Упознајте новог шефа Дортмунда...

Правило пет секунди, Кројфова филозофија, Клопов дух. . . "Од 16. све записујем, тада сам знао да ћу постати тренер"!

Фудбал 10.06.2017 | 16:30
Упознајте новог шефа Дортмунда...
Први фаворит је испуснио очекивања, Петер Бош је и званично нови тренер Дортмунда!Холандски стручњак који је у минулој сезони направио право мало чудо довевши Ајакс до финала Лиге Европе испрва није желео да мрда из Амстердама, но ситуација у том клубу -несугласице у управи - натерале су га да оде. Све то ишло је на руку Борусији која није имала дилему ко треба да наследи Томаса Тухела.

Полазна тачка и темељ сарадње - човек зна како се са младим тимом праве резултати. Копљаници су против Јунајтеда били најмлађи тим који је заиграо у финалима икада, а јасно вам је каква је политика Милионера већ годинама уназад. Бош ће на Вестфалену имати и те како талентовану екипу, не много старију од Ајаксове. Дембеле (20), Мор (19), Исак (17), Пулишић (18), Мерино (20), Вајгл (21), Паслак (19), Гереиро (23)...    

Петер Бош био је солидан фудбалер. Најдуже и најбоље играо је за Фајенорд (1991-1995), а Бундеслигу је упознао наступајући једно краће време за Ханзу из Роштока. Никада за себе није говорио да је велики играч - што уистину и није био - али је зато увек тврдио да је у 16. знао да ће постати тренер. Имао је само једног јединог идола - Јохана Кројфа, по филозофији и схватању фудбала, а деведесетих је свакодневно возио од Ротердама до Амстердама како би пратио тренинге Луја ван Гала. Када тако сазревате онда је потпуно природно и нормално да се касније угледате на Гвардиолу и оно што је Барселона под њим установила...

"Барса има правило три секунде! Ми нисмо Барса, па сам подигао границу на пет секунди. То је време потребно да се противник организује када вам одузме лопту и то је најбоље време да је поново повратите", не крије Бош да је своју филозофију у доброј мери ископирао од Кројфа и Пепа.

Ипак, прави симбол моћи по њему је Гвардиолин Бајерн... 

"Увек сам мислио да они уопште не треба да раде припреми утакмице колико су јаки, да нема никакве потребе да се по два или три дана баве анализом ривала"...

Бошова стратегија највише подсећа на Гвардиолину заправо у дефанзиви. Одбрана је увек јако високо постављена и критичари то виде као највећу слабост тог система. Холанђанин је тако играо и у малим клубовима које водио - АГОВВ, Хераклес, Де Графшап. А онда и у Витесеу, па ономад у Ајаксу.

"Кажу да је моја одбрана сувише наивна, да стоји на половини терена и оставља много простора иза леђа... Подсећам, ту је правило пет секунди. Ако их одмах пристиснете повратићете лопту лакше него на било који други начин. Тај начин игре захтева менталну оштрину и беспрекорну физичку спрему. И млад тим. Играч никада не сме да се разочара. Када изгуби лопту мора одмах да крене напред да је освоји. Па ми смо само на две утакмице примили гол код куће на путу до финала, а одиграли смо их осам".      

Барселона - Реал Мадрид 5:0... Да ли је то била савршена игра?

"Не постоји савршена утакмица. Постоји много ствари које Барса у том мечу није добро урадила. Гледам утакмицу на рачунару и пише: Аха, десни бек је остао превише високо".

А како је када тек започињеш играчку каријеру, а већ машташ о тренерској...

"Све сам записивао. Од 16. своје године. Све што је сваки мој тренер изговорио. Од Кројфових изјава о фудбалу направио сам књигу. Ту су делови о офанзиви, дефанзиви, стретегији, психологији... Много година касније Јохан је дошао код мене у Израел, док сам водио Макаби. Разговарали смо седам дана. За тих седам дана научио сам више него за десет година каријере".

Петер Бош, прави човек за Дортмунд, или не? Уговор је потписан само на две године и то збуњује многе навијаче. Челници Борусије не гледају на то тако. Генерални директор Ханс ЈоакимВацке покушао је да појасни на данашњем представљању:

"Бројке нису важне. После одређеног времена преиспитаћемо све. То је најмањи проблем".  

Долберг? Долази ли? 

"Дођи сутра, рећи ћу ти", показао је Бош на крају конференције да уме и да се нашали. Клоповдух, Кројфова филозофија...

Не звучи лоше за почетак.

Извор: моззартспорт

фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар