Санкције против Вишеградске групе

Европска комисија упозорила је да би могла да санкционише државе чланице које не поштују правила о квотама ЕУ за тражиоце азила на тај начин што би покренула прекршајне поступке против њих већ следеће недеље.

Свијет 08.06.2017 | 16:55
Санкције против Вишеградске групе
Како наводи сајт Еурацтив, веома је вероватно да ће се санкције посебно односити на земље Вишеградске четворке, коју чине Пољска, Мађарска, Словачка и Чешка.

Упозорење, објављено 6. јуна, уследило је након што је Чешка саопштила да неће примити још миграната наводећи као разлог забринутост због безбедности.

Европски комесар за миграције Димитрис Аврамопулос рекао је да би санкције убрзо могле да буду објављене.

"Ми ћемо прецизирати наш став отварањем прекршајних поступака против држава чланица које никога нису прерасподелиле или нису обећале никаква места за скоро годину дана од како смо одлучили да урадимо то заједно", рекао је Аврамопулос.

Чешки министар унутрашњих послова Милан Чованец најавио је 5. јуна да та земља неће прихватити више миграната, као што се од ње очекује по обавезујућој квоти Европске уније за расподелу миграната.

Неколико држава источне и централне Европе се жестоко противи систему расподеле око 160.000 миграната међу државама чланицама који је осмишљен да би се смањио притисак на Грчку и Италију.

Чованец је изјавио да је влада одобрила захтев Министарства унутрашњих послова за обуставом прихватања миграната зато што план о расподели не функционише и због "погоршаног безбедносног стања".

Чешка је требало да прихвати око 2.600 избеглица до септембра, али је до сада прихватила само њих 12 који су пристигли из Грчке.

Европска комисија у више наврата позивала државе чланице ЕУ да поштују систем расподеле миграната.

Министри ЕУ усвојили су 22. септембра 2015. године план за расподелу 120.000 избеглица широм 28 држава чланица тог блока, упркос жестоком противљењу земаља Вишеградске групе.

Прошлог месеца, Европска комисија одредила је јунски рок за Пољску и Мађарску да почну да прихаватају део део избеглица који им следи по плану.

Поред земља Вишеградске четворке, остале земље источне Европе прихватиле су скроман број миграната према плану за њихову прерасподелу, али Еурацтив подсећа да сами мигранти не желе да се населе у земљама са ниским приходима.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар