Субвенције касне за станове

На рачуне младих брачних парова којима Министарство породице омладине и спорта Републике Српске дугује новац по основу договорених субвенција за камате на стамбене кредите јуче је уплаћено више рата по обавезама из претходне године.

Република Српска 09.06.2017 | 09:20
Субвенције касне за станове
На рачун Јелене С. из Бањалуке, која је корисник стамбеног кредита Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС више од три године, јуче су уплаћене субвенције за шест мјесеци прошле године, тако да јој сада власти РС дугују за још седам рата.

Она подсјећа да је у почетку с исплатама субвенција све ишло добро, али је онда дошло до огромног кашњења.

Тако је предзадња уплата била у марту ове године и то за април 2016. године, а јуче већ поменутих шест, што значи да су измирена дуговања до новембра прошле године.

"Можда то некоме не изгледа много у новчаном износу, али нама младим брачним паровима који смо почели од нуле много значи та субвенција и сматрам да би држава морала редовно вршити исплате и извршавати преузете обавезе према нама", казала је ова Бањалучанка.

Додаје да је ова мјера Владе РС за сваку похвалу, али да Влада мора на вријеме извршавати преузету обавезу и редовније исплаћивати субвенције за стамбене кредите јер само у том случају ова мјера има пуни смисао.

"Суштина је да се рата умањује сваки мјесец износом субвенције, а не парцијалним уплатама и кашњењем по неколико мјесеци", рекла је она.

Бојана Репија, којој је одобрена субвенција на недавно завршеном конкурсу, нада се како неће имати сличне проблеме и да ће се пронаћи начин да исплата буде редовнија.

"У питању је једна и по рата на годишњем нивоу, а која је у висини једне наше плате, тако да ће нам то бити од великог значаја.

Знам многе колеге којима се дугује новац по тој основи и није им свеједно", казала је Репија.

Будући да је из Владе РС јуче саопштено да ће бити расписан нови конкурс за субвенције, они према којима се РС обавезала да ће пружити помоћ поручују како оне морају бити редовније како би имале своју сврху, те да није добро одобравати нове субвенције, а да се гомилају дуговања према онима који су одраније у овом програму.

Министарство породице, омладине и спорта претходно је у 2017. години расписало конкурс за избор корисника субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове у периоду од 27. марта 2015. године до 27. априла 2017. године.

Укупан број пријављених по овом конкурсу је био 277, а од чега је 266 захтјева одобрено, а одбијено 11.

Од укупног броја одобрених 223 захтјева су млади брачни парови, а 43 захтјева самци и самохрани родитељи.

Како је саопштено из Владе РС, а која је на јучерашњем засједању усвојила ову информацију, за ове намјене у 2017. години обезбијеђена су средства у износу од 1,6 милиона марака.

Посебан програм субвенционисања каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове се реализује од 2008. године, а укупан број додијељених субвенција од почетка реализације овог програма, укључујући и посљедњи расписани конкурс, износи 3.039.

Од 2008. године до 2017. године, на овај програм утрошено је 8.574.819,36 КМ. Из ресорног министарства су нам јуче поручили како ће нам у току данашњег дана доставити информације у вези са досадашњим дуговањима, као и о јучерашњој уплати.

(Независне)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Александар

09.06.2017 07:40

Зна ли ко, како се одредјује коме це бити уплацено, а ко це да цека јос који дан или мјесец или годину? Унапријед хвала на одговору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

09.06.2017 09:54

Исто питање имам.

Name

сара

09.06.2017 10:39

Прво се уплаћује посебним категоријама. ја сам у програму као дијете погинулог борца и ево данас у ми уплатили 6 рата

Name

грађанин

09.06.2017 13:18

Како једном тако свима, нема привилегованих

Name

сара

09.06.2017 19:59

Извини ал ниси управу....ти ако си растао са оцем, ја нисам свога ни запамтила.....и не моземо никада бити исти. теби кад заскрипи за рату кредита ти зовнес тату да те погура, а ја кога да зовнем....према томе имај мало више поштовања.

Name

коЛектор

09.06.2017 19:10

Идиоти су свима који имају потписан уговор о субвенцији недавно укинули право на пореску олаксицу на лицни доходак, образлазуци то тврдњом да се не мозе остваривати поврат по два основа. Морони неспособни, па која је онда сврха субвенције, уколико цовјеку истовремено одузмете приблизно једнаки износ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сара

09.06.2017 19:54

Извини ал мислим да ниси довољно информисан,ја сваки мијесец имам пореску олакшице.

Name

коЛектор

10.06.2017 08:11

Ре САРА " Обавјештавају се порески обвезници који остварују право на умањење пореске основице пореза на доходак по основу камате плаћене на стамбени кредит (порески обвезници којима је пореска управа издала Пореску картицу – извод за умањење пореске основице за 2015. годину на Обрасцу 1001/1), да право на умањење немају порески обвезници који остварују право на субвенцију по истом основу из буџета Републике или буџета јединица локалне самоуправе, почевши од 1. септембра 2015. године, када је на снагу ступио нови Закон о порезу на доходак („Службени гласник Републике Српске“, бр. 60/15)." Предлажем да купите чоколаду раднику који вам обрађује пореску картицу, једном у мору неспособних у државној управи, који очигледно не знају радити свој посао...