Илиев: Лео и Ђука за Лигу шампиона!

"Ђурђевић и Леонардо ће бити са нама на летњим припремама", каже Ивица Илиев и додаје да "у својој бележници има неколико занимљивих играча" за довођење. Занимљив тандем на припремама - Филип Кљајић и Светозар Марковић.

Фудбал 08.06.2017 | 17:00
Илиев: Лео и Ђука за Лигу шампиона!
"Такав још није играо овде", гласила је изјава Ивице Илиева пре годину дана, када је говорио о новом играчу Партизана.

За ширу фудбалску јавност у овој земљи, Бразилац Леонардо де Соуза је био непознат, а спортски директор Партизана је због бомбастичних изјава о Леонарду, али и раније о Евертону и штоперу Седрику Гогуи, подругљиво називан "бомбашем".

У новогодишњем интервјуу за МОНДО, питали смо Илиева баш за то, за тај израз "бомбе".

"Уживам у свему томе. Људи се плаше да их други не воле, да прочитају нешто ружно о себи. Али, када си јавна личност то је неминовно. Како би избегли лоше коментаре, људи почну да се додворавају. Сушта сам супротност и никоме се не додворавам. Такав сам какав сам. То је тежи пут, али то сам ја и такав је мој карактер. Знам да када је добро да ће да ме хвале, као што ће ме кудити када је лоше. Можда је боље да ме стално куде и да се не навикнем на похвале, јер ако ме буду хвалили биће ми тешко после када крену критике", рекао је тада Илиев.

Тада, у децембру 2016. године, навијачима је поручио ово:

"Верујте у нас. Знам да су многи почели и нека наставе, а они који још нису - ПОЧНИТЕ! Знам да је тешко у Србији веровати некоме, али нека прелистају шта смо причали у последњих годину дана, већина тих обећања је испуњена. Били смо у незавидној ситуацији, а сада све то делује много боље на свим нивоима. Од вођења клуба, струке, играчког кадра. Озбиљан рад је за нама и резултати су евидентни. Уз здравље и срећу, понављам - верујте у нас и Партизан".

У међувремену, Илиев је "научио" да се угризе за језик, није био толико еуфоричани богат у изразима, фудбалским речником "уштоповао је сам себе", али је задржао полетност. У међувремену, такође, они који су га називали "бомбашем", увидели су да могу само да му се извину.

За годину дана, Партизан је сачувао Леонарда (били су разни притисци да се прода), Евертона, Гогуа је, додуше, одлутао "путевима алкохола", Марко Николић је доведен као спасилац, а постао је више од тога... Епилог - "дупла круна" је у Хумској.

Изненадни одлазак Марка Николића у Мађарску, брзо је надомештен ангажовањем Мирослава Ђукића, за кога је Илиев рекао ово: "То је највеће појачање Партизана".

Изрекао је још једну важну поруку: "Када сам долазио на место директора, ја сам рекао да желим да играмо прелеп фудбал и ово је доказ да идемо ка томе и нећемо стати. Правимо моћан Партизан!".

Илиев каже и да је направљен списак потенцијалних нових играча. "Имам неколико имена у својој бележници", каже он, чувајући тај списак као "змија ноге".

По доласку, или боље речено, повратку у Хумску, Мирослав Ђукић је рекао да Партизан има одличан тим, да ће наставити тамо где је стао Марко Николић и само још неке ствари надоградити.

Приоритет је довођење штопера. Продајом младог Николе Миленковића у Фиорентину, Партизан јесте зарадио 5 милиона евра, али је исто тако изгубио сјајног дефанзивца, који је у пару са Бојаном Остојићем уливао сигурност и доприносио чврстини бедема испред гола црно-белих.

Са друге стране, Остојић је, према ранијим изјавама Илиева, одлучио да настави да носи црно-бели дрес, баш као и поуздани леви бек Мирослав Вулићевић, а то се односи и на голмана Филипа Кљајића. Дакле, готово цела задња линија Партизана, укључујући још једног голмана - Немању Стевановића - је сачувана.

Не треба заборавити ни Лазара Ћирковића, који је у Партизану староседелац, као ни младог Страхињу Бошњака (мада, не треба очекивати да ће он бити гурнут у ватру).

Позиција левог бека ће, могуће, бити допуњена. Немања МИлетић би могао да оде, Мохамед ел Монир се још није доказао (додуше није много ни играо), па би требало очекивати неко ново лице на тој страни.

Ако Евертон Луиз остане, а сва је прилика да хоће (занимљиво, Бразилац није ни напуштао Београд од краја сезоне), Партизан је миран и на позицији задњег везног, поготово што задатке могу да испуне и Милан Радин, као и Марко Јевтовић, мада би Јевтовић могао да напусти црно-беле. Небојша Косовић је одиграо сјајно добар део полусезоне и он је један од оних који би и код Мирослава Ђукића требало да има "сигуран статус".

Што се тиче офанзивних везиста, много зависи од тога шта ће бити са Леонардом. Ако Бразилац одлучи да остане у Партизану, спортски оперативци, односно Ђукић и Илиев имаће олакшан посао.Марко Јанковић је "пронашао себе" у Партизану, док би Немања Михајловић, па и Ален Стевановић, могли  да напусте црно-бело јато. У сваком случају, за очекивати је да тренер и спортски директор посегну за још неким решењем у том, креативном делу тима. Наравно, ту је и легендарни капитен Саша Илић, али ће он више бити од помоћи као спона између играча и стручног штаба, мотиватор, саветодавац... уз његово неспорно знање фудбалске игре!

Што се тиче напада, ситуација је слична као са задњом линијом. Урош Ђурђевић је фудбалски оживео у Партизану, имао је сезону из снова, а већ је саопштио да би желео да остане. Леандре Тавамба има уговор, а ту су и "млади лавови" - Душан Влаховић и Ђорђе Јовановић. Могуће је, међутим, да ће се и на тој позицији потражити појачање.

Речи Илиева, у интервјуу за "Вечерње новости", звуче умирујуће по навијаче Партизана:

"Ђурђевић и Леонардо ће бити са нама на летњим припремама. Са свима треба да обавимо додатне разговоре. Ђукић је лепо објаснио - нападамо Лигу шампиона, а за то нам је потребан најбољи тим. Овиме сам све рекао".

"Мислимо на момке из наше школе. Нападач Јован Кокир и штопер Светозар Марковић иду са нама на летње припреме. За њих ће ово сигурно бити мотив више да буду још бољи у својој генерацији и наметну се новом тренеру првог тима", каже Илиев.

До прве утакмице у новој сезони, а то је 2. коло квалификација за Лигу шампиона, остало је још месец дана. Довољно да се пронађу играчи адекватни за позиције које су "дефицитарне". Није без значаја и име Мирослава Ђукића у фудбалској Европи, тако да црно-бели имају адут више у рукаву приликом преговора.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар