Страх српских малинара

Берба малине у Србији је почела, а прати је страх већине произвођача, не само што је, и даље, неизвесна цена, већ што се лансирају приче по којима би се за килограм тог јагодичастог воћа плаћало највише око 120 динара или евро!

Србија 07.06.2017 | 13:11
Страх српских малинара
У делу Србије, где је берба узела замаха, попут Мачве, произвођачи предају малини и уписује им се "аконтациона цена од 120 динара по килограмз".

Наводно, при крајњем обраћуну ти, малинари могу да рачунају на веће износе. То,наравно, није прецизирано никаквим уговорима!

-То значи да људи за предату малину могу да добију још новца, али може да се догоди да добију колико је означено као "аконтациона цена"-прича наш саговорник, један од прооизвођача и "хладњачара", истичући да је на сцени до сада невиђено, скандалозно понашање дела великих откупљивача, "хладњачара" и извозника.

-Сад би неки "велики" откупљивачи преко грбаче произвођача да покрпе своје прошлогодишње велике пословне пропусте до којих их је довела њихова алабост и бахатост-објашњава наш саговорник.

-Тим круговима није довољна зарада од евра по килограму када воће извезу, они би да узму све од муке произвођача и његових мука. МИслим да ће држава морати да се умеша да сачува часне произвођаче, а самим тим, дугорочније гледано, и ту врсту производње од које живе многа домаћинства и то у најпасеивнијим крајевима и које да нема остали би празни сокаци.

Како сазнајемо, реална цена за малину овое година требало би да износи бар 160-170 динара по килограму.

Рачунице показују да произвођаче само брање кошта око 70 динара по килограмз. Када се додају и други трошковуи који су неопходни да воће ваљано "понесе", испостави се да су трошкови око евра по килограму, а сада се та цена спомиње као откупна!

-Јасно је како би неки кругови да се безочно поиграју са малинари, делујући са ко зна којих позиција и причањем прича које имају само везе са њиховом похлепом да малинарима, народски речено, "узму и душу".

(БН/В.Митрић)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Билдзеитунг

07.06.2017 17:00

Знам да малине костају у продавници код нас у њемацкој 2,80€ за 250 г. Одакле су, то сад не знам.

ОДГОВОРИТЕ