Трамп твитнуо да има шефа ФБИ

Амерички председник Доналд Трамп изајвио је данас да ће предложити бившег званичника министарства правде Кристофера Реја да буде нови директор Федералног истражног бироа (ФБИ).

Свијет 07.06.2017 | 16:38
Трамп твитнуо да има шефа ФБИ
Реј, који је био и адвокат блиског Трамоповог сарадника Криста Кристија, доћи ће на чело ФБИуместо Џејмса Комија, којег је амерички председник сменио због истраге о руском мешању у америчке изборе.

"Номиноваћу Кристофера А. Реја, човака беспрекорних квалификација, да буде нови директор ФБИ", навео је Трамп на Тwиттеру.

Либерални дневник "Њујорк тајмс" оцењује да је Реј "безбедан, мејнстрим" избор, пошто је Трамп у једном тренутку разматрао могућност да неки политичар води ФБИ.

Лист наводи да ће Реј веровато одагнати страховања агената ФБИ, забринутих да би Трамп могао да покуша да ослаби или политизује ту агенцију.

Реј је у време председника Џорџа Буша (Млађег) био у Министарству правде од 2003. до 2005. заменик државног тужиоца и налазио се на челу Одељења за борбу против криминала. Ту се бавио корпоративним скандалима везаним за преваре и надгледао истрагу везану за случај енергетског гиганта "Енрона".

АФП наводи да је Вреј претходно током терористичких напада на САД 11. септембра 2001. године био задужен за координацију одговора министарства на те нападе.

Блумберг наводи да ће Вреј у ФБИ наследити Џејмса Комија, дан уочи Комијевог сведочења у америчком Сенату где ће говорити о односу с актуелним америчким председником.

После каријере у Бушовој администрацији, Вреј је постао партнер у међународној адвокатској фирми "Кинг енд Спалдинг" и заступао је гувернера Њу Џерсија Криса Кристија, који је у раним фазама прошлогодишње предизборне кампање у САД изразио подршку Трампу.

Вреј има 50 година, дипломац је Универзитета Јејл на којем је 1992. завршио правне студије, ожењен је и има двоје деце.

Шеф одељења добио гиганта

Ројтерс наводи да је, упркос томе, неименовани бивши званичник ФБИ довео у питање Врејово искуство у руковођењу будући да он сада треба да води агенцију са 35.000 запослених, а у Министарству правде је био само на челу малог одељења.

(мондо.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар