Анализа: Зиданов Реал и нова ера!

То је оно што смо гледали синоћ и што ћемо гледати наредних година. . .

Фудбал 06.06.2017 | 23:45
Анализа: Зиданов Реал и нова ера!
И кроз извештај и кроз пропратне текстове који су уследили, констатовали смо да је Реал Мадрид тријумфом у финалу у Кардифу ударио печат на свој статус - највећи фудбалски колектив свих времена! Од клуба с таквим епитетом ваљда је нормално очекивати да ниже најзначајније трофеје, па је мало ко "приметио" да је ово што Реал ради у последњих четири, пет година тотална доминација. 

Од 2014. до 2017. Мадриђани су одиграли три финала и сва три добили.

Говорили смо о доминацији Барселоне, говорили смо пре тога о доминацији АнчелотијевогМилана, па оног тима Росонера с краја осамдесетих и почетком деведесетих, много раније причало се о сили Ливерпула, Ајакса и Бајерна...

А шта ћемо са Реалом? 

Или боље рећи с овим што је Зинедин Зидан урадио откако је пре 17 месеци сео на најужаренију клупу у свету фудбала. Добро, сви већ знамо да је Зизу први човек који је успео да одбрани трофеј Лиге шампиона (откако се игра овај формат, односно први после Арига Сакија још пре 27 година, рачунајући и Куп шампиона) али кључно је оно питање како је све то извео. Стара је прича да у модерном фудбалу новац "кладе ваља" и да мали не могу с великима, међутим, можете ли да се сетите екипе Реала из прошлогодишњег финала против Атлетика?     

Мала помоћ: Навас, Карвахал, Рамос, Пепе, Марсело, Каземиро, Модрић, Крос, Бејл, Роналдо, Бензема.

Пазите сад, Зинедин Зидан извршио је само две измене - и то једну силом прилика, јер је Герет Бејл био ровит, ускочио Иско - а друга је плод природне смене генерација, Варан уместо ветерана Пепеа. И колико је Реал уложио у одбрану трона? У оно што никоме откако је овакве Лиге шампиона није пошло за руком? Нула евра?! Пардон. Чак је и зарадио. Једина измена у односу на састав из 2016, рачунајући оне најзначајније играче, јесте долазакАлвара Морате, који је синоћ шансу добио тек у самом финишу. За његов долазак Мадриђани су издвојили 30.000.000 евра. И као што рекосмо, Перезова каса то није ни осетила. Хесе је отишао у Пари Сен Жермен за 25.000.000, Денис Черишев у Виљареал за 7.000.000, док је Волфзбург за позајмицу Борхе Мајорала уплатио на рачун Краљевића додатних 3.000.000. Па када се све то сабере и одузме долазимо до податка да је Реал 12. титулу првака Европе узео без иједног уложеног евра, односно да је годину завршио у чистом плусу од трансфера, цирка десетак милиона евра.  

Па сад кажите да се не ради о тиму који доминира. Без појачања, онако како је склопљен још пре неколико сезона...

Заслуге Зинедина Зидана? Мало је рећи велике. Чак би могле да се "порвају" и сРоналдовим. Знао је очигледно велики Зизу да успава сујету једног од највећих асова данашњице и да му објасни да нема ништа од тога што ће давати по четири, пет комада Гранади. И упалило је. Не само што је добио машину ЦР7 у топ форми када је било најважније - десет голова ове сезоне у елиминационој фази ЛШ - већ је Португалцу, можда и несвесном тога, продужио каријеру бар за још годину дана.   

Јер колена колико год да су утегнута у мишићној маси највише се троше против разноразних "дунстера" из оних малих и доказивања жељних екипа...

Али да се вратимо Зидану. Односно бројкама које ће боље од ичега. Зизу на клупи Реала, за 17 месеци - две Лиге шампиона, једна Ла лига, један Суперкуп Европе и једно Светско првнество за клубове. Укупно утакмица - 87; број победа - 65; број ремија - 15; порази - 7. Гол разлика Реала у том периоду 245:91. 

Ни после свега овога Зидану не пада на памет да каже да је тренутно најбољи тренер на свету. Новинари су покушали, али...

"Не, не, не, то никако. Нисам ни бољи ни гори него што сам био јуче", казао је непосредно после финалног меча у Кардифу. А на констатацију да се не радује довољно: "Не... Срећан сам верујте. Осећам се спектакуларно".  

Од некадашњег Зидановог саиграча Раула дошли су хвалоспеви с којима се многи неће сложити:

"Ово је најбољи тим Реала у историј. И Зизу је за то најзаслужнији". 

Да би Флорентино Перез данас све зачинио: "Ако жели, Зинедин може да остане до краја живота у Реалу! када је дошао 2001, био је најбољи играч света. А данас је најбољи тренер на планети". 

Само једном Реал Мадрид и сви његови успеси у једном периоду могли су да се поистовете са једним играчем. Са једним човеком. Било је то педесетих, док је владаоАлфредо Ди Стефано. Када су Мадриђани пет пута заредом узели Куп шампиона. Ту екипу фудбалски свет и даље зна као Ди Стефанов Реал. 

Ово што сте гледали у суботу увече и што ћете гледати наредних година зове се - Зиданов Реал.

Извор: моззартспорт

фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар