Анализа: Елитни магацин од 785.000.000 евра!

Десет хаубица због којих тренутно гори фудбалска пијаца! Заједно су дали 271 гол!

Фудбал 11.06.2017 | 23:00
Анализа: Елитни магацин од 785.000.000 евра!
Њихова имена биће најчешће помињана током надолазећег лета. Биће у свим анализама, на свим насловницама спортских часописа, у телевизијским емисијама, вестима... Искакаће из фрижидера, да се народски изразимо. Али, они ће на надолазећој трансфер пијаци бити у центру пажње, а клубови су за њих спремни да помере све границе и искеширају досад невиђене суме новца. Никада досад у историји фудбалског пословања нисмо на једном месту имали толико асова чије цене превазилазе астрономских 100.000.000 евра, или су ту негде, јако близу те „магичне“ цифре. А за ову десеторицу заинтересовани купци могли би да издвоје вртоглавих 785.000.000 евра. Од чега чак тројица тренутно вреде суму новца која у себи има по девет цифара. 

Њих десеторица заједно су ове сезоне постигли укупно 271 гол, били су страх и трепет за противничке голмане и апсолутно заслужено се због њих гази у некошено, док навијачима непрестано ради машта. 

Да не дужимо превише, крећемо одмах са прелиставањем списка...

КИЛИЈАН МБАПЕ - 120.000.000 (Реал Мадрид, Арсенал, Манчестер Јунајтед)

Ако овог лета падне рекорд у висини трансфера, онда ће се то десити због француског чуда од детета! Одавно није виђена таква експлозија једног клинца у једној сезони каоМбапеова у претходној.  са сваким новим голом, цена је расла у недоглед и тренутно вреди преко 100.000.000 евра. Тачно толико је Монако одбио од Арсенала. Нешто слично би можда могли да плате и манчестерски клубови. Једини прави кандидат за довођењеМбапеа је Реал Мадрид. Тешко овог лета, врло вероватније следећег. Зато последња вест и гласи да се Мбапе договорио са Монаком да остане још једну сезону и чека Реал. Али саФлорентином Перезом никада нисте начисто. Ако овог лета искешира 120.000.000 евра, опет ће срушити светски рекорд. Не би му био први пут… Мбапе хоће у Реал, Зидан га воли и сви предуслови су ту. Питање је само да ли одмах или за годину дана.

ПЈЕР ЕМЕРИК ОБАМЕЈАН - 70.000.000 (ПСЖ, Милан)

Од свих пробројаних он је најдаље отишао у реализацији трансфера. Практично га је завршио и у наредним данима ће од Бернарда Силве преузети статус најскупљег играча овог прелазног рока. Обамејан је имао понуде из Енглеске и из Милана. Реал му се није јавио иако се Габонац надао том позиву. На крају је одабрао ПСЖ. Због спортских амбиција, новца, језика, породице, а неки чак кажу и фризера код којег је приватним авионом ишао често из Дормтунда у Париз. Борусија ће добити 70.000.000 евра за обештећења,Обамејан је договорио плату од 14.000.000 евра по сезони током четири године. Милан му је нудио само 8.000.000 евра, избор је био врло лак. Додуше, имао је бруталне понуде из Кине, али му се и даље играо врхунски фудбал

АЛВАРО МОРАТА - 70.000.000 (Манчестер Јунајтед, Челси, Милан)

Овај момак ће бити једна од оних сапуница која вам се попне на главу током лета. Остаје у Реалу? Иде у Манчестер Јунајтед? Или Челси? Можда Милан? Ништа није јасно што се тиче Моратине судбине. Он би најрадије остао у Реалу, Зидан нема ништа против да га задржи, али је проблем минутажа и то што Мората једноставно не може добије улогу стартера поред Бенземе. Зато је одлазак вероватнија опција него останак. Међутим, трилема је где ће завршити Мората. Реал је одбио Јунајтедових 60.000.000 евра и тражи 30.000.000 евра више. То је вероватно само почетни став у преговорима и Перез би га продао за 70.000.000 евра. Али не Манчестер Јунајтеду због ситуације око Де Хее.Конте је био човек који је инсистирао на Моратином доласку у Јувентус, али је отишао из Торина пре него што је Шпанац дошао. Сада га хоће у Челсију, а после целе ситуације саКостом, није искључено да дођу и Мората и Лукаку. Најслабије шансе се дају Милану који је спреман да плати 60.000.000 евра Реалу и да Морату учини најплаћенијим играчем Серије А са 8.000.000 евра по сезони. Али то је за Морату најмање атрактивна опција…

ДИЈЕГО КОСТА - 90.000.000 евра (Тјанђин Кванжан, Милан)

Јутрос смо добили и дефинитивну потврду да ће Дијего Коста бити једна од бомби летњег прелазног рока. Иако се месецима спекулисало да се договорио са Кинезима и да ће постати најплаћенији играч света, сјајна сезона Плаваца га је одобровољила и натерала га да Кинезе стави на чекање. Процветао је код Контеа и опет постао срећан у Лондону. АлиКонте му није заборавио да је планирао да га остави на цедилу и када се све завршило, хладнокрвно му је СМС поруком саопштио да може да тражи нови клуб. Наравно, Кинези су опет актуелни, пре свих богати Тјанђин Кванжан, а обештећење би могло да иде и до 90.000.000 евра. Челси је већ имао добро искуство када је Кинезима “увалио” Рамиреса иОскара за велике паре. Шушка се и о Милану, али Росонери не могу да плате као Кинези. Једино да Коста попут Обамејана стави спортске пре економских интереса и да за мање пара пређе у Милан. Жорж Мендеш је већ преговарао са Италијанима и објаснио им кква је ситуација.

РОМЕЛУ ЛУКАКУ - 85.000.000 евра (Манчестер јунајтед, Челси)

Лукаку жели да направи велики искорак у каријери и коначно потпише за клуб вредан његових играчких квалитета. Његове последње изјаве оставиле су недвосмислен знак да останак на Гудисон Парку није опција. У Евертону су већ одредили цену на 85.000.000 евра, иако ће вероватно бити задовољни и са пет до десет милиона мањом сумом. Много важнији од тога је онај други део приче, где је Лукаку потврдио да остаје у Премијер лиги и да ће играти Лигу шампиона. Тако је затворио врата Пари Сен Жермену и Јувентусу, који су га дуго пратили. Остали су само Челси и Манчестер јунајтед. Како је великан с Театра снова већ пикирао Алвара Морату, Антоана Гризмана и Андреу Белотија као опције пре стрелца 26 голова из прошле сезоне, логично је да закључимо да је Лукаку у овом тренутку јако близу повратка на Стамфорд Бриџ. Где је оставио неке недовршене послове. С одласкомДијега Косте у Тјанђин Кванжан, те Мишија Батшуаја, Челси Белгијанцу оставља огроман простор да заузме место првог центарфора. Посебно јер је тип голгетера каквог Антонио Конте обожава. Ко зна, можда ћемо Лукакуа гледати следеће сезоне у пару са Алваром Моратом.

АЛЕКСАНДРЕ ЛАКАЗЕТ - 65.000.000 евра (Арсенал, Атлетико Мадрид, Ливерпул)

Годинама уназад на европској фудбалској пијаци влада прави рат за страшног француског голгетера, кога су многи пикирали, али нису успевали да га добију. Пре свега због тврдоглавости првог човека Лиона Жан Мишела Оле, који је дуго одбијао да уопште седне за сто са потенцијалним купцима. Сада су се карте окренуле. Лаказет је свестан да му је потребан нови изазов у каријери и спреман је да овог лета отвори ново поглавље. Откупна клаузула постављена је на 65.000.000 евра, а три су клуба заинтересована за Лаказетовеуслуге - Арсенал и Ливерпул предњаче, док је Атлетико Мадрид у незавидној позицији због актуелне и активне суспензије регистрације играча до јануара 2018. године. Али, Лаказет је у недавном разговору с новинарима оставио простор да ипак задужи опрему Јорганџија, што даље имплицира да би Антоан Гризман могао да оде из шпанске престонице. Арсен Венгер види Лаказета као предводника једног новог, моћног Арсенала, који би овог лета могао да искешира велики новац и створи јак пројекат. Спреман је Венгер да се одрекнеОливијеа Жируа, па чак и Алексиса Санчеза како би Лаказету отворио место. Али, све под претпоставком да неће успети да приволи Килијана Мбапеа да дође на Емирејтс, пошто је и даље прва жеља. Јирген Клоп такође има својих жеља, али Редсима је потребно да растерете састав како би створили простор за Лаказета. Без сумње, водиће се велике борбе за њега.

АНДРЕА БЕЛОТИ - 100.000.000 евра (Манчестер јунајтед, Милан, Арсенал)

Певац је за једну сезону направио чудо! Потпуно је експлодирао и залудео фудбалску Европу својим голгетерским умећем. Није ни чудо што је промућурни председник ТоринаУрбано Каиро на време продужио уговор са Белотијем и залепио откупну клаузулу од 100.000.000 евра, због чега су му се многи подсмевали. Сада се многи хватају за главу од муке, Андриј Шевченко је човек са ким га највише пореде, а Каиру се на месту очију појаве два симбола евра, кад год погледа у Белотија. Није ни чудо када са своје 22 године тресе мреже нехотице, како му се прохте. Манчестер јунајтед је озбиљно заигризао мамац, Жозе Мурињо је полудео за њим и спреман је да искешира 100.000.000 евра за њега. Наравно, под претпоставком да посао са Гризманом пропадне. Милан је такође врло заинтересован и жели Белотију да додели главну улогу у новом тиму Росонера, али из Торина су већ поручили да морају да поправе понуду. Арсенал је још зимус хтео да предупреди конкуренте, али је понуда од 65.000.000 евра била премала. Критичари су, ипак, опрезни са Белотијем и упозоравају на то да би Белоти могао да буде „Оне хит wондер“, односно сензација за једну сезону. Међутим, Белоти делује као озбиљан посао и неко ко ће само да напредује с годинама. Друга је ствар то да ли је вредност од 100.000.000 евра реална. Тржиште је рекло своје.

АЛЕКСИС САНЧЕЗ - 60.000.000 евра (Челси, Бајерн Минхен, ПСЖ)

Како време пролази све нам више делује да се Алексису Санчезу уопште не остаје у Арсеналу. То је било јасно још у финишу прошле сезоне, зато се оволико дуго „затеже“ око продужетка сарадње, а у овом тренутку јако је близу одласка него останка. Цена је постављена на минимум од 60.000.000 евра, што је сума коју Челси, ПСЖ и минхенски Бајерн могу да приуште. Посебно јер ће за тај новац добити врхунско појачање. Чилеански медији недавно су већ објавили тврдње да је Санчез договорен за Бајерн, али и даље нема потврде из Немачке. Јасна је логика којом се води Карло Анћелоти. Осим што ће да створи одличну конкуренцију Роберту Левандовском, пре свега ће добити играча који би могао да одмени ветеране - Арјена Робена и Франка Риберија - по потреби. Посебно ако се узме да је Даглас Коста слободан у избору средине. Антонио Конте би да украде Санчезанајвећем ривалу и тако појача крилне позиције, пошто ће се вероватно отарасити Вилијана, док ПСЖ има своје планове и никад не мањка новца за једно овакво име. Биће то прави рат за потпис искусног Чилеанца. 

АНТОАН ГРИЗМАН - 100.000.000 евра (Манчестер Јунајтед)

Требало је да буде прва бомба прелазног рока, а на крају неће бити ни петарда. Изгледало је као извесно да ће напустити Атлетико и да ће Манчестер Јунајтед платити откупну клузулу од 100.000.000 евра, а онда је стигла кататрофална вест из Лозане да је Мадриђанима забрањена регистрација играча. И самим тим је стављен вето на продају носилаца игре за које не би могле да стигну замене. Гризман ће остати у Атлетику, али ако се Јунајтеду изјалове остали планови, није искључено да у финишу прелазног рока Црвени ђаволи ипак активирају клаузулу, а да Симеоне врати са позајмица Вијета, Сантос Бореа или Жоту и да неко од њих уз Гамеира и Кореу изнесе терет Атлетиковог напада до 1. јануара када стиже зелено светло за довођење појачања.

ЏЕЈМИ ВАРДИ - 25.000.000 евра (Евертон)

Прошлог лета је пропустио шансу када је био на врхунцу каријере. Одбио је Арсенал и потписао нови уговор вредан 100.000 фунти са Лестером. Од тада му је цена пала, нема више клубова који стоје у реду за његов потпис. Ипак, Евертон мотри на Вардија и могао би да га доведе као велико појачање. За цену од око 25.000.000 евра. Али под условом да Лукаку напусти клуб што је готово извесно. Варди чека јер га је Евертон означио као прву замену за Лукакуа, а вероватно ни Лестер не би имао ништа против. Енглез има 30 година и ово је добра цена. Плус што би Муса и Слимани добили већу минутажу.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар