Многи умијешани у избор премијера

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић и шеф Покрета снага Србије Богољуб Карић последњих дана активно лобирају код појединих представника Српске православне цркве да утичу на то Дачић буде нови мандатар владе, сазнаје "Блиц".

Србија 08.06.2017 | 07:35
Многи умијешани у избор премијера
Главни фаворити за новог премијера су, као што је већ познато, министарка државне управе Ана Брнабић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, али и шеф дипломатије Дачић.

Председник Србије Александар Вучић решиће ову недоумицу, како је најавио, до 20. јуна, а према нашим сазнањима, све до пре неколико дана био је близу одлуке да Брнабићевој препусти владу због резултата које је у последњих девет месеци постигла.

Међутим, како открива наш одлично обавештени извор, ствари су почеле да се мењају након што је генерални секретар Председништва Никола Селаковић био на састанку са појединим владикама СПЦ.

- Реч по реч, Селаковић и представници СПЦ дотакли су се и теме око тога ко ће бити нови премијер. Свако је дао своју визију какав треба да буде нови кормилар, а на основу онога што су поједине владике рекле, било је јасно да се противе да то буде Брнабићева. Исто тако, било је очигледно да је за неке утицајне владике у СПЦ најприхватљивија опција да Дачић буде нови шеф владе - препричава наш извор детаље са састанка.



Један од кључних играча у причи је, како додаје наш саговорник, Богољуб Карић, који више не крије наклоност лидеру СПС.

- Познато је да је Карић у одличним односима са СПЦ, да је велики верник и да негује пријатељство са црквеним великодостојницима. Више него очигледно је било да Карић преко својих контаката у СПЦ помаже да одлука о новом премијеру претегне у корист Дачића - наводи наш саговорник.



Извор "Блица" додаје и да не треба да чуди откуд Карић у причи око избора новог шефа владе.

- Карић је у једном моменту изражио жељу да купи "ЕУнет", фирму која је један од лидера у интернет комуникацијама, и наступао је као да му тај посао некако припада. Међутим, на крају је "Телеком" по свим правилима купио "ЕУнет", а Карић је очигледно јако незадовољан што овај посао није закључен повољно по њега, те се окренуо Дачићу. Очигледно рачуна на то да ће, ако лидер СПС дође на чело владе, имати неког на чију помоћ може да рачуна при склапању уносних послова - тврди извор "Блица".

Коментаришући сазнање "Блица", Карић је оценио да ће Вучић донети добру одлуку.

Не сумњам да ће Вучић донети добру одлуку, и кога год да предложи, биће одличан премијер. Ако погледамо што је све до сада постигао, нико не би требало да сумња у његов изборБогољуб Карић
- Последњи човек за којег бих могао да лобирам у цркви је баш Дачић, јер знам да је атеиста. Сваки пут када видим патријарха Иринеја и Дачића да стоје један поред другог, мене облије хладан зној, у огромном чуду будем због таквог споја. Не сумњам да ће Вучић донети добру одлуку, и кога год да предложи, биће одличан премијер. Ако погледамо што је све до сада постигао, нико не би требало да сумња у његов избор - каже Карић.

Зашто бих лобирао у СПЦ, када о томе одлучује Вучић? Кад сам ја то тражио да будем премијер? Не одлучују попови, већ ВучићИвица Дачић
Дачић је био мање речит, али је поновио да му место премијера није у плану.

- Сазнања да сам са Карићем лобирао у СПЦ су обична глупост. Зашто бих лобирао у СПЦ, када о томе одлучује Вучић? Кад сам ја то тражио да будем премијер? Не одлучују попови, већ Вучић - рекао је Дачић.

Ана Брнабић: Марковићева изјава је неодговорна

Велику улогу у лобирању за Дачића има и његов коалициони партнер и шеф ЈС Драган Марковић Палма. Отуд и његова изјава да би премијер требало да "буде домаћин и неко ко има децу". Очигледно прозвана, Ана Брнабић није одговарала, али за "Блиц" упозорава да би политичари морали добро да промисле пре него што нешто кажу.



- О изјави господина Марковића могу само да кажем да је неодговорна и неодмерена, а свакако и без икакве сумње дискриминаторска, не против ЛГБТ популације, већ против свих људи који својом одлуком или из разлога личне природе немају децу. Јавне личности, а пре свега политичари, треба посебно да обрате пажњу на то шта изјављују и не могу да кажу баш све што им падне на памет. Сваки даљи мој коментар о овоме не би био конструктиван и, самим тим, био би сувишан - поручила је Брнабићева.

(Блиц)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Фуј ЛГБТ!

08.06.2017 05:59

Па догодине цитава влада на "Параду болести", пардон, назовимо поноса!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

08.06.2017 06:34

Ако сматрас да је то болест,засто се онда подсмјевас болесним људима?

Name

ацогз

08.06.2017 06:45

Подржавам коментар!

Name

бака

08.06.2017 07:01

А ти србине им се диви,болесни уме.

Name

ФЦУК ЛГБТ!

08.06.2017 07:03

@Србин Ниси ти Србин! Мани се тих јефтинх фора! Нико се није подсмејавао! А да је поремецај, јесте! Барем тако књиге казу! П.С. На све су стране "окупирали" владе по Балкану, а да ти појма немас...

Name

србин

08.06.2017 16:05

А засто мислис да нисам Србин?

Name

борац

08.06.2017 06:16

Гдје ови доносе одлуке ту цвјета лоповлук и сиротиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

08.06.2017 06:18

Докле су се срозали дојуцерасњи комунисти уватили се крста и глупог народа па ето иде сака људи добро зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

08.06.2017 06:34

Нико не помиње Доду дје он у тој прици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спц

08.06.2017 06:47

Страсно где све неце се мјесати ови тзв.Мантијаси (цаст честитих лоповима,мало их има) Трговина све трговина,и политици и у цркви ,хомосексуалаца највисе медју владикама има,,па ста це они бити против ових ,,болесних,,кад су сами болесни,,а једино ако неце после затегнути Дачића,,упс,натегнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боле

08.06.2017 08:32

Да су Владике СПЦ онакве,како Бог заповједа, какве треба да буду наравно да би требали дати мишљење о премијеру.Поготову када је у питању неко из ЛГБТ популације,манте се европских права и закона.Овако,част појединим Владикама,боље да се не петљају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

08.06.2017 16:04

Бог не постоји царе,немој бити наиван и зивјети у мраку у 21 вијеку.

Name

ре србин

09.06.2017 07:23

Ти си изгледа неки дарвинов лик!Молим те да ме просвјетлиш (упалиш свјетло) мени неуком који вјерује у Бога.

Name

ре

10.06.2017 09:54

Гледај свако веце дневник кад у свјету збрајају невине зртве и мало муцни главом.Ето,није теско