Анализа - Мистерија Новак Ђоковић: Синдром Рода Лејвера 2.0

У само годину дана од краља до луталице, од неприкосновеног првог до сенке себе самог.

Тенис 11.06.2017 | 22:40
Анализа - Мистерија Новак Ђоковић: Синдром Рода Лејвера 2.0
Шта се то догодило са Новаком Ђоковићем у протеклих годину дана - питање је које је себи поставио скоро сваки просечни грађанин Србије, али и пола света. Презасићење, умор, притисак породице, јавности, неадекватна исхрана, неадекватни сарадници... Ово свакако није крај списка који би могао да нам објасни шта је то наш тенисер погрешно урадио, кога је увредио, ко га је проклео па да сада, годину дана након што је дохватио сам врх белог спорта, крене да губи.

И то како. Онако како шампиони не губе, предајући се усред мечева када виде да им не иде. Као размажено дете. Јер дозволити да вас неко кога сте пет пута побеђивали у исто толико мечева и коме сте пре мање од две недеље дали само један гем за цео меч, понизи, нарочито у трећем сету је незапамћено.

"Био је бољи, ишло га је, а мене није. Све је решено већ након првог сета", некарактеристично се правдао Ђоковић након пораза од Тима.

Када је 2016. коначно освојио Ролан Гарос и подигао толико жељени Куп мускетара,Новак Ђоковић је успео оно што је последњи пут пошло за руком Роду Лејверу 1969.  -  да у исто време држи сва четири пехара са гренд слемова. У том тренутку везао је наш ас чак 28 победа на ова четири највећа тениска турнира на свету. На врху АТП листе гледао је са преко 16.000 поена, што никада раније није виђено. Најближи ривали деловали су као обични аматери. А онда је "упао у рупу". Данас, годину дана касније, има само једну титулу у руци, и то ону из Дохе са почетка сезоне, од понедељка неће бити међу прва два, а можда и прва три на свету, а у боксу ће му седети "знате већ ко", а не Марјан, Миљан, Борис и Гебхарт. Чини се да је једина светла страна његове садашње ситуације Андре Агаси, који више има улогу саветодавца, ментора, него тренера којег Ноле тек треба да одабере.

"Знам како је то бити први на свету, али и како је остати без те позиције. Надам се да ће ме то искуство, али и време које је преда мном послужити да се вратим на сам врх!", каже Србин.

Срећом по њега, пад не би требало да се настави, пошто у другом делу сезоне не брани превише поена. Али ко сада на то гледа када Ђоковић не може да се састави. Делује као да никада ни неће, јер веже два-три добра меча, а онда одигра толико лоше да очима не верујете. Као у другом делу париске битке са Домиником Тимом. Сличан меч као тајНовак је одиграо на крају прошле тениске године, у финалу завршног мастерса у Лондону када га је као почетника савладао Енди Мари. Тада је Борис Бекер рекао да је то најгори меч који је Новак одиграо под њим. Рекао, а потом добио отказ.

"Покушавам да схватим шта ми се дешава, јер много ствари не функционише. Волим овај спорт, мотивисан сам. Иако већ дуго играм и даље желим да побеђујем. Најмање што могу је да дам целог себе са рекетом у рукама. То сам и радио, али некада околности недозвољавају да будете најбољи", помало загонетан је Београђанин.

Руку на срце, ово се дешавало и другима, па и легендарном Роду Лејверу који такође наредне сезоне после освајања свих грен слемова није успео да узме нити један од четири највећа турнира. Па и његови највећи ривали, Роџер Федерер и Рафел Надал годинама су се мучили до ове сезоне. Па Швајцарац је на 18. гренд слем титулу чекао од 2012. године!

Велика помоћ нашем асу у наредном периоду биће присуство Агасија на Вимлдону који почиње 3. јула. Јер Американац је прошао још кроз гори пад у каријери, када је стигао до 141. места на АТП листи 1997, а онда се вратио на прво место 1999. и до краја каријере освојио још два гренд слема. Његово искуство је оно што би требало коначно пробуди даНовака до краја, да не заспи поново након 2-3 добра меча и дозволи противнику који му није ни до колена да га понизи.

Извор: моззартспорт

фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар