Аустрија: Осуђен ''тројац'' из БиХ

Суд у Грацу осудио је четири особе, тачније два брачна пара, на максималну казну затвора јер су својих осморо дјеце, укључујући и двогодишњака, одвели у Сирију како би им показали џихад, те их тјерали да гледају пропагандне клипове Исламске државе.

Свијет 06.06.2017 | 20:17
Аустрија: Осуђен ''тројац'' из БиХ
Осуђени су Хасан О. (49),  његова супруга Ката О. (43), Енес С. 38, и његова супруга Михаела С. (39). Сви они, осим Михаеле која је рођена Аустријанка која се касније преобратила у ислам, су из Босне и Херцеговине.

Њих троје, Хасан О., Енес С. и Михаела С. су осуђени на по 10 година затворске казне, док је једино Ката О. добила девет година.

У пресуди стоји да су осуђени због припадности терористичкој организацији те занемаривању дјеце.

Како су још раније писали аустријски медији, њих четворо је отишло пут Сирије у децембру 2014. године, а тамо су били смјештени у кућама Исламске државе.

Дјеца су у Сирији гледала пропагандне видео-клипове одсијецања главе, а дјечаке су водили да виде и неке егзекуције уживо. Кад је живот у Сирији постао неиздржив, одлучили су да оду у Турску, али су их турске власти депортовале у Аустрију јер су имали аустријско држављанство.

Дјеца су им одузета и смјештена код социјалне службе. Судија је приликом изрицања пресуде изјавио да је одредио максималну казну јер жели да буде "кристално јасно да Аустрија не прихвата и не толерише овакве случајеве".

Аустријски медији преносе и изјаву Хасана О. који је рекао да није био припадник Исламске државе, већ да је у Сирији радио као масер, те се бринуо о рањеним припадницима Исламске државе.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Xxx

06.06.2017 19:42

За примјер другима треба им доживотна казна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па то не знам

06.06.2017 20:18

Једноставно људи раде ствари без размисљања гдје се демократија зауставља на Западу. Она стаје тамо одакле Запад не мозе извуци корист те треба то бити јасно и људи треба да се пазе ако не због себе онда због оних које воле. Вецина воли свог Бога, родитеље, брата, сестру или дјецу.

Name

Роле

06.06.2017 21:18

Ма немогуце да су из босне у босни нема тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Келииии

07.06.2017 05:42

Толико о Босни и Херцеговини која је немогућа мисија....

ОДГОВОРИТЕ