Анализа: Зинедин Зидан - ФЕНОМЕН!

Можда Зинедин Зидан није најбољи тренер на свету, али да ли неко сме да се клади да никада неће бити?

Фудбал 05.06.2017 | 00:00
Анализа: Зинедин Зидан - ФЕНОМЕН!
Када је четвртог дана претходне године Флорентино Перез одлучио да каже "крај" Рафаелу Бенитезу то се чинило веома строго, а ништа боље се у фудбалским круговима није котирала ни одлука која је уследила након тога - посао је добио почетник у тренерском послу Зинедин Зидан(44).

Откако је ударцем главом у прса Марка Матерација у берлинском финалу завршио каријеру о славном Французу се више причало због хуманитарних утакмица које је организовао и на којима је увек деловао као човек који и да у тим годинама поново заигра званични меч - постидео би свог чувара. За разлику од неких својих бивших саиграча задржао је виталност, а магија је остала у ногама, да би тек 2013. године одлучио да се опроба и у тренерским водама.

Заузео је почасно место уз Карла Анћелотија и гледао како италијански тренер доноси Реалу "ла дециму" победом на "Да Лужу" у Лисабону против градског ривала.

Преузео је Кастиљу, резервну екипу Реала, са којом је направио солидне, али не неке спектакуларне резултате, па се његов ангажман у тој екипи можда више памти и по томе што је оптужен да је без потребне тренерске лиценце водио клуб...

Међутим, постоји ли већи доказ да је то само "слово на папиру" од Зизуових резултата?

Француски тренер је успео оно што нико није откако такмичење носи назив Лига шампиона, а то је да са једним тимом одбрани титулу првака континента, а све то успео је за 18 месеци колико је на клупи Реал Мадрида!

Може ли то да звучи и невероватније? Може!

Зинедин Зидан је Реал Мадрид у Лиги шампиона водио само ДВАДЕСЕТ УТАКМИЦА.

Два пута су добили Рому (2:0, 2:0), па изгубили и реванширали се Волфсбургу (0:2, 3:0), да би уз помоћ једног постигнутог гола против Ситија (0:0, 1:0) дошли до финала на "Сан Сиру" које је решено тек након извођења једанаестераца - 6:4, укупно у корист првака Европе.

Да се не ради о некој случајности потврдио је и у сезони која је на самом крају.

Успео је да оствари главни циљ задат пред њен почетак, а то је да буду шампиони Шпаније, то им није успело пуних пет година, да би добро гурали и у Лиги шампиона у којој нису пораженидо полуфинала, али је то била само "Пирови" тријумф Атлетико Мадрида који није успео да надмаши хет-трик Кристијана Роналда из првог меча. На путу до финала победили су Наполи и Бајерн...

Оно што је Зидан успео јесте то да нађе савршен баланс у екипи и није се либио да се прилагођава противнику, а из тога се изродила "нова игра" са Иском као заменом за бледог и често повређеног Бејла...

...што су његови играчи вратили резултатима, па није било "бушења у медијима" из периода Рафаела Бенитеза који је покушао то исто, али није имао ауторитет и фудбалску каријеру иза њега.

Успео је Зизу и да из Роналда, који није био тако експлозиван у Ла Лиги, да извуче највуше у Лиги шампиона, арочито када би играо нападача уз Карима Бензему, па је Португалац постао и први играч који је постигао сто голова у овом такмичењу, а до краја их је накупио чак 107!

Његова екипа се није истрошила у јурњави са Барселоном, остало јој је горива, па је на крају одржала и лекцију, фудбалску и из победничког менталитета, Јувентусу, најбољој одбрани такмичења.

А то не могу мали тренери. Само велики...

Можда он није најбољи тренер на свету, али да ли неко сме да се клади да никада неће бити?

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар