Како имало алкохола у трудноћи утиче на развој бебиног лица

Чак и врло мале количине алкохола у трудноћи утицале су на облик лица деце, показало је истраживање спроведено на 1. 570 трудница које је направила научница из Аустралије Џејн Халидеј.

Здравље 07.06.2017 | 15:43
Како имало алкохола у трудноћи утиче на развој бебиног лица
Често конзумирање алкохола током трудноће може да изазове фетални алкохолни синдром који утиче на карактеристике лица, као што су мали отвори за очи, кратак нос и глатки филтрум над горњом усном. Деца са оваквим стањем вероватно ће имати поремећај пажње и понашања, као и нижи ИQ, објаснила је Џејн.

Она је додала да испијање чак и мале количине алкохола током трудноће може имати суптилне учинке на начин на који се код детета развија лице - укључујући и облик очију, носа и усана. Ипак, навика конзумирања понеке чашице не мора бити нужно штетна.

“Не знамо јесу ли мале промене у дечјем облику лица на било који начин повезане са различитостима у њиховом развоју”, признаје докторка, али да би то потврдила, проучавала је 1.570 жена током трудноће и порођаја, од којих је 27 посто њих признало да су наставиле да пију алкохол у трудноћи.

Када је 415 деце рођене током овог истраживања имало годину дана, њен тим их је фотографирао са више камера, из више различитих углова. Све су их повезали помоћу рачунара и добили њихове 3Д фотографије на којима су упоредили готово 70.000 тачака на сваком лицу.

Упоредили су резултате мајки које су пиле алкохол са онима које нису и открили да деца оних које су мало попиле имају суптилне разлике, нпр. мало краћи и прћастији нос. Чак и врло мале количине алкохола утицале су на облик лица деце, али те промене је немогуће видети голим оком.

Халидеј каже да жене које су попиле коју чашицу током трудноће не би требало да брину. Чак и ако је алкохол имао неки суптилни учинак, многи други чиниоци утичу на здравље и развој бебе, попут исхране. Додаје како би ово истраживање могло да помогне у дијагностификовању благих случајева феталног алкохолног поремећаја.

“Ако дете показује неке знакове поремећаја у понашању и није познато је ли било изложено алкохолу, ово би могло пружити доказе”, објашњава, а с њоме се слаже америчка колегиница Кристина Чамберс са Универзитета Калифорнија у Сан Дијегу.

“Фетални алкохолни синдром велики је проблем широм света и недовољно је препознат или погрешно дијагностификован. Ово би могло да нам помогне да препознамо децу која су захваћена њиме”, каже Чамберс.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар