Могући губици до 300 милиона КМ

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић сматра да ће губици примјеном адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ /ССП/ са БиХ у Републици Српској бити између 250 и 300 милиона КМ.

Република Српска 09.06.2017 | 10:29
Могући губици до 300 милиона КМ
"Европске дипломате помињу да је ССП донио извоз који је већи за 12,5 одсто, али се не помиње колико је порастао увоз у БиХ. Извоз неких наших производа је потпуно обустављен", рекао је Маринковић за "Независне новине".

Он наводи да је извоз домаћег младог кромпира потпуно заустављен, а увози се из Египта.

"Константно већ пет до шест година имамо проблем с извозом меса, а све више нас преплављује јефтини парадајз из јужних земаља. ССП дефинитивно чини огромну штету пољопривредницима", тврди Маринковић.

Према његовим ријечима, главни кривци за такво стање су институције у БиХ које не чине ништа да се пољопривредницима помогне.

"Домаће институције избјегавају да уведу мјере које би помогле пољопривредницима, превасходно тако да се уведу баријере на границама. Европски пољопривредници имају значајне субвенције и олакшице, ниске камате, плави дизел, који код нас не смијемо ни поменути", каже Маринковић.

Он од домаћих институција очекује да уведу све законске мјере заштите домаће производње, да повећају аграрни буџет, те да гарантују редовност исплата.

Влада Републике Српске закључила је да је анализа Свјетске банке о утицају адаптираног ССП-а са БиХ на пољопривреду нетачна, непотпуна, ограничена и не обухвата индиректне утицаје на пољопривреду.

Овакав закључак Влада је донијела на основу информације коју је доставило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, у којој се даје мишљење о анализи Свјетске банке да би максимални губитак тарифних прихода од увоза производа пољопривреде и прехрамбене индустрије из ЕУ-28 годишње износио од 51 до 68 милиона КМ.

"Анализа не обухвата индиректне трошкове либерализације трговине по основу притиска увозних производа на домаћу производњу процијењену од стручних служби Министарства на око 200 милиона марака", наведено је у информацији.

Анализа је ограничена само на анализу директних ефеката по основу додатно либерализоване трговине, а не обухвата индиректне утицаје на домаћу производњу и приход домаћих пољопривредних произвођача.

Нема адекватних података о производњи, те су нетачно идентификовани поједини сектори као нарочито угрожени, попут перадарства и пчеларства.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске имају примједбу и на спорост у сачињавању анализе, напомињући да је први састанак о методологији одржан у августу 2016, а да је коначни извјештај достављен 16. маја ове године.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

инвалид-држава

09.06.2017 08:41

Очигледно у овој инвалид-држави економија није ничија а политика је свачија брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм..

09.06.2017 09:02

А кад су пољопривредници и Милорад хорски вристали да то не треба прихватити без гаранција за помоц, онда су сви били велики европејци, а они ретроградне снаге, недемократске. Е сад цемо хорски да плацемо.

Name

ЖИКА Ж

09.06.2017 09:39

ЈОЈ СТЕВО, СТЕВО, битанго једна црвена.

Name

модрицанин

09.06.2017 09:32

Ста је 300 милки за нас,медју покраденим милијардама ? Ситница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кмецавци

09.06.2017 15:29

Само плацу и кукају, плац не јењава...стално нека угрозеност..ваљда таква генетика

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ Тип топ

09.06.2017 17:39

Свидјало се то коме или не,све док не буде Министарство пољпоривреде на Дрзавном нивоу пољопривредници неце никад стати на своје ноге без обзира на ентитет.А сви знамо да је тако,али недамо надлезност и траву це мо да пасемо.

ОДГОВОРИТЕ