјери ИДДЕЕА.

''Превелик је број грађана који су плаћали велик износ да би добили пасош. По хитној процедури издају се пасоши само ако неко треба на лијечење или хитно на посао у иностранство, а ово се сада претворило у ситуацију да је сваки други грађанин плаћао високу цијену пасоша само да би га добио брже'', рекао је Османовић.

Нанић тврди да нема преваре са хитном процедуром за издавање пасоша.

''Грађанин има право да се опредијели да ли ће узети редовни или хитни пасош'', каже Нанић.

ИДДЕЕА је прије неколико дана расписала тендер за набавку пасошких књижица, које ће изабрана фирма штампати током четири године. Тендер је требало да буде расписан прије готово два мјесеца, али је објављен тек након писма упозорења и пријетње тужбом француске компаније "Џемалто".

Французи су одустали од жалбе на претходном тендеру који је добио "Милбауер" након што им је ИДДЕЕА обећала да ће тендер за четворогодишњи посао расписати до 20. априла.

Јапански амбасадор

Амбасадор Јапана у БиХ Казуја Огаве, који се у петак састао са Адилом Османовићем у вези са донацијом за болнице у БиХ, осврнуо се и на проблеме у вези са издавањем пасоша.

''У Јапану процес издавања пасоша траје између седам и десет дана. Никада нисмо имали проблем са израдом пасоша'', казао је Огаве.

Извор: Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Драган

10.06.2017 15:08

А шта ми оштећени имамо од тога? Кога да тужим и наплатим пенале?

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

10.06.2017 15:13

Какви пенали и бакрачи. Треба свакоме ко не добије пасош у законском року вратити 50% уплате па да видиш хоће ли бити кашњења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрцевци

10.06.2017 15:35

ОНИ НАРОДУ ТРЕБА ДА ПЛАТЕ ПЕНАЛЕ И НАРОД ОВОЈ ДРЗАВИ ПЛАЦА СТАЛНО ПЕНАЛЕ ДОСТА ВАС ЈЕ ВИСЕ СВИЈУ СВИ ВИ СЕБЕ УГРАДИТЕ А САД ВАМ ЈЕ ГЛАВНО БРЗИ ПАСОСИ ЗАТО СТО НИСТЕ СМЈЕЛИ ВИСЕ ПОСКУПЉИВАТИ ЈЕР СТЕ ИОНАКО НАЈ СКУПЉИ ОБИЦНИ СТЕ ЈАДНИЦИ

ОДГОВОРИТЕ